עמונה: הקואליציה בסד לחצים בלתי אפשרי
מצד אחד בג"ץ הבהיר כי יש לפנות את המאחז תוך חודש וחצי. מהצד האחר לוחצים המתנחלים ליישם את חוק ההסדרה שאישרו אתמול השרים - ומתיר למעשה את המשך ההתיישבות בעמונה, אך מחייב חקיקת בזק שתעקוף את הכרעת שופטי העליון
סירוב בג"ץ לאפשר דחייה בפינוי ההתנחלות עמונה עורר כצפוי גל תגובות בכנסת ויצר אתגר נוסף ומורכב עבור הקואליציה. יישום פסק הדין המורה לפנות את המאחז עד סוף דצמבר, ייאלץ את חבריה להתמודד לא רק עם מכבש לחצים עצום שמפעילים המתנחלים נגד הפינוי, כשברקע עמדתו החד משמעית של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. זה מתנגד לחוק ההסדרה וטוען כי הוא אינו חוקתי. אך האתגר של הקואליציה כולל גם לוחות זמנים צפופים מאוד וחקיקת בזק שנדרשת במקרה הזה באחד מהחוקים המורכבים והנפיצים ביותר בקדנציה הנוכחית.
אמש (יום א'), אחרי יום פוליטי סוער ורווי עימותים בממשלה ובקואליציה, אושר בוועדת שרים לחקיקה חוק ההסדרה השנוי במחלוקת. החוק מבקש להסדיר בחקיקה התנחלויות ומאחזים המצויים בשטחים שבמחלוקת ביהודה ושומרון, וכן להסדיר בדיעבד את מצבו המשפטי של עמונה למרות פסק דין חלוט בעניינו.
הצעת החוק מבקשת למעשה שכל שטח שבמחלוקת שהמדינה הייתה מעורבת בהקמתו או במימונו, לא יפונה באופן אוטומטי.
אם יהיה דורש לקרקע שיוכיח עליה בעלות, הוא יוכל לפנות לממונה על הרכוש באזור יהודה ושומרון ויוצעו לו שתי חלופות: האחת - שווי של 125 אחוז מהנכס, והשנייה - קרקע חלופית. אם יסרב לחלופות הללו, יוכל לפנות לערכאה שיפוטית על מנת לבקש להשיב לו את הקרקע.
בנוסח מרוכך שהוגש הוכנס סעיף ולפיו אם תתגבש החלטה מדינית המחייבת פינוי, המפונים יקבלו פיצוי כספי מהמדינה או קרקע חלופית.
בג"ץ קבע כי פינוי עמונה יתבצע לכל המאוחר בסוף דצמבר. בבית היהודי אומרים כי הדבר מחייב את השלמת החקיקה שבועיים לפני הפינוי המיועד. במפלגה שיזמה את החוק מצפים גם לפסיקת בג"ץ בעתירה שתוגש בעניינו, ומקווים כי כל עוד מתנהלים הליכים בנושא, לא יהרסו את הבתים והתושבים לא יפונו.
ביום רביעי הקרוב יובא החוק למליאת הכנסת להצבעה בקריאה טרומית, ולאחר מכן יועבר החוק לוועדה ויחזור ככל הנראה בשבוע הבא להצבעה בקריאה ראשונה.