מלחמת סייבר בלב ים: סטי"לים עברו שדרוג
ברקע בואה של נושאת המטוסים הרוסית לחופי סוריה, הוצבו לוחמי סייבר בספינות הטילים של חיל הים. גורם ביטחוני: "אנו מונעים איסוף מידע קריטי"
במלחמה הזאת לא יורים טילים, אבל היא מתחוללת מדי יום, כשהצד השני מנסה לחדור למערכות האלקטרוניות של צה"ל, וגם הוא לא יושב בשקט. על רקע הגעתה של נושאת המטוסים הרוסית אדמירל קוזנצוב וספינות הליווי שלה לחופי סוריה בימים האחרונים, במסע שנועד לצורכי הרתעה אך גם לאיסוף מודיעין אלקטרוני, מגלה גורם ביטחוני כי חיל הים משדרג כעת את יכולת לוחמת הסייבר של ספינות הטילים שלו.
לוחמת הסייבר תופסת מקום גם בכלי הלחימה, לא רק במפקדות מרוחקות. חיל הים מפתח כלים ללוחמת סייבר באמצעות בית התוכנה שלו, שקולט לוחמי סייבר מהקורס הצה"לי אך משמר יכולת פיתוח עצמאית. כחלק משדרוג יכולת הספינות ועמידותן בהתקפות סייבר, מוצבים בהן כיום לוחמים המתמחים בלוחמת סייבר הגנתית. "ההתמודדות היא לא רק עם האפשרות לחדור למערכות שלך - אתה חייב להבטיח שגם אם תתרחש חדירה, החודר לא יוכל לגרום נזק או לאסוף מידע קריטי והוא יזוהה במהירות", אומר הגורם.
במקביל, החיל מחזק את יכולת הלוחמה האלקטרונית שלו. בניגוד לספינות הסער-5 הוותיקות, שנרכשו לפני כ-20 שנה ורק בארץ הותקנה בהן מערכת לוחמה אלקטרונית של אלביט, בספינות הסער-6 החדשות, שנבנות עבורו בגרמניה ויגיעו מ-2019, יהיה מחשב ספינתי מאוחד, ומערכת הל"א שלהן תותקן עוד בשלב הייצור. על פיתוח המערכת, בהובלת חיל הים, מתמודדות כמה חברות ישראליות.
תחום הסייבר תופס מקום הולך וגדל ביצוא הביטחוני. לאחר שבשנים האחרונות יצוא הסייבר הביטחוני עצמו, לא כולל האזרחי, הסתכם בכ-300 מיליון דולר לשנה בממוצע, הכריז אגף היצוא הביטחוני במשרד הביטחון (סיב"ט) על מאמץ מיוחד להגדלתו והגדיר את 2017 "שנת הסייבר ביצוא הביטחוני הישראלי".
"זיהינו צרכים ספציפיים ביותר מ-20 מדינות שבהן לסיב"ט קשרים הדוקים. אנו מרכזים מאמץ כדי לחבר את היכולת האדירה של תעשיית הסייבר הישראלית לצורכי ידידותינו בעולם", אומר ראש סיב"ט, תת-אלוף במיל' מישל בן-ברוך. לדבריו, "לוחמה בסייבר היא לוחמה בטרור. שיתוף פעולה בין-מדינתי הכרחי כדי להפחית את הפגיעות ואת המחירים שמשלמות מדינות בגלל תקיפות סייבר".
בישראל יש כ-300 חברות הפעילות בנושא. חלקן של התעשיות הביטחוניות הגדולות הולך וגדל באמצעות רכישות ופיתוח חטיבות הסייבר שלהן. עם זאת, סיב"ט מעודדת את התעשיות הגדולות להתמודד במכרזים בחו"ל עם חברות קטנות שלהן תחומי פעילות ייחודיים. בין היתר, החברות הישראליות מקימות ללקוחות ביטחוניים זרים חדרי מלחמה לסייבר.
סיב"ט היא שותפה מרכזית בכנס Hls & Cyber 2016 שייפתח היום בתל-אביב. ישתתפו בו משלחות ביטחוניות מעשרות מדינות שהגיעו כדי להתעניין בטכנולוגיה הישראלית.
לפי סיב"ט, הביקוש העיקרי הוא לפיתוח ולאספקה של חיסוני סייבר לאמצעי לחימה ולמערכות שליטה ובקרה, הקמת מרכזי CERT (טיפול באירועי מחשב) לאומיים מתקדמים, הגנת מתקנים אסטרטגיים, אימונים ומאמנים, פשיעת סייבר ושירותי סייבר מתקדמים.