שתף קטע נבחר
 

המחלה של המעשנים: מה זה COPD - ואיך מטפלים?

זו מחלת ריאות כרונית ומעל 85% מהמקרים של החולים בה נובעים בגלל עישון - לקראת יום המודעות למחלה, כך תדעו אם אתם חולים ומהם הטיפולים שיטפלו במחלה וישפרו את איכות החיים

בשיתוף אסטרהזניקה

 

קוראים לה המחלה של המעשנים. ב-מחר (ד') ה-16 לנובמבר, יום רביעי, יצוין בעולם יום המודעות למחלת ה-COPD. המחלה נחשבת כגורם התמותה הרביעי בעולם. הנתונים מראים כי בשנת 2020 היא תהפוך לגורם מס 3 לתמותה בעולם.

 

ד"ר אמיר בר שי מנהל מערך הריאות במרכז הרפואי ברזילי וד"ר אלונה מטייבצ'וק מנהלת מרפאת דרכי נשימה במרכז הרפואי מאיר, הגיעו לאולפן ynet כדי לדון במחלה.

 

 

ד"ר בר שי מסביר: "מחלת ה-COPD היא מחלת ריאות כרונית. מעל 85% מהמקרים של החולים בה נובעים בגלל עישון ומקרים בודדים בגלל סיבות אחרות כמו אסתמה רבת שנים או חשיפה סביבתית או תעסוקתית למזהמי אוויר. מה שקורה בפועל, כתוצאה מהזיהום או מהעישון הסימפונות נעשים צרים יותר ויותר וכתוצאה מכך יש בעיה בזרימות האוויר אל הריאה".

 

ד"ר אלונה מטבייצ'וק, מוסיפה: "המחלה מאד קשורה לעישון. לעתים אנחנו רואים אפילו מישהו שעישן זמן מה ואז הפסיק. ושנים מאוחר יותר המחלה מתגלה אצלו. קשה להאמין שמדובר במחלה ממש קשה. מחלה כרונית שגורמת לתמותה".

 

הציבור לא רוצה לדעת על המחלה

שכיחותה של המחלה גבוהה עד מאד יחד עם זאת, הציבור כמעט ולא מכיר אותה. ד"ר בר שי מסביר: "מדהים לחשוב על נתוני המחלה בעולם המערבי. הנתונים מראים כי המחלה נמצאת ב 5-10% בקרב האוכלוסייה בעולם המערבי. ומאידך, מסקר מודעות למחלה שנערך אך לא מזמן, עלו נתונים קשים: רק 2% מהאוכלוסייה שמע עליה ומודע למשמעותה.

 

"אנחנו יודעים להגיד שהחולים בה הם חולים בגיל מבוגר יחסית. כלומר היא מופיעה לאחר גיל 50 ואף 60".

  

מה ניתן לעשות אם אני באמת חולה ב-COPD

ד"ר בר שי עונה: "ראשית ולפני הכל, קודם כל יש להפסיק לעשן. הוכח במחקרים שהפסקת העישון, מאפשרת למחלה להתקדם לאט יותר מהתקדמותה במידה והעישון ממשיך. והפסקת העישון אף משפיעה על הקטנת התמותה".

 

לאחר מכן, קיימים הטיפולים המסורתיים הקלאסיים של פעילות גופנית, תזונה נכונה, שיקום ריאות למי שהמחלה שלו היא קשה. המישור השלישי הוא הטיפול התרופתי, שהיום יש לנו מגוון רחב מאד של תרופות שניתנות בעיקר בשאיפה, במשאפים. מה שהן עושות הן מאטות את קצב הידרדרות המחלה משפרות סימפטומים, מורידות התלקחויות. התלקחות הן אחד הסימפטומים של המחלה, וברגע שנוטלים את הטיפול התרופתי הן בד"כ משפיעות מאד על כמות והורדת ההתלקחויות, מה שמסייע גם להאטת הידרדרות החולה והמחלה".

 

ד"ר מטבייצ'וק מוסיפה: "הטיפולים התרופתיים בעצם מעניקים איכות חיים לחולים. מדובר בחולים שלדוגמא קשה להם לעלות לקומה שניה במדרגות ולהגיע לביתם. הטיפולים התרופתיים מקלים עליהם ומאפשרים להם לחיות בחופשיות רבה יותר למרות מצבם.יש לנו אף טיפולים בחמצן אשר גם הם מסייעים לחולים למשוך את חייהם באיכות חיים טובה יותר. חשוב מאד לציבור המעשנים לדעת, בכל רגע ורגע הנושא של הפסקת העישון הוא אקוטי. ניתן לשפר את מצב החולים עם תרופות אם הם יפסיקו לעשן, גם במצב מתקדם של המחלה ובגיל מבוגר" .

 

פעילות ייחודית ביום המודעות:

במסגרת פעילויות להעלאת המודעות למחלה ולאבחון מוקדם יתקיימו במספר מרכזים רפואיים בארץ בדיקות ספירומטריה ללא תשלום לציבור.

 

ביום רביעי ה-16 לנובמבר, צוות מערך רפואת הריאות במרכז הרפואי ברזילי מזמין את הציבור לבדיקת ספירומטריה (המאבחנת את המחלה) ללא עלות. הפעילות תתקיים בין השעות 9:00-13:00, בכניסה הראשית ברחבת המודיעין, במרכז הרפואי ברזילי באשקלון. כולם מוזמנים להיבדק חינם.

 

בשיתוף אסטרהזניקה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המחלה של מעשנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים