השר יריב לוין: "הגיע הזמן לשינוי יסודי במערכת המשפט"
שר התיירות התייחס בראיון לאולפן ynet לביקורת שהשמיע היועמ"ש על חוק ההסדרה, ולהחלטת בג"ץ לדחות את בקשת המדינה לעיכוב פינוי עמונה: "מדינה עם מערכת משפט הוגנת וצודקת לא הייתה מביאה אותנו למצב הזה. אני מאמין שנצליח למנוע את הפינוי"
חוק ההסדרה שעבר ביום ראשון בוועדת שרים לחקיקה מתגלה כפצצה מדינית, פוליטית ומשפטית. היועמ"ש אביחי מנדלבליט תקף את קידום החוק בטענה כי "אין לקבל פתרונות שאינם בגדר הדין", ואילו בג"ץ דחה את בקשת המדינה לעיכוב פינוי עמונה - וקבע כי יש לבצעו בסוף 2016. "הפינוי הזה הוא עוול גדול", אמר הבוקר (יום ג') שר התיירות יריב לוין בראיון לאולפן ynet ותקף את התנהלות מערכת המשפט: "האופן שבו היא נוהגת הוא דבר שטעון שינוי יסודי".
"לא ייתכן שבכל רחבי מדינת ישראל ישנה בנייה בלתי חוקית ופלישות לשטחים בהיקפים עצומים, בעיקר במגזר הבדואי, במגזר הערבי ובירושלים - ודבר לא נעשה. יותר מ-12 אלף צווי הריסה ביהודה ושומרון של בנייה ערבית בלתי חוקית אינם מבוצעים - והנה, דווקא בנושא של עמונה פתאום כולם במערכת המשפט מגויסים, ולא מוכנים אפילו לדחות את הפינוי", הוסיף השר לוין.
לטענת לוין, בפסיקתה בנוגע לפינוי עמונה מערכת המשפט מתעלמת מהתמונה הכוללת: "אין ספק שיש בעיה קשה מאוד של אכיפה בתחום דיני המקרקעין ושהדבר הזה מחייב טיפול, אבל הוא מחייב טיפול שוויוני. העובדה שבא בג"ץ וגוזר מתוך כל התמונה הענקית הזו רק את הבתים בעפרה, בעמונה ובנתיב האבות ואומר - 'בשלושת המקומות האלה יתקיים הדין, בשאר המקומות לא בוער לנו, אתם יכולים לעשות כרצונכם' - אני חושב שזה דבר פסול מיסודו".
"לו בית המשפט היה מסתכל על כל התמונה, הוא צריך היה מיד לאשר את בקשת הדחייה", הוסיף שר התיירות. "במקום שבו הכניסה ורכישת הבתים נעשו בתום לב, אנשים יושבים בהם שנים ובעלי הקרקע לא עשו דבר לאורך שנים כדי לעמוד על זכויותיהם, דרך המלך היא דרך של פיצויים - לא של גירוש משפחות עם ילדים מבתיהן".
על המחלוקת שנוצרה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר החינוך נפתלי בנט בנוגע לחוק ההסדרה, כמו גם הדרמה שהתחוללה בוועדת השרים, אמר לוין: "הבקשה היחידה של נתניהו הייתה לחכות 48 שעות להחלטה של בית המשפט, בתקווה שאולי תינתן דחייה. משהתקיימו אצלו דיונים והיה ברור לחלוטין שדחייה כזו לא תינתן, הוא עצמו הנחה את שרי הליכוד ונתן להם אישור לתמוך בחוק. אני חושב שהאחריות שלנו כנבחרי ציבור היא לא לעמוד ולהסתכל על עוול מהסוג הזה ולא לעשות דבר".
באשר לדבריו של היועץ המשפטי, והמשבר הבינלאומי שחוק ההסדרה עלול לייצר עבור ישראל, אמר לוין: "קודם כול היועץ, כשמו כן הוא - יועץ. אנחנו שומעים את עמדתו בקשב רב וגם מאוד מכבדים אותו, אבל מותר לנו גם לפעמים לחשוב אחרת. בוודאי כשהנושא הוא באמת במחלוקת משפטית לא פשוטה. אנחנו מתמודדים כל הזמן, גם בזירה המדינית, אבל אני חושב שאנחנו צריכים לעשות את מה שנכון למדינת ישראל - וצריכים לעמוד על כך שגם תהיה אכיפת חוק שוויונית".
על אף הודעת בג"ץ, לוין שומר על אופטימיות: "אני מאמין שאנחנו נמנע את הפינוי הזה, ואני חושב שמדינה שהייתה לה מערכת משפט הוגנת, צודקת ואחראית לא הייתה מביאה אותנו למקום הזה. אם נמצא את עצמנו במצב שהמהלך הזה לא מצליח, או מאיזשהי סיבה אחרת נעמוד שוב בפני שוקת שבורה, נצטרך אז לחשוב ולראות מה אנחנו עושים. אבל אני יכול לומר באחריות מלאה - הגיע הזמן לעשות שינוי יסודי מעמיק במערכת המשפט, כיוון שאי-אפשר להשלים עם המשך המצב הקיים שבו מערכת המשפט מנצלת את כוחה כדי לכפות את ערכיה, וכדי לנהוג באופן בלתי צודק ולעשות דין אחד ליהודים שגרים ביהודה ושומרון, ודין אחר לאזרחים שגרים בירושלים או בפזורה הבדואית".