אושרה ייצוגית של מיליונים נגד עיריית י-ם: גובה אגרה וקנס על חניה אסורה
התובע חנה בחניית נכים בטעות וחטף קנס של 1,000 שקל, אך לא הושבה לו אגרת החניה. לטענתו, לא ייתכן שיגבו ממנו כסף על חניה ובאותה נשימה יקנסו אותו כי אסור לו לחנות שם. השופט הסכים: "כשהגבייה נעשית ללא מתן שירות, הרי שמדובר במס שנגבה ללא הסמכה כדין"
בית-המשפט המחוזי בירושלים אישר תביעה ייצוגית על גביית אגרת חניה מאנשים שחנו במקום אסור וחויבו בתשלום קנס. לטענת התובע הייצוגי, העירייה אינה משיבה להם מיוזמתה את אגרת החנייה ששילמו, אף שלא נהנו משירות החנייה.
יש לכם תלונה? נתקלתם במחדל? כיתבו לנו >>
סכום התביעה עומד על מיליוני שקלים. לטענת התובע הייצוגי, הנזק המצרפי לחברי הקבוצה עומד על 4.5 מיליון שקל לכל שנה, המהווים כ-5% מהסכום הכולל הנגבה על-ידי העירייה בגין אגרת חניה בכל שנה. הבקשה לתביעה הוגשה ב-2015 והמקרה שעומד במרכז התביעה אירע ב-2014.
אם החניה אסורה - למה גבו ממנו על חניה?
התובע הייצוגי הגיש בקשה לתביעה ייצוגית נגד העירייה אחרי שחנה בנובמבר 2014, בחניית נכים בטעות והפעיל כרטיס חניה איזי פארק. הוא חויב באגרת חניה של 1.52 שקלים. כשהגיע חזרה לרכבו, מצא שהוצמד לשמשת הרכב דו"ח ובו קנס בגובה 1,000 שקל. הוא ערער על הקנס, אבל נענה כי אין בביצוע תשלום דרך איזיפארק כדי להכשיר את החניה. העירייה טענה עוד שכיוון שמרישומי הפקח ומצילום הרכב עולה כי חנה בחניית נכים, העבירה החמורה מבין עבירות החניה, הרי שהדו"ח ניתן כדין ואין בנסיבות שהוצגו בפנייתו עילה לבטלו. בנוסף, לא הושבה לו אגרת החניה ששילם.
התובע הייצוגי תוהה מדוע העירייה אינה משיבה את אגרת החניה ששילמו החונים, אף שלא נהנו משירות החניה, שכן חנו במקום אסור. לטענתו, לא ייתכן שיגבו ממנו כסף על חניה ובאותה נשימה יקנסו אותו, כי אסור לו לחנות באותה חניה.
"העירייה לא נקטה הליך גבייה אקטיבי, אך גם לא עשתה דבר כדי להשיבם"
עקב כך טען בבקשתו לתביעה כי העירייה גובה את האגרה שלא כדין ולכן פועלת בניגוד לעקרון חוקיות המנהל ובפרט בניגוד לחובתה לגבות היטלים רק על פי חוק. עוד טען כי העירייה מתעשרת על חשבון הציבור במקום שבו אין כל הוראה בחוק המתירה גביית אגרה ולמעשה מחיבת תשלום כפל: קנס ואגרה.
השופט ארנון דראל קבע כי העירייה מחזיקה בכספים שאינה זכאית להם: "השאלה הנשאלת היא האם כשהמבקש או אחרים כמוהו, משלמים עבור החניה כמתנדבים ומבלי שחויבו לעשות כן והעירייה אינה מחזיקה להם את הסכום ששילמו מיוזמתם, אלא רק לפי בקשתם, ניתן לראות בעירייה כמי שגבתה אגרת חניה שלא כדין. עמדתי היא כי התשובה לשאלה זו היא חיובית. העירייה אמנם לא נקטה הליך גבייה אקטיבי, אך לאחר שנכנסו הכספים לקופתה והיא אינה עושה דבר כדי להשיבם, היא הופכת את החזקת הכספים שברשותה לגבייה. כשגבייה זו נעשית ללא מתן שירות הרי שמדובר במס שנגבה ללא הסמכה כדין".