סתמו ת'מקלדת: מחאת הרשת נגד פייסבוק עולה מדרגה
שורה של אנשי תוכן, פרסום ותקשורת הפעילים ברשת החברתית, מוחים על מדיניות מחיקת תכנים וחסימת פרופילים על ידי פייסבוק ופונים אל הנציגות הישראלית בדרישה ברורה: הסירו את החסימות ופרסמו תקנון לפעילות ברשת
46 יצרני תוכן פופולריים בפייסבוק, בהם עיתונאים ואנשי תקשורת, אנשי פרסום ואושיות רשת, חתמו היום (א') על מכתב דרישה ובו האשימו את הרשת החברתית בפגיעה בחופש הביטוי, בצנזורה ובהתנהלות לא שקופה ולא אחראית כלפיהם. הטענה היא כי בחודשים האחרונים נחסמו פרופילים של משתמשים ישראלים, שלהם אלפי עוקבים ברשת, מסיבות שונות ומשונות. בסוף השבוע האחרון היתה זו המילה "קוקסינל" שהובילה לחסימת פרופילים ולמחיקת תכנם מהרשת, גם כאשר מדובר היה בפוסטים פרטיים, כאלה שהועלו לפני שנים וללא התייחסות להקשר שבו נכתבה המילה.
אחד הנחסמים הוא רז ציפריס, איש תוכן וניו-מדיה שבמהלך החודשים האחרונים נחסם בין היתר למשך 30 יום, וגם מצא דרך מקורית להמשיך ולכתוב סטטוסים כשעשה זאת באמצעות שורת ה"ביו" בפרופיל שלו. בהמשך, נחסם ונמחקו פוסטים שלו שכללו ביקורת נגד הרשת החברתית. כעת, ציפריס ואנשי רשת נוספים נחסמו בעקבות מה שנראה כמו ניסיון לטאטא את פייסבוק מאזכורים הכוללים את המילה "קוקסינל". אולם, ניקיון זה נעשה מבלי להתחשב במהות הפוסטים, בשנה בה פורסמו ובקהל היעד שלהם, ובעיקר מבלי שלמשתמשים ניתנה האפשרות למחוק אותם.
"הסיפור של ה'קוקסינלים' זה לא העניין בכלל", אומר ציפריס, "הרי היום זה 'קוקסינלים' ומחר זו תהיה מילה אחרת. אני קורא לזה 'מבצע מלביש', כמו של משטרה צבאית, שאחת לכמה זמן יוצאים ונותנים דו"חות לחיילים. ככה גם פייסבוק מחליטה אחת לכמה זמן להתביית על תוכן מסוים או על מילה מסויימת, ופשוט מתחילים לנקות. אנחנו רואים שיש כאן החמרה במדיניות של פייסבוק שהופכת להיות יותר אלימה וכוחנית. בסופו של דבר, פייסבוק היא המדינה הכי גדולה בעולם היום, וזה ממש לא משנה שהרבה מהאזרחים שלה הם פיקטיביים".
ציפריס טוען כי על מכתב המחאה חתמו משתמשים ממגוון הקשת החברתית והפוליטית. "חברנו יחד שמאלנים, ימנים, אנשי מרכז, נשים, גברים, דתיים וחילוניים, כדי להגיד 'עד כאן'. אנחנו לא נמשיך לשתוק בזמן שפייסבוק מתנהלת כמו צנזורית. כולנו סובלים מזה ובקשים מפייסבוק לעשות את הדבר הנכון".
גם פרופ' אמיר חצרוני מוחה יחד אתכם, והוא אחד שידוע בתכנים הפרובוקטיביים שלו, שאולי ראוי שייחסמו.
"אין לי שום בעיה עם אף אחד ברשימה. שמנו את האגו ואת המשקעים בצד, כולנו מתמודדים עם איום שהוא יותר גדול מכל דבר שאנחנו כותבים. כל מי שמוכן להשמיע את הקול הזה - זה מבורך, ועל הפוסטים שהוא כתב נתווכח אחר כך".
המכתב ששוגר עם העתקים למנכ"לית פייסבוק ישראל, עדי סופר-תאני, וכן לאנשי מפתח בפייסבוק העולמית בהם המייסד מארק צוקרברג, הוא רק צעד אחד בקמפיין מחאה, שכולל גם החלפת תמונות פרופיל ותמונות קאבר היוצאות נגד התנהלות הרשת החברתית.
ובכל זאת, גם את המחאה הזו אתם בוחרים לעשות באמצעות הפלטפורמה של פייסבוק. מה אתה עונה למי שאומרים 'לא טוב לך - תעבור לטוויטר'?
"אני אגיד יותר מזה, גם אומרים לי 'פייסבוק זו חברה פרטית. מותר להם לעשות מה שהם רוצים'. אלה אנשים שכנראה לא הפנימו את ההשפעה שיש לרשת הזו על השיח, על התודעה שלנו, וכמו שניתן לבקר כל גוף תקשורת שקיים – זה מבחינתי אותו דבר, זה גוף תקשורת ושמורה לי זכות הביקורת עליו. מותר לפנות אליהם, הם לא קדושים, הם בני אדם כמונו, והגיע הזמן שיתחילו להתנהג כמו בני אדם ולתקשר איתנו בעיקר כשיש פה שלוחה מקומית של החברה".
מפייסבוק ישראל נמסר בתגובה: "אנו רוצים שאנשים ירגישו בטוחים כשהם משתמשים בפייסבוק ואין מקום לתוכן המעודד דברי שטנה. לכן פיתחנו אוסף של כללי קהילה המבהירים שאנו מסירים תוכן שתוקף ופוגע באנשים על רקע גזע, מוצא אתני, השתייכות לאומית, זיקה דתית, נטייה מינית, מגדר, זהות מינית או מוגבלויות רציניות ומחלות. אנו מעודדים אנשים להיות מודעים לקהל שלהם כאשר הם משתפים סוג כזה של תוכן".