שתף קטע נבחר
 

מחקר: פיזיקאים נרתעים ממשוואות מתמטיות

חוקרים מבריטניה, שניתחו כ-2,000 מאמרים שפורסמו במגזין מוביל לפיזיקה, לא מסתמכים על משוואות ממאמרים קודמים כדי לחסוך זמן ולמנוע בלבול

מתמטיקה היא תחום קשה, אפילו עבור פיזיקאים מבריקים. מחקר חדש שפורסם לאחרונה אף מציע כי פיזיקאים נוטים פחות להתמקד בתיאוריות המסתמכות על פרטים מתמטיים מסובכים. ממצאי המחקר, שפורסמו במגזין האינטרנטי New Journal of Physics, מציגים מעין "פחד" לכאורה, או לכל הפחות הימנעות, ממתמטיקה, שקיים אפילו בקרב מדענים מנוסים המיומנים במתמטיקה ברמה גבוהה.

 

"כבר הצלחנו להראות בעבר שביולוגים נרתעים ממשוואות, אבל מאוד הופתענו מהממצאים הנוכחיים, שכן פיזיקאים לרוב מיומנים במתמטיקה", מסר בהודעה לעיתונות אחד ממחברי המחקר, אנדרו היגינסון, חוקר מאוניברסיטת אקסטר שבבריטניה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

המחקר החדש מבוסס על ניתוח של כ-2,000 מאמרים שפורסמו במגזין מוביל לפיזיקה. החוקרים השוו ציטוטי מחקרים קודמים בכל אחד מהמאמרים החדשים. מניתוח זה מצאו החוקרים כי ישנה סבירות נמוכה יותר שמחקרים קודמים, שבהם שפע של משוואות מתמטיות, יאוזכרו במאמרים חדשים.

 

לטענת החוקרים, הנתק שבין המחקרים עמוסי המשוואות לבין המאמרים החדשים הוא בעיה של תקשורת, ולא בעיה שקשורה לידע או למיומנות. מסיבה זו, הפתרון לבעיה נעוץ בשפה. מחברי המחקר החדש ממליצים לפיזיקאים למצוא דרכים אלטרנטיביות כדי להסביר מתמטיקה מסובכת בצורה טובה יותר, או למעשה למצוא דרכים כדי להסביר טוב יותר מהי המשמעות של המשוואות המסובכות הללו.

 

סלידתם של הפיזיקאים ממתמטיקה אינה בדיוק "פחד" במובן המסורתי של המילה, על פי המחקר החדש. רבים מהם פשוט מנסים לחסוך זמן ולמנוע בלבול.

 

"פיזיקאים צריך לחשוב בזהירות רבה יותר על האופן שבו הם מציגים את הפרטים המתמטיים של העבודה שלהם, וזאת כדי להסביר את התיאוריה שלהם באופן שבו עמיתיהם יוכלו להבין אותה בזריזות", הסביר מחבר נוסף של המחקר, טים פוסט, גם הוא מאוניברסיטת אקסטר.

 

"לוקח זמן לבחון לעומק פרטים של מאמר טכני - אפילו לפרופסורים מכובדים לפיזיקה", הוסיף פוסט. "אז כאשר ישנן הרבה דרישות שונות במקביל וזמן קצר, ייתכן שמדענים יעדיפו לדלג על המאמרים שמצריכים יותר מדי מאמץ כדי לעכל".

 

בין אם הסלידה מוסברת בידי פחד או בידי לחצי ניהול זמן, המסקנה דומה הן עבור פיזיקאים והן עבור תלמידי בית ספר: גישה מוגבלת לרעיונות מתמטיים זה לא רעיון טוב.

 

"למרבה הצער, נראה כי ישנה התעלמות ממאמרים בעלי ערך מכיוון שהם פחות נגישים", הסביר החוקר היגינסון. "כפי שאמרנו גם בעבר - כל מדען שרואה חשיבות בדיאלוג שבין תיאוריה לניסוי צריך לקחת את הנושא ללבו".

 

אחרי 35 שנה: פתרון לבעיית השלשות הפיתגוריות    (צילם : חגי ניצן)

אחרי 35 שנה: פתרון לבעיית השלשות הפיתגוריות    (צילם : חגי ניצן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים