מטמון נדיר של חפצי כסף וזהב נתגלה בתל גזר
ברשות הטבע והגנים אומרים כי המטמון - המכיל בין היתר תליון עשוי כסף, שעליו תבליט של כוכב בעל שמונה קרניים - שופך אור על התרבות הכנענית בארץ ישראל לפני כ-3,600 שנים
בחפירות ארכיאולוגיות בגן לאומי תל גזר שבשפלה, הנערכות על-ידי משלחת משותפת של רשות הטבע והגנים והסמינר התיאולוגי הבפטיסטי של ניו אורלינס בחסות רשות העתיקות, נחשף מטמון נדיר של חפצי כסף וזהב בן 3,600 שנה שנתגלה בתוך יסודות של חדר מהתקופה הכנענית.
המטמון מכיל תליון עשוי כסף, שעליו תבליט של כוכב בעל שמונה קרניים כשבמרכזו גולה בולטת, המזוהה עם אלי הפריון, האהבה והמין ואל הירח - המייצגים אלים במסורת הכנענית וחרפושית מצרית מתקופת ההיקסוס המצופה במסגרת זהב. יחד איתם נמצאו בתוך יסודות המבנה פיסות כסף, טבעות ושרשרת, אך בגלל הקורוזיה הם לא הופרדו ונשארו כמקשה אחת.
החוקרים משערים כי מדובר במנחת פולחן שהושמה ביסודות המבנה עם בנייתו הקושר בין אלים כנעניים לתרבות המצרית. המבנה שנמצא בסמוך לשער המקום מחזק את ההנחה ששימש כמבנה רשמי. את החפירות ערכו הארכיאולוגים ד"ר צביקה צוק, מנהל אגף ארכיאולוגיה ברשות הטבע והגנים, ד"ר אלי ינאי גמלאי רשות העתיקות, ד"ר דן ורנר וד"ר ג'ים פרקר מהסמינר התיאולוגי הבפטיסטי של ניו אורלינס.
המטמון שנחשף היה בגוש אחד ומונח בתוך כלי חרס בעל מכסה עטוף באריג שטביעתו עדיין נותרה על חלק ממנה. ד"ר אורית שמיר וד"ר נעמה סוקניק, מהמעבדה לחומרים אורגנים של רשות העתיקות, בדקו את שרידי האריג וזיהו אותו כאריג פשטן. בחלק מהאזורים נמצאה שזירה של שני חוטים יחדיו, שיטה אופיינית לאריגי הפשתן בתקופה הקדומה.
חשיבותו של האריג למחקר גדולה, שכן עד היום נמצאו בישראל רק שני מכלולי אריגים המתוארכים לתקופת הכנענית, ביריחו ובראשון לציון.
לדברי שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים, "גזר הייתה בתקופה הכנענית אחת הערים החשובות ביותר בארץ ישראל וחשיבותה נמשכה לתקופה הישראלית עת בנה אותה מחדש המלך שלמה. המטמון שהתגלה הינו הישג משמעותי, השופך אור על התרבות הכנענית בארץ ישראל לפני כ-3,600 שנים ומבסס עוד יותר את מעמדו של גן לאומי תל גזר כאתר וכפנינה ארכיאולוגית בעלי משמעות רבה בישראל".