שתף קטע נבחר

 

בית הדין הבינ"ל: ארה"ב ביצעה פשעי מלחמה באפגניסטן

מדו"ח של התובעת הראשית עולה כי חיילים אמריקנים וסוכני CIA אחראים לעינוי של עשרות עצירים החשודים בטרור, גם במתקנים שהוקמו באירופה. אם ארה"ב לא תעמיד את חייליה לדין - ייתכן שיוגשו נגדם כתבי אישום בהאג

התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה, פרסמה אתמול (שני) דו"ח הקובע כי על פי ממצאי חקירה ראשונית, יש יסוד סביר להאמין שארצות הברית אחראית לפשעי מלחמה באפגניסטן. על פי הדו"ח, צבא ארה"ב וסוכנות הביון המרכזית (CIA) אחראים לעינוי של עצירים במדינה, בעיקר בשנים 2004-2003. עוד עולה האפשרות שאזרחים אמריקנים יואשמו בבית הדין הבינלאומי, אף שארה"ב סירבה להצטרף לגוף זה.

 

"חלק מהפשעים בוצעו באכזריות מיוחדת" (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
"חלק מהפשעים בוצעו באכזריות מיוחדת"(צילום: shutetrstock)

"טכניקות חקירה שאושרו מגבוה" (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
"טכניקות חקירה שאושרו מגבוה"(צילום: shutetrstock)

 (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
(צילום: shutetrstock)

"חיילים אמריקנים אחראים לכך ש-61 עצירים לפחות סבלו מעינויים, משיטות חקירה אכזריות, ומפגיעה חמורה בכבודם כבני אדם. כל זאת בין 1 במאי 2003 ל-31 בדצמבר 2014", נכתב בדו"ח של בנסודה. עוד נכתב כי ישנה אפשרות סבירה שסוכנים של ה-CIA עינו 27 עצירים נוספים לפחות בין דצמבר 2002 למרס 2008, גם מחוץ לאפגניסטן – במתקנים שארה"ב הקימה בפולין, רומניה וליטא. במקרים אלה אף התגלו ממצאים שמצביעים על אונס.

 

"אלו לא היו מעשים של כמה אנשים בודדים, אלא מדובר בטכניקות חקירה שאושרו מגבוה, בניסיון לחלץ מודיעין מעצירים", נכתב בדו"ח. "מהמידע שבידינו עולה כי הקורבנות סבלו באופן מכוון מאלימות פיזית ונפשית, וכי חלק מהפשעים בוצעו 'באכזריות מיוחדת', באופן שפגע בכבוד הבסיסי של הנפגעים כבני אדם". עוד נקבע כי ייתכן שגם ארגון הטליבאן וכוחות הממשל האפגני השתמשו בעינויים וביצעו מעשי זוועה אחרים במסגרת הסכסוך הארוך והמר במדינה. הדו"ח קובע כי הטליבאן ונספחיו, שהרגו אלפי אנשים, חשודים בביצוע פשעי מלחמה לרבות רצח, גיוס ילדים למלחמה ותקיפה של אזרחים ועובדים של ארגונים הומניטריים.

 

לאחר מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001, ממשלו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן התיר שימוש בטכניקת חקירה המדמה טביעה, ובשיטות חקירה אחרות, שהוגדרו "משופרות", נגד חשודים בטרור. הנשיא ברק אובמה אסר על שיטות כאלה לאחר שנכנס לתפקידו ב-2009. במהלך מסע הבחירות האחרון הצהיר הנשיא הנבחר דונלד טראמפ כי הוא יפעל להחזיר את השיטות הללו לשימוש, בטענה כי האיסור עליהן מעמיד את ארה"ב בעמדת נחיתות אסטרטגית מול פעילי ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש).

בית הדין בהאג (צילום: AP) (צילום: AP)
בית הדין בהאג(צילום: AP)

התובעת הראשית בהאג, פאטו בנסודה (צילום: AP) (צילום: AP)
התובעת הראשית בהאג, פאטו בנסודה(צילום: AP)

התובעת הוסיפה כי היא תחליט "בקרוב מאוד" אם לבקש אישור לפתוח בחקירה מלאה באפגניסטן, שעלולה להוביל לכתבי אישום בגין פשעי מלחמה. לפני כן היא צריכה לקבוע אם יש לבית הדין סמכות שיפוטית במקרים אלה, ואם הפשעים שבוצעו לכאורה נחקרים במדינות שבהן התרחשו. בית הדין הפלילי הבינלאומי מהווה מוצא משפטי אחרון, שלוקח על עצמו לעסוק רק במקרים שמדינות אחרות אינן יכולות או אינן מעוניינות לנהל בעניינם משפטים. בדו"ח צוין כי הרשויות בארה"ב ניהלו עשרות חקירות ומשפטים צבאיים, וכי בית הדין הפלילי הבינלאומי מצפה להבהרות נוספות על היקפם לפני שתתקבל החלטה אילו מהמקרים יהיו קבילים להישפט בהאג.

 

דובר הפנטגון, סרן ג'ף דיוויס, אמר כי משרד ההגנה ממתין לקבלת פרטים נוספים על הממצאים של בית הדין לפני שתימסר תגובה. גם ממחלקת המדינה של ארה"ב לא נמסרה תגובה לפי שעה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בית הדין הפלילי הבינלאומי, שהוקם ב-2002, הוא בית המשפט הקבוע הראשון שהוקם במטרה להעמיד לדין בגין פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות ורצח עם. יותר מ-120 מדינות חברות בו, אבל מעצמות כגון ארה"ב, רוסיה וסין סירבו לחתום על הצטרפות. עד כה, כל המשפטים שנוהלו בו עסקו בפשעים שבוצעו באפריקה.

 

גם אם מדינה אינה חברה בבית הדין, אזרחיה עדיין יכולים לעמוד לדין בהאג, אם ביצעו פשעים בתחום השיפוט של מדינה שחברה בבית הדין, ולא הועמדו לדין בארצם. מכיוון שארבע המדינות שבהן הפשעים נחקרים – אפגניסטן, פולין, רומניה וליטא – חתומות על אמנת רומא ומהוות חלק מבית הדין, לחיילים האמריקנים וסוכני ה-CIA יש סיבה לדאגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
חיילים אמריקנים יועמדו לדין?
צילום: shutetrstock
מומלצים