פרס אירופי לצעיר ישראלי על מיזם "קפה שחור במקום אלכוהול"
מיזם פשוט שעיקרו שיחות סביב הפינג'אן בגינות שבהן מבלים בני נוער כשבתיקיהם אלכוהול וסמים, זכה להוקרה של מועצת אירופה. צעיר ישראלי מקדימה-צורן שהחל לפתח את הרעיון כבר בתיכון, זכה בפרס: "סיפקנו להם אלטרנטיבה, אפשרנו להם להיות מי שהם"
כבר בהיותו תלמיד כיתה י"א פיתח גיא שרמן (19) מקדימה-צורן מיזם פשוט אבל משמעותי מאוד: פק"ל קפה ושיחות לתוך הלילה החליפו עבור עשרות בני נוער שפגש את האלכוהול והסמים שהם התכוונו לצרוך. מועצת אירופה זיכתה אותו בפרס של 5,000 אירו.
שרמן החל לעבוד על הפרויקט בתיכון, במסגרת המסלול לפיתוח מנהיגות של ארגון lead. "פיתחתי מודל שמאמין שאלכוהול וסמים הם לא בעיה, אלא סימפטום בקרב בני נוער שמעיד על בעיות גדולות יותר, בעיות של חוסר ביטחון עצמי, בעיות של חבר'ה שלא למדו במוסד חינוכי, בני נוער שאין להם דרך לבטא את עצמם ובעצם משתמשים בסמים ובאלכוהול בשביל לחפות, להפוך את זה לסוג של פתרון", אמר שרמן בשיחה מוונציה שבאיטליה, שם קיבל את הפרס.
הוא גייס 20 בני נוער מתנדבים. מדי שישי הם יוצאים, מצוידים בפק"ל קפה, לסיורים בגינות ברחבי הארץ, ומשכנעים בני נוער לשתות איתם קפה שחור במקום אלכוהול. "אנחנו פשוט יושבים איתם ויוצרים להם מסגרת חיובית, שתומכת בהם ונותנת להם להיות עצמם", הוא מסביר, "בלי שאף אחד ינדה אותם מהחברה ובלי שאף אחד יהפוך אותם לקרימינלים בגלל שהם יושבים בשישי בערב ועושים רעש. ככה אנחנו מספקים להם אלטרנטיבה שהיא לא הסמים והאלכוהול, ומאפשרים להם באמת להיות עצמם".
שרמן מודה כי בתחילה בני הנוער מרימים גבה, "תוהים באשר לבחור המוזר שמציע להם קפה, אך במהרה מתרצים. בהתחלה הסתכלו עלינו כחבר'ה מוזרים. הרי מה אתה עושה ביום שישי בערב עם ערכת קפה שחור? אבל בכל מקרה ישבו איתנו ואהבו את הרעיון. בהמשך נוצרה ממש חברות בין המתנדבים לבין החבר'ה שאנחנו יושבים איתם, ובאמת הקשר עמוק כל כך שעד היום בימי שישי בערב שולחים לי הודעות: 'גיא, מה קורה עם הקפה? בוא תשב'. היום, במקום שאנחנו באים אליהם - הם כבר מזמינים אותנו".
הפרס שבו זכה שרמן, "פרס המניעה", מוענק במסגרת התחרות הבינלאומית השנתית בתחום הסמים והאלכוהול של קבוצת פומפידו - פורום רב-מקצועי במועצת אירופה. מועמדותו של שרמן לתחרות כנציג מדינת ישראל הוגשה על ידי הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, והפרויקט שלו נבחר מבין 47 פרויקטים. זו הפעם הראשונה אי פעם שנציג של ישראל זוכה בפרס המדובר.
את הפרויקט הקים כאמור שרמן במסגרת מסלול המנהיגות של ארגון lead - ארגון א-פוליטי, ללא מטרות רווח, שהוקם במטרה לפתח את דור המנהיגים הבא של מדינת ישראל. מדי שנה, כ-5,000 בני נוער בכיתות י' מכל רחבי הארץ מגישים מועמדות למסלול, שמתוכם נבחרים 120 בלבד. כל אחד מהמשתתפים מתנסה במנהיגות מעשית באמצעות הקמה וניהול של פרויקט חברתי, כשהוא בוחר את המקום והאופן בו ירצה לפעול, ומלווה על ידי הארגון עד גיל 35.
אליאב זכאי, מנכ"ל ארגון lead: "הזכייה של גיא בפרס מרגשת מאוד, בעיקר מכיוון שבתחילת הדרך הרבה אנשים לא האמינו בפרויקט שלו והוא נתקל בלא מעט תשובות שליליות. למרות כל הקשיים בדרך, הוא סירב לוותר. אנחנו עוזרים להם להבין שהמילה 'לא' ממש לא חייבת להיות המילה האחרונה ושאם זורקים אותם מהדלת 'שינסו להיכנס דרך החלון'. ההתעקשות שלו על הפרויקט והאמונה בדרכו הביאו אותו הכי רחוק שאפשר. אין תחושת סיפוק גדולה יותר מלראות את הבוגרים שלנו עושים חיל, מקימים פרויקטים שנודעה להם השפעה עמוקה על אלפי אנשים בכל הארץ, ומשתלבים בתפקידי הנהגה והובלה בחברה הישראלית."
אורית שפירו, ראש אגף חינוך ומניעה ברשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, הוסיפה: "אנו מקווים שפרויקט זה ופרויקטים נוספים שיקדמו ויזמו בני הנוער בארץ יהפכו לכלים מרכזיים במניעת השימוש בחומרים מסכנים בקרב בני נוער".