שקד הודיעה: ההצבעה על עמונה תתקיים היום, צפוי רוב בוועדה
נתניהו ביקש לדחות את ההצבעה על החוק, אך בבית היהודי שמובילים את החוק עומדים על שלהם. שקד, המשמשת כיו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, הודיעה כי הוא יעלה כמתוכנן להצבעה הערב. שרי הליכוד תומכים בחוק ועדיין לא ברור כיצד יצביעו לאור עמדת נתניהו. ומהו החוק שהוביל לעימות בממשלה?
חוק ההסדרה החדש יעלה כמתוכנן להצבעה: כך הודיעה הערב (א') שרת המשפטים איילת שקד, המשמשת יו"ר ועדת השרים לחקיקה. הודעתה מגיעה על רקע עמדתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שביקש לדחות את ההצבעה עד להכרעת בג"ץ בנושא. כל שרי הליכוד תומכים בחוק, וכעת ממתינים לראות אם כולם יגיעו לדיון בוועדה ולהצבעה, על רקע עמדתו של נתניהו שמעוניין לדחות את ההצבעה עד להכרעה בבג"ץ. לפני ההצבעה בוועדת השרים יעלה הנושא לדיון בפורום ראשי המפלגות.
במקביל, יו"ר הקואליציה דוד ביטן הודיע כי בעקבות ההתנהלות של מפלגת הבית היהודי וכולנו , שלטענתו לא מאפשרות בוועדות הכנסת לקדם ולזרז הצעות חוק של הליכוד, יוטל וטו על כל חקיקה של שתי המפלגות, לא כולל חוק ההסדרה. בתגובה הודיעה שרת המשפטים שקד כי לא תאפשר כל חקיקה אחרת של הקואליציה. בעקבות העימות הוסרו כל חוקי הקואליציה מסדר היום בוועדת השרים למעט חוק ההסדרה.
"הגיעו מים עד נפש", אמר ביטן. "שורה ארוכה של חוקים חשובים שיזמו חברי הכנסת של הליכוד וסיעות הבית הנוספות מעוכבות או נדחות בטענות שונות תוך ניצול משרדי המשפטים והאוצר כשרוב החוקים הפרטיים של כולנו והבית היהודי עוברים. מאז שהתמניתי ליו"ר הקואליציה אני נלחם בכך, הצלחתי לשפר את המצב אולם קצתי בתופעה ויש לטפל בה מהשורש".
אז מה בעצם אומרת הצעת החוק? הנוסח המרוכך שהוגש כולל שלוש נקודות עיקריות: הראשונה היא שכל יישוב שהמדינה הייתה מעורבת בהקמתו ובהתיישבות בו מבחינת מימון ותמיכה - לא יפונה. בנוסף, אם בעתיד תתבצע החלטה מדינית שמצריכה פינוי היישוב, תפצה המדינה את התושבים במקום באופן מלא ותינתן להם קרקע חלופית.
הסעיף השלישי מדבר על כך שבכל מקרה, המפונה יוכל לפנות לערכאה משפטית ולפעול נגד הפינוי אם יעמוד על סדר היום. המטרה בחוק ההסדרה היא לשנות את המצב המשפטי של יישובים רבים שהמדינה השתתפה בהקמתם, אבל השטחים שעליהם נבנו הבתים הם שטחים שבמחלוקת ושלא חלה עליהם ריבונות ישראלית.
החוק שבבית היהודי מבקשים להביא לאישור הממשלה נועד למנוע בין היתר פינוי יישובים שהמדינה הייתה שותפה להקמתם אך הקרקעות שעליהם הוקמו נמצאת במחלוקת. היועץ המשפטי לממשלה כבר קבע כי גם בגרסה המרוככת יש בעיות משפטיות והוא נוגד את החוק הבינלאומי, כך שראש הממשלה בנימין נתניהו מנסה כעת לדחות את ההצבעה במטרה ליצור נוסח מוסכם, גם משפטית.
על החוק החדש חתומים יואב קיש ודוד ביטן מהליכוד, יחד עם שולי מועלם ובצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי. הצעה קודמת שלו נדחתה על ידי היועמ"ש אביחי מנדלבליט בטענה לאי-חוקיות. גם את הנוסח השני דחה מנדלבליט, בטענה שהוא לא יוכל להגן על עתירה לבג"ץ נגד חוקתיותו. החוק נולד על רקע ההחלטה על פינוי עמונה, אולם נתניהו גורס כי כל עוד לא הוחלט בבג"ץ על דחיית הפינוי, כפי שמבקשת המדינה, אין טעם לחוקק את החוק. מנגד, אומרים בבית היהודי כי פינוי עמונה עלול להיות רק השלב הראשון ולאחר מכן עשויים להגיע באותו אופן פינויים נוספים של יישובים אחרים, ויש לפתור זאת בתוכנית רחבה יותר ובאמצעות חקיקה.
בשבוע שעבר הגישה המדינה בקשה לדחות בשבעה חודשים את פינוי הבתים במאחז עמונה, שבג"ץ קבע לפני כשנתיים שהם נבנו על קרקע פלסטינית פרטית ושיש לפנותה עד סוף דצמבר 2016. בבקשה שהגישה הפרקליטות נטען כי המדינה רוצה לבחון חלופות למגורי התושבים, ובהן האפשרות להעתקת המבנים לאתר "עמונה צפון" או לאתר שבות רחל מזרח. "אין עסקינן כאמור בבקשה להארכת מועד לביצוע פסק הדין לצורך הכשרת עמונה במיקומה הנוכחי", נכתב בבקשה של המדינה.
המדינה טענה שהיא מבקשת לבצע את הפינוי בדרכי שלום ובאופן שימנע חיכוכים, אך היא לא תצליח לבצע את מי
משתי החלופות בחודשיים הקרובים. בפרקליטות הדגישו שאם בית המשפט ידחה את הבקשה, המדינה תהיה ערוכה לבצע את הפינוי עד למועד שנקבע בפסק הדין המקורי - 25 בדצמבר.
במהלך ישיבת הסיעה בשבוע שעבר הבהיר שר החינוך נפתלי בנט כי אם לא תינתן הכרעה של בית המשפט עד סוף השבוע, החוק יעלה להצבעה. בפגישה השתתפו גם שרת המשפטים איילת שקד ושר הביטחון אביגדור ליברמן. בנט לא השתכנע מהטיעונים לדחייה ובכוונתו להעלות את החוק כיום כמתוכנן. בכל זאת, ראש הממשלה החליט לקבוע את פורום ראשי סיעות הקואליציה לפני ועדת השרים היום כדי לקיים דיון נוסף.
במהלך ישיבת הממשלה היום התפתח עימות בין נתניהו לבנט על רקע הצעת החוק. נתניהו אמר כי הוא מעוניין שחוק ההסדרה שמקדמת מפלגת הבית היהודי לא יובא הערב להצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה. בנט טען מנגד: "אני משוכנע שראש הממשלה ייתן רוח גבית". בנקודה זאת סינן נתניהו לגבי בנט: "כל כך ילדותי וחסר אחריות. לא נבזבז כאן זמן על בלוגרים". בנט ענה לו: "נו באמת, מי כאן הבלוגר? אתה?"