שתף קטע נבחר

הממשלה תקדם הקמת מאגר DNA למשפחות חטופי תימן

המאגר יסייע לחבר בין ילדים אבודים למשפחותיהם הביולוגיות. משפחה הטוענת כי מי מילדיה נלקח תוכל למסור למאגר דגימת DNA. במקביל, כל אדם הסבור כי נמסר לאימוץ יוכל למסור דגימת DNA

אילוסטרציה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

קרן אור בפרשת ילדי תימן: הממשלה תומכת בהצעה להקים מאגר DNA בניסיון לחבר בין ילדים שהועברו לאימוץ לבין משפחותיהם הביולוגיות. כך נודע אתמול (יום א') ל"ידיעות אחרונות". אתמול גם אישרה הממשלה פה אחד הצעה לחשוף לציבור את כל החומרים החסויים בפרשה והשרה גילה גמליאל קראה לעבור בדיקות DNA שכאלו.

 

את שתי ההצעות העלה השר צחי הנגבי. וכך אמור לפעול המאגר: כל משפחה הטוענת כי מי מילדיה נלקח ממנה תוכל למסור דגימת DNA שתישמר במאגר. מנגד: כל אדם הסבור כי נלקח בילדותו ממשפחתו ונמסר לאימוץ יוכל גם הוא למסור דגימת DNA. לאחר שהדגימות יתקבלו ייערכו הצלבות, וכך ניתן אולי יהיה לאחד משפחות אחרי עשרות שנים של נתק כואב.

 

ח"כ נורית קורן (ליכוד), העומדת בראש השדולה בנושא, כבר גייסה תרומה למימון הפרויקט. נכון לעכשיו תומכים בו כמה שרים, ובהמשך צפוי העניין לעבור להכרעת הממשלה כולה.

 

מאגר שכזה כבר קרם לאחרונה עור וגידים, ולא ברור אם המאגר הממשלתי ייעזר בו: חברת הסטארט-אפ MyHeritage בשיתוף השדולה לחקר האמת בפרשת ילדי תימן השיקה לפני כחודשיים מאגר גנטי, שבמסגרתו עורכת החברה בדיקות DNA בחינם לכל מי שסבור כי הוא מעורב בפרשה. עד היום נבדקו במסגרת הפרויקט ההתנדבותי מעל 400 בני משפחה ומאומצים והבדיקות נמשכות. 

 

אשר להסרת החיסיון: מדובר בחומרים ובמסמכים חסויים שהצטברו בוועדת כהן-קדמי, ועדת החקירה הממלכתית שמונתה לחקור את פרשת היעלמות ילדי תימן בשנים 1954-1948. ממצאיה הוגשו כבר ב־2001. כעת, לאחר שהממשלה אישרה לחשוף את החומרים לציבור, תעבור הסוגיה לאישור בוועדת החוקה של הכנסת. בסיום ההליך יועלו כל החומרים לאתר אינטרנט מיוחד של ארכיון המדינה.

 

המשפחות לא יהיו רשאיות לעיין בתיקי אימוץ אלא אם המאומצים יאשרו זאת. כדי לייעל את ההליך תפנה הממשלה למאומצים הידועים כדי לקבל אישור בית־משפט לחשיפת המידע לגביהם. המדינה תכבד רצון של משפחות שיבקשו לא לחשוף חומר בעניינן.

 

ועדת כהן-קדמי בחנה את טענותיהן של 1,053 משפחות שקיבלו הודעות על מות ילדיהן בבתי־חולים אך העלו חשד שהם למעשה נחטפו ונמסרו לאימוץ. היא קבעה כי 979 מהילדים נפטרו, 69 הוגדרו "עלומים" (מקרים שבהם לא נמצאה עדות למיקומם הנוכחי של הילדים), 13 מהם בתימן, וחמישה אותרו.

 

הנגבי: "הממשלה, אני מאמין, תשים קץ למציאות לא מוצדקת של חיסיון ל-70 שנה שהוטל על החומרים. זה ישים קץ לחוסר אמון של המשפחות כלפי רשויות המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד אלדן, לע"מ
ילדי תימן
צילום: דוד אלדן, לע"מ
מומלצים