הפחד מטראמפ: מהגרים מוותרים על החלום
עבור מכסיקנים רבים משמעות הניצחון של טראמפ בבחירות היא נטישת מסע ההגירה המסוכן לארה"ב: "הם הולכים לכלוא את כולם". אחרים מבינים שעכשיו, כשהנשיא החדש עדיין לא בבית הלבן, זה הזמן לפעול
המהגרים ממכסיקו ומשאר מדינות מרכז אמריקה ממתינים לחציית הגבול באכסניות בעיר המדברית נוגאלס. חואן אלברטו לופז, בן 25, החליט לזנוח את התקווה לחיות בארה"ב. הוא, ומהגרים נוספים, חוששים שהיא תהפוך עוינת יותר לאנשים כמוהם וכבר לא רוצה להסתכן ולחצות את הגבול השומם באריזונה.
"עכשיו הכול השתנה", אומר לופז המיואש באכסניית המהגרים. לופז הגיעה ממדינת צ'יפאס בדרום מכסיקו, הענייה ביותר, ובמשך שנתיים עבר בבנייה באריזונה וביוטה. בינואר הוא גורש בחזרה למכסיקו. תחת אחת מהצעותיו של טראמפ, אם יחזור למדינה אחרי הגירוש הוא יעמוד בפני עונש מאסר פדראלי של שנתיים.
כשהסקרים חזרו שהילרי קלינטון תנצח בבחירות החליט לופז לחזור לארה"ב. עכשיו, אחרי הניצחון של טראמפ, הוא מתכנן לחפש עבודה במכסיקו. "הם הולכים לכלוא את כל המהגרים. אם זה ככה עדיף להישאר כאן עם העם שלך. להיות שמח ולחיות עם מה שיש", הוא מוסיף, ומבטא את התחושה בקרב חלק מהמהגרים שהתראיינו בנוגאלס לאחר ניצחון טראמפ.
במרוץ לנשיאות הבטיח טראמפ לגרש מיליוני מהגרים לא חוקיים וכי יקים חומה בגבול מכסיקו. בראיון שהעניק ל"60 דקות" חזר על כוונתו לבנות חומה, או "גדר באזורים מסוימים", ולגרש בין שניים לשלושה מיליון מהגרים לא חוקיים. העמדה הלא מתפשרת שלו גרמה ללחץ מסוים בגבול. חלק מהמהגרים הבינו שעדיף לחצות את הגבול לפני הבחירות.
מתחילת 2016 עד ספטמבר עמד מספר האנשים שנעצרו בגבול מכסיקו-ארה"ב על יותר מ-408 אלף מהגרים, עלייה של 23 אחוזים מהשנה הקודמת. סגן שר הפנים המכסיקני לענייני הגירה, אומברטו רוקה וילאנובה, אמר כי הוא מצפה שזרם ההגירה יתעצם ב-2016 בשעה שטראמפ יקשיח את מדיניות הגירוש הקשה גם ככה של הנשיא ברק אובמה. "מגיעה הסלמה מסוימת של מדיניות ההגירה בצפון אמריקה", אמר סגן השר.
"באמת לא אכפת לי מהנשיא טראמפ. אני תמיד אעבור את הגבול בלי קשר לחומות שהוא רוצה לבנות", אומר אלכסיי סולאנו בן ה-20, מהגר מאל-סלבדור, שאשתו ובנו הקטן כבר נמצאים בלוס אנג'לס. "זה לא משנה לנו. מה שאנחנו רוצים זה להיות ביחד עם המשפחה שלנו".
בריונים ונחשים
בנוגאלס, עיר של 230 אלף איש ומפעלים של חברות בינלאומיות, גובים מבריחי המהגרים לארה"ב כ-4,000 דולר לאדם. ב-2011 נבנתה בגבול הבינלאומי בנוגאלס גדר בגובה 7.5 מטרים שעשויה מקורות מתכת ועוברת ממערב העיר למזרחה. אם עוברים אותה פוגשים גדר עץ שמצוידת במצלמות וחישנים. הרחק משם מפטרלים באיטיות הרכבים של רשויות ההגירה האמריקניות.
כ-40 ק"מ ממזרח לנוגאלס הגדר מסתיימת, ובמקומה יש מחסום נמוך שנועד בעיקר למנוע ממשאיות לחצות את הגבול. חלק מהמהגרים מסתכנים בחציית הגבול באזור שבו שולטות כנופיות סמים, ושנחשים ארסיים זוחלים בו. אחרים מעדיפים להתחבא במשאיות שעוברות את הגבול באמצעות תשלום שוחד.
מריה אנגרסיה רובלס, נזירה קתולית שעומדת בראש מרכז "אל קומדור" למגורשים ומהגרים בנוגאלס, חושבת שהניצחון של טראמפ יגביר את המצוקה והפחד מגירוש המוני. "עוד ייסורים, בכי, אבל והרבה מובטלים במכסיקו – בלי שום דבר לעשות ובלי שום מקום ללכת אליו", אומרת רובלס.
מרכז "אל קומדור" מספר למהגרים העתידיים ולמי שגורש מארה"ב ארוחות חינם, בגדים וטיפול רפואי בסיסי. מדי בוקר, נאבקים ברוח העזה, מגיעים אליו עשרות מהגרים רעבים לארוחת בוקר. בחמישי, יום אחרי הניצחון של טראמפ, כבר ניתן היה לשמוע שניים מהם משוחחים בטלפון עם מבריחים שיעזרו להם לחצות את הגבול. "כאן אין עבודה, והמשכורת איומה", אומר רובלס על נוגאלס.
מי שחוצה את הגבול ממכסיקו לארה"ב (שאורכו הכולל הוא יותר מ-3,200 ק"מ) מדלג בין שתי מדינות גבול שפערי השכר ביניהן הוא הגבוה בעולם. השכר הממוצע בארה"ב גבוה פי 5 מהשכר במכסיקו. במרכז אמריקה המשכורות נמוכות אפילו יותר והפשע חוגג, וההגירה נמצאת בעלייה חדה בשנים האחרונות.
השנה עשו את הדרך לגבול הדרומי של ארה"ב יותר מהגרים מרכז אמריקנים ממכסיקנים. חוזה פלורס, בן 19 מהונדורס, יצא לארה"ב לפני שלושה חודשים וצלח את הכנופיות האלימות והסיכויים העגומים למצוא עבודה. "אני מדמיין שזה הולך להיות הרבה יותר קשה לחצות את הגבול. אבל מה שלא השתנה זה שאנחנו רוצים חיים טובים יותר".