ישראל: במקום הראשון בעולם בצריכת סוכר לנפש
צריכת סוכר מוגזמת עלולה לגרום להשמנת יתר, להתקפי לב ולסוכרת, אבל הסיכונים כנראה לא מרתיעים את הישראלים. דו"ח של ה־OECD חושף את ההישג המפוקפק: אנחנו ראשונים בעולם בצריכת סוכר — אפילו לפני האמריקנים
ישראל ניצבת במקום הראשון בצריכת סוכר בעולם, כך עולה מדו"ח מיוחד של ה־OECD (ארגון המדינות המפותחות). על פי הדו"ח, הממוצע של צריכת הסוכר בישראל עומד על 170 גרם לנפש, כשאחרינו בדירוג מלזיה עם כ־160 גרם לנפש, ברזיל עם 155 גרם לנפש וארה"ב עם 142 גרם.
מהנתונים עולה עוד כי ישראל נמצאת במקום השני בעולם בשיעור הקלוריות שמגיעות באמצעות סוכרים, אחרי ברזיל: כ־16 אחוז מהקלוריות היומיות הנצרכות מקורן בסוכרים.
ארגון הבריאות העולמי סבור שכמות הסוכר ביום לא צריכה לעלות על שמונה כפיות סוכר (32 גרם) לגברים ביום ושש כפיות (24 גרם) לנשים. צריכת סוכר מוגזמת עלולה לגרום להשמנה, לכולסטרול גבוה ולסוכרת — אבל יש לה עוד הרבה נזקים, וחלקם חמורים מאוד, כמו סחרחורות, כאבי ראש, מיגרנות, דיכאון, התמכרות, נזקים ללבלב, פגיעה בראייה, הזדקנות מוקדמות ועוד.
אבל סוכרת הייתה ונשארה הסכנה העיקרית. דן (46) ורון (8) בנימינוף ממבשרת־ציון הם אב ובנו שחולים במחלה. "לפני שלוש שנים גיליתי שיש לי סוכרת והחלטתי שאני משנה לחלוטין את אורח החיים שלי", מספר דן. "החלטתי שאני לא אזריק לעצמי כל יום אינסולין ובמקום זאת הפסקתי לאכול סוכר לחלוטין וצמצמתי את צריכת הפחמימות שלי ל־30 גרם ביום. היום אני שוקל 18 קילו פחות".
לדברי דן, בנו עבר תהליך דומה. "זה היה קשה. ילדים בכיתה מביאים חטיפים לבית־הספר ושותים משקאות מתוקים. ביום שישי מביאים עוגה. אבל עכשיו הרבה יותר קל. היום הוא יודע שהחטיף שלו הוא תפוח ולא שוקולד. הוא התרגל לזה וטוב לו ככה".
"נתונים מדאיגים שדורשים צעדים דרסטיים"
סוכר נמצא בעיקר במזונות מעובדים ובמשקאות ממותקים ומהווה סיכון משמעותי לבריאות. בשבוע שעבר חשף "ידיעות אחרונות" את הכוונה של ועדת ההסדרה
של תחום המזון הבריא בישראל לדרוש סימון "שלילי" בחזית האריזה של מוצרים המסוכנים לבריאות.
שר הבריאות יעקב ליצמן אמר בתגובה: "אלו נתונים מדאיגים מאוד שדורשים נקיטת צעדים דרסטיים מתוך אחריות ציבורית. ועדת ההסדרה במזון שוקדת בימים אלה על מציאת פתרונות ישימים ואפקטיביים. משרד הבריאות נחוש למגר את התופעה ולהביא לשינוי דרמטי בצריכת הסוכר במטרה לשמור על בריאות הציבור ולמנוע תחלואה".
פרופ' ארדון רובינשטיין, יו”ר האגודה הישראלית לסוכרת, אמר: "צריכת סוכר של 170 גרם היא גבוהה מאוד ומחייבת לשנות את הרגלי התזונה. לדעתי, בשנים הקרובות נראה ירידה בצריכת הסוכר. הרבה מדינות וגם ישראל מובילות קמפיינים לצמצום הצריכה, קובעות מגבלות ומשקיעות בהסברה. כמו שהצליחו לצמצם באופן משמעותי את מספר המעשנים, ככה נצליח להפחית את הסוכר".