כמעט חורף: 5 מתכונים למרק
התחילו להתאמן על פוו: 5 מתכוני מרק מחממים במיוחד, בתפריט - מרק אפונה, מרק ירקות וגריסים, מרק קובה סלק, מרק חומוס ומרק חרירה. ואולי זה מה שיביא סוף סוף את החורף?
מרק אפונה
המצרכים:
1/2 שורש סלרי
1 בצל, קצוץ
1/2 1 כוס אפונה יבשה
3 גזרים
3 ליטר מים רותחים
1 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1 כוס כוסברה, קצוצה
5 שיני שום, כתושות
1 כף כמון
1/2 כפית מלח
3/4 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
- מטגנים בסיר את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל. מוסיפים את הגזר והשום, וממשיכים לטגן מעט. מוסיפים את התבלינים היבשים, את האפונה ומעליה יוצקים את המים.
- מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מבשלים כשעה על אש נמוכה, ובוחשים מדי פעם.
- מוסיפים את הכוסברה והפטרוזיליה, ומבשלים 10 דקות נוספות על להבה נמוכה.
מרק דנדוש עם גרגירי חומוס ועדשים
המצרכים:
1/2 2 ליטר מים רותחים
1/4 כוס עדשים
1/4 כוס חיטה
1/4 כוס גריסים
1/4 כוס גרגירי חומוס
1/4 כוס סלרי
1/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה
5 זרעי אניס
1/2 כפית כורכום
1/4 כפית כמון
1/4כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
- מטגנים בסיר את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל.
- מוסיפים את התבלינים היבשים, ומטגנים כ-2 דקות נוספות תוך כדי ערבוב.
- מוסיפים את הקטניות והמים הרותחים. מערבבים ומביאים לרתיחה.
- מבשלים על להבה נמוכה כשעה וחצי, מערבבים מדי פעם. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, ומבשלים כ-10 דקות נוספות.
מרק חרירה
המצרכים:
1/2 1 כוסות עדשים ירוקות, שהושרו לילה שלם
1/4 כוס גרגירי חומוס שהושרו במשך לילה שלם
5 כפות שמן זית
2 בצלים, קצוצים
6 גבעולי סלרי, קצוצים
1 כוס ציר ירקות
4 ליטר מים
200 גר' עגבניות, מגוררות על פומפייה
1 כף מחוקה כורכום
4 גרגירי פלפל אנגלי
2 עלי דפנה
1/4 כפית מחוקה פלפל שחור
1/2 כוס עלי סלרי, קצוצים
1/2 כוס עלי פטרוזיליה, קצוצים
1/2כוס עלי כוסברה, קצוצים
1 כוס אטריות בינוניות שטוחות, לא מבושלות
3 כפות מחוקות קמח, מדוללות ב-1 כוס מים
רבעי לימון כמספר הסועדים
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את החומוס והעדשים שהושרו. מטגנים בסיר את הבצל וגבעולי הסלרי עד להזהבת הבצל.
- מוסיפים לסיר את החומוס, העדשים, ציר הירקות והמים ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את העגבניות המרוסקות, הכורכום, הפלפל האנגלי, עלי הדפנה, המלח והפלפל השחור. מבשלים בסיר מכוסה למשך שעה.
- מוסיפים את עלי הסלרי, הפטרוזיליה והכוסברה, מכסים שוב את הסיר ומבשלים ל-1/4 שעה נוספת.
- מוסיפים את האטריות, בוחשים, מכסים שוב את הסיר ומבשלים 10 דקות נוספות.
- מוסיפים, דרך מסננת ותוך כדי בחישה, את הקמח המדולל במים. תהליך זה יוביל לקבלת מרקם של משי (פירוש המילה חרירה הוא משי), נטול גושים.
- מוזגים לצלחות, ומגישים עם רבע לימון לכל סועד.
מרק ירקות עם גריסים
המצרכים:
1/2 כוס גריסים
3 תפוחי אדמה
3 קישואים
1/2 צרור פטרוזיליה
1/2 צרור כוסברה
1/2 צרור סלרי
1 כפית כורכום
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
- חותכים את הירקות לפי הטעם (קצוץ קטן או חתוך גס).
- מכניסים את כל המרכיבים, פרט לכוסברה, הפטרוזיליה והגריסים, יחד לסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה.
- שוטפים את הגריסים היטב ומכניסים לסיר. מבשלים כשעה על להבה נמוכה.
- לאחר כשעה של בישול, מוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה. מכבים את הלהבה ונותנים למרק "לנוח" מכוסה כ-5 דקות.
טיפ:
אפשר לטגן את הירקות לפני הבישול להוספת טעם.
מרק קובה סלק
המצרכים:
למרק -
3 ליטר מים רותחים
4 סלקים
5 מקלות סלרי
1 בצל, קצוץ
1 כף רסק עגבניות
1 כף מלח
4 כפות שמן לטיגון
1 כף סוכר
1/4 צרור פטרוזיליה
1/4 צרור נענע
2 לימונים סחוטים
לקובה -
1/2 ק"ג סולת
1/2 1 כוס מים
1/2 כפית מלח
למילוי -
500 גר' בשר בקר טחון
2 בצלים, קצוצים
חופן פטרוזיליה קצוצה
1/2 כפית מלח
1/2 כפית בהרט
1/2 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
- מכינים את הקובות - מערבבים היטב סולת, מים ומלח, ומניחים את התערובת לנוח במשך 15 דקות.
- מערבבים את כל חומרי המילוי היטב בידיים משומנות מעט, פותחים את הבצק ליצירת כיס, ממלאים, ומהדקים היטב לצורה של כדור.
- מכינים את המרק - מקלפים את הסלק, וחותכים אותו לקוביות. מחממים סיר עם שמן ומטגנים את הבצל והסלרי עד להזהבת הבצל. מוסיפים את הסלק, ומערבבים כ-3 דקות על להבה נמוכה.
- מוסיפים את המים, התבלינים היבשים והלימון. מוסיפים את הקובות בזהירות, ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את האש, ומבשלים על להבה נמוכה במשך 30 דקות.
- מוסיפים את הנענע והפטרוזיליה, ומבשלים 5 דקות נוספות.
המתכונים באדיבות לירן גבאי, "פלאפל גבאי"