בזכות תושיית האם, האצבע של הבת ניצלה
כשבתה של ליאת סעדון יעקובוביץ' בכתה ללא הפסקה, היא לא הבינה מה קרה, עד שגילתה שנכרכה לה שערה סביב האצבע. רופא בכיר במחלקה לרפואה דחופה: "חשוב לאסוף את השיער ולבדוק לפחות פעם ביום שאין שערות סביב האצבעות של התינוק. אם לא מטפלים בזמן, עלול להיווצר נמק"
"הילדה שלי בכתה ולא הבנתי למה. הרמתי אותה וחשכו עיניי. האצבע האמצעית ברגל שלה הייתה סגולה. נכרכה לה שערה סביב האצבע". כך כתבה ליאת סעדון יעקובוביץ' בפוסט בקבוצת האמהות "מאמאזון" שזכה לתגובות רבות.
"שלשום בבוקר בתי גאיה בת החצי שנה הייתה רעבה. נתתי לה בקבוק אך היא עדיין לא הייתה רגועה. אמנם לא בכי רציני אבל אי שקט", מספרת סעדון יעקובוביץ' על השתלשלות העניינים. "הרמתי אותה על הידיים ופתאום ראיתי שהאצבע שלה ברגל בצבע סגול-שחור. מכיוון שאני קוסמטיקאית הכנסתי בזהירות מספרי שפיץ והורדתי לה את השערה. השערה קרעה את העור וירד דם, לכן התקשרתי לקופת חולים ושם המליצו להגיע בדחיפות למוקד ומשם הפנו אותי לבית חולים. לאחר בדיקה, ראו שהדם חזר לזרום כמו שצריך ושחררו אותנו הביתה".
סעדון יעקובוביץ' מספרת שכל הלילה לא ישנה. "לא הבנתי איך לא שמתי לב וכמה שעות השערה הייתה על האצבע שלה. בעיקר כעסתי על עצמי. כל רגע קמתי לראות שהיא בסדר. יש לי ארבעה ילדים ובחיים לא קרה לי דבר כזה".
- איזה מסר חשוב לך להעביר להורים?
"מהתגובות בפייסבוק הבנתי שהרבה אמהות בכלל לא היו מודעות לאפשרות הזאת שיכולה לקרות. חשוב מאוד להבין שיש לנו נשירת שיער וצריך לשים לב כל הזמן לאצבעות של הילדים בידיים וברגליים כי תינוקות הם חסרי ישע ולא יכולים לומר מה מציק להם".
ברגע שמגלים - לפנות במהרה לרופא
"לפחות אחת לשבוע מגיעים אלינו הורים עם תינוק שנכרכה לו שערה מסביב לאצבע", אומר ד"ר ערן משיח, רופא בכיר במחלקה לרפואה דחופה (מיון) במרכז שניידר לרפואת ילדים. "בדרך כלל מדובר בשערות של האם מכיוון שבחודשים שאחרי הלידה יש נשירה אופיינית, אך זה יכול לקרות גם מחוטים שנמצאים בבית".
- עד כמה המצב הזה מסוכן?
"השערה מסתרכת סביב האצבע, בדרך כלל ברגליים אך זה יכול לקרות גם סביב איבר המין של בנים. בעצם נוצרת חסימה של זרימת הדם. במקרה שזה קורה סביב האצבע, היא מתנפחת והשערה נכנסת מתחת לעור, כלומר לא רואים אותה בכלל. אם לא מטפלים בזמן, עלול להיווצר נמק. בספרות המקצועית ישנם מקרים שנאלצו לכרות את האצבע אבל אצלנו אני לא זוכר מקרה שהגיע למצב הזה".
- מה צריך לעשות כשמגלים שהאצבע של הילד התנפחה והחליפה צבעים?
"עדיף לא לגעת ולהגיע כמה שיותר מהר לקופת חולים או בית חולים מכיוון שאנחנו מנוסים במצבים כאלה. כאשר הורה מנסה להסיר את השערה הוא עלול להשאיר שאריות שלה ואז צריכים בבית חולים לעשות חתך בעור ולפעמים אפילו כמה חתכים עד העצם כדי להיות בטוחים שלא נשאר שום דבר מהשערה".
- ואיך אפשר, אם בכלל, למנוע מצבים כאלו?
"להיות מודעים ולשים לב. לאסוף את השיער ולבדוק פעם ביום שאין שערות סביב האצבעות של התינוק".