טראמפ למפגינים נגדו: "אין לכם ממה לפחד"
על רקע גל המחאה נגדו, הנשיא האמריקני הנבחר העביר מסר של פיוס בראיון לתוכנית "60 דקות", וגינה את אירועי האלימות נגד מיעוטים: "מעציב אותי לשמוע על כך. תפסיקו עם זה". על הילרי קלינטון: "היא עשתה כמה דברים רעים, אבל אני לא רוצה לפגוע בה". על ברק אובמה: "גיליתי אדם מאוד חכם ונחמד". על הטון הארסי בקמפיין: "לא מתחרט"
לאורך קמפיין הבחירות שלו התקשה דונלד טראמפ לאמץ "גינונים נשיאותיים", והִרבה לתקוף מיעוטים, וכך גם את יריבתו למרוץ הילרי קלינטון, הנשיא ברק אובמה ואחרים. אלא שבראיון טלוויזיוני ראשון מאז היבחרו לנשיא ה-45 של ארצות הברית - טראמפ נשמע יותר נשיאותי מאי פעם, מפויס ושקול בהרבה, כשברקע גל מחאה נגדו ברחבי אמריקה. "אין לכם ממה לפחד, אנחנו נחזיר לעצמנו את המדינה", פנה טראמפ למפגינים בראיון שהעניק לתוכנית הנחשבת "60 דקות" ברשת CBS, ומיד גינה את האלימות נגד בני מיעוטים, בעיקר מוסלמים והיספניים, שלטענת גורמים דמוקרטיים הוכפלה מאז התקבלו תוצאות הבחירות: "מעציב אותי מאוד לשמוע על כך. זה מחריד. אם זה יעזור, אומר זאת למצלמה: הַפסיקו.
"זה עתה הבחירות הסתיימו, צריך זמן לעכל את הדברים ואנשים מוחים. זה אך ורק כיוון שהם לא באמת מכירים אותי", הוסיף טראמפ. "אם הילרי קלינטון הייתה מנצחת והאנשים שלי היו יוצאים לרחובות, כולם היו אומרים 'זה דבר נורא', והגישה הייתה שונה לחלוטין. יש כאן מוסר כפול".
לאחר שבמהלך הקמפיין הבטיח למנות תובע מיוחד שיחקור את הילרי קלינטון בגין פרשת המיילים, ואף הצהיר כי יש להכניסה לכלא, טראמפ נשמע עתה סלחן בהרבה. "אני אצטרך לחשוב על זה", אמר הנשיא הנבחר, והוסיף: "כעת אני רוצה להתמקד במשרות, בבריאות, בגבולות ובהגירה. בכל הדברים שדיברתי עליהם".
"הילרי עשתה כמה דברים רעים, אבל היא אישה חזקה וחכמה מאוד", הוסיף טראמפ בנוגע לפרשת המיילים, אבל מיד ריכך את הטון ואמר: "הקלינטונים הם אנשים טובים ואני לא רוצה לפגוע בהם". לאחר מכן סיפר על השיחה שניהל עם הילרי קלינטון בתום ליל הבחירות: "היא צלצלה והייתה לבבית מאוד. זו הייתה שיחה קשה מאוד עבורה, אני יכול רק לדמיין. היא הייתה הכי נחמדה שאפשר". לדבריו, גם ביל קלינטון התקשר לברך: "ביל אמר שזה היה מרוץ נהדר, אחד הנהדרים ביותר שהוא ראה".
באשר לראש ה-FBI ג'יימס קומי, שסגר את התיק נגד קלינטון בפרשת המיילים, אמר טראמפ: "עדיין לא החלטתי מה לעשות איתו. יש לי כבוד רב כלפיו וכלפי ה-FBI. מנגד, היו הרבה הדלפות, אין ספק באשר לכך. בכל אופן, בהחלט ארצה לשוחח עמו". טראמפ הוסיף כי הוא אינו בטוח באשר לעתידו של קומי בתפקידו הנוכחי: "ארצה לרדת לעומקו של עניין. יכול להיות שהיו לו סיבות טובות לעשות את מה שהוא עשה".
גם על הנשיא ברק אובמה, שאותו כינה בחודשים האחרונים "הנשיא האמריקני הגרוע ביותר" ו"מייסד דאעש", ואף רמז כי הוא לא נולד בארה"ב, היו לטראמפ בעיקר דברים טובים להגיד. על הפגישה שנערכה בין השניים בשבוע שעבר אמר הנשיא הנבחר: "גיליתי שהוא פשוט נפלא, חכם ונחמד מאוד. מעולם לא פגשתי אותו, והייתה לנו כימיה טובה מאוד. אני לא מסכים איתו על כל דבר, אבל השיחה בינינו הייתה מעניינת בצורה שלא תיאמן".
כשנשאל אם במבט לאחור הוא מצטער על הטון הארסי והחריף שאפיין את הקמפיין שלו ברגעים רבים, השיב טראמפ בשלילה. "אני לא יכול להצטער, לא. הלוואי שהטון היה רך ונחמד יותר, והייתי רוצה שהוא יעסוק יותר במדיניות, אבל לפעמים אתה צריך להיות קשוח יותר. זה משהו שאני באמת גאה בו. זה היה קמפיין יוצא דופן".
באשר לדעתו בנוגע לנישואים גאים, השיב טראמפ כי הוא השלים עם המצב הקיים. "זה לא רלוונטי, כיוון שמדובר בנושא שכבר הוסדר בבית המשפט העליון - ואני בסדר עם זה", אמר.
בנוגע לבעיית המהגרים הבלתי-חוקיים הכריז טראמפ: "אנחנו הולכים לקחת את כל האנשים שיש להם תיק פלילי, את חברי כנופיות הפשע, את סוחרי הסמים, יש לנו הרבה אנשים כאלה – כנראה שני מיליון, זה יכול להיות אפילו שלושה מיליון – אנחנו נוציא אותם מהמדינה. הם כאן בניגוד לחוק. אנחנו רוצים שהגבול שלנו יהיה בטוח".
טראמפ נשאל על אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות שלו – בניית חומה בגבול מכסיקו. הוא אמר כי הוא אכן מתכוון לבנות אותה. המראיינת לסלי סטאל אמרה לנשיא הנבחר כי רפובליקנים בקונגרס מדברים על הקמת גדר, ושאלה אותו אם הוא מוכן שתיבנה גדר במקום חומה. "באזורים מסוימים כן, אבל באזורים אחרים חומה מתאימה יותר. אני טוב בזה מאוד, זה נקרא בנייה".
לילה חמישי של הפגנות נגד טראמפ: "לא לממשלת שנאה"
אלפי בני אדם יצאו זה הלילה החמישי ברציפות לשורה של הפגנות נגד בחירתו של טראמפ לנשיא החדש של ארה"ב. הפגנות קולניות נרשמו בערים כמו ניו יורק, וושינגטון, לוס אנג'לס, פילדלפיה וסן פרנסיסקו, שם מחו הצועדים בין היתר על מדיניותו של טראמפ בנושאי הגירה, זכויות הקהילה הלהט"בית, נושאים סביבתיים ועוד.
ארגוני מהגרים הצטרפו להפגנה שנערכה בשדרה החמישית שבמנהטן. "אנחנו כאן כדי להישאר", הם קראו באנגלית ובספרדית על רקע הצהרתו של טראמפ בראיון ל-"60 דקות" כי יגרש מארה"ב בין שניים לשלושה מיליון מהגרים בלתי חוקיים. בפילדלפיה התאספו מאות מפגינים וצעקו: "טראמפ חייב ללכת", ובהפגנה נוספת שנערכה מול אולפני רשת CNN בלוס אנג'לס הונפו שלטים שבהם נכתב: "הילרי היא הנשיאה שלי" ו"לא לממשלה שמובלת על-ידי שנאה". בגשר "גולדן גייט" שבסן פרנסיסקו הכריזו המפגינים: "אהבה מנצחת שנאה".
"אני לא יודע מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשנות את התוצאות", אמר אלן מייזנר, שהשתתף בהפגנה בניו יורק, "אבל אנחנו חייבים להמשיך להתייצב ולוודא שהשנאה, הפחד והכעס שבהם טראמפ השתמש כדי לזכות בבחירות לא יבואו לידי ביטוי במדינה שלנו".
מוקדם יותר הודיע טראמפ על המינוי הראשון שלו כנשיא החדש של ארה"ב, כאשר בחר בריינס פרייבוס, יו"ר הוועידה הרפובליקנית הלאומית, לראש הסגל בממשל החדש שלו בבית הלבן. פרייבוס, המועמד המוביל של הממסד הרפובליקני לתפקיד וחבר קרוב של יו"ר בית הנבחרים פול ראיין, היה מבכירי המפלגה שתמכו בטראמפ במהלך מערכת הבחירות ולא התנערו ממנו. גורמים במפלגה מסרו ל-CNN כי הבחירה בפרייבוס נועדה לאותת על רצון לשיתוף פעולה קרוב עם ראיין ועם הקונגרס שברובו יהיה רפובליקני.
מי שסומן כמועמד המוביל לתפקיד היה דווקא סטיב באנון, שהתמנה באוגוסט למנהל הקמפיין של טראמפ. באנון צפוי להיות יועץ בכיר לטראמפ בבית הלבן.
"אני נרגש שהנבחרת המוצלחת שלי ממשיכה איתי בהובלת המדינה שלנו. סטיב וריינס הם מנהיגים מוכשרים מאוד שעבדו טוב יחד בקמפיין שלנו והובילו אותנו לניצחון היסטורי", אמר טראמפ על המינויים. "עכשיו שניהם יהיו איתי בבית הלבן".