שתף קטע נבחר

 

צו השעה: חינוך פיננסי לציבור הרחב

המציאות בה הציבור מפסיד כסף בגלל אי הבנה בתחומים הפיננסים, מחייבת את המדינה לספק חינוך פיננסי במקומות העבודה ובמבנים ציבוריים בקרבת מגורים. רמת הידע חייבת להגיע לכך שכל עובד יוכל לענות לשאלה בסיסית, כגון מהי תשואה - גם אם יעירו אותו ב- 3 בלילה. דעה

לפני כשלוש שנים, המכון למחקרים אסטרטגיים TRI ערך סקר בנוגע לידע הפנסיוני של העובדים השכירים. על פי התוצאות, אחד מכל שלושה עובדים אינו מודע לסכום הכסף שהמעסיק שלו מפריש לטובת קרן הפנסיה.

 

בנוסף, הסקר הראה שכ-40% מהעובדים אינם בודקים את נושא הפנסיה, ומסתפקים בקריאה של תלוש השכר, בלי לשים דגש על הסכום המופרש לטובת השנים שיגעו עם סיום עבודתם. נתון זה צריך להדיר שינה לא רק מהעובדים החוסכים, אלא גם מקברניטי המדינה שצריכים להיות אחראים על רשת הביטחון הפנסיונית של כלל העובדים.

 

ניתן לראות את ההשלכות לנתונים בקמפיין "הר הכסף 2", שהשיק השנה בנק ישראל. הנתונים חשפו כי ישנם כ-480 אלף חשבונות בנק ופיקדונות רדומים. סך הכספים בכל החשבונות הללו נאמד ב-9 מיליארד שקל, כלומר כ-140 אלף שקל בממוצע בכל חשבון.

 

המספרים האסטרונומים מראים את חוסר הידע הבסיסי של האזרח הממוצע לגבי הכספים השייכים לו והכסף שנשכח באפיקים השונים.

 

הכישלון של הגופים הפיננסיים הממשלתיים לייצר תודעה על חשיבות הפנסיה אצל העובדים צריכה להוביל למסקנה אחת: העובדים צריכים לקחת את המושכות לידיהם ולהתחיל לשאול את עצמם האם האחראים עושים את עבודתם כהלכה?

 

המדינה, מתוקף תפקידה כריבון האמון גם על שמירת ביטחונם הכלכלי של אזרחיה, צריכה להנחיל את הידע ולתת את הכלים הנכונים לעובדים, כמו חינוך תעבורתי הניתן כל כמה שנים. חינוך פנסיוני במקומות העבודה ובמבנים ציבוריים בקרבת מגורים, הסברים על מהי תשואה, מהם דמי הניהול המקסימליים, ממה מורכבת הפנסיה, איך ניתן לחסוך נכון וחכם, מהם האינטרסים של חברות הפנסי ועוד. כדי שכל עובד ידע אותם גם אם יעירו אותו ב-3 בלילה.

 

נגישות המידע

לפיכך, התשובה ההולמת שאמורה להתקבל בעקבות מקרים אלו היא השקעה מאסיבית בחינוך הפיננסי לכלל העובדים. חינוך שיקנה לעובדים הבנה במושגי בסיס וידע כלכלי לחיי היום יום, יפתח עוד חלון מידע לעובדים אשר טובעים בין הררי הניירות, תלושי שכר בלתי קריאים ודו"חות האקסל השונים. עובדים שידעו לכלכל את משפחתם בצורה נכונה ויבססו שוב את אמון האזרחים אל מול הגופים הפיננסים, שפוחת משנה לשנה.

 

לפי ה-OECD, חינוך פיננסי לא רק שיקנה לעובדים ידע וכלים, אלא גם ישפר את הצמיחה ויקטין את העוני. קביעה זו מבוססת על ממצאים שהראו שצרכנים ועובדים שידעו לקבל החלטות כלכליות נכונות, משפרים לאורך זמן את ביטחונם הכלכלי. בנוסף להיבט המקצועי, ישנו גם היבט אזרחי חשוב מאין כמותו - במדינה מתוקנת חשוב שהאזרח הפשוט יבין את מונחי הכלכלה הבסיסיים, ואת כל זה עושים בעזרת הנחלת החינוך הפיננסי בשכבות האוכלוסיה העובדת והחוסכת.

 

הטמעת ידע והשקעה בנגישות המידע תיתן לעובדים פרספקטיבה רחבה יותר ותצמצמם עד מאוד את חוסר הידע כיום. אין לחכות לעובדים שירימו את הדגל וידרשו חינוך פנסיוני בכיכר העיר - אין זמן לזה. צריך להתחיל להשקיע משאבים ולהעביר בצינורות המהירים רפורמה הדוגלת בכך.

 

הכסף הרדום והמיותם שנגלה בהררי הכסף, נתוני ה-TRI והידע הלקוי של העובדים הם סימפטום לחוסר זהירות כלכלית ולחוסר ידע משווע. במדינה השואפת לתת לאזרחיה הוותיקים לחיות בכבוד, חשיבות הידע הפנסיוני אמור להיות מדיניות מרכזית ומחנכת ולא אייטם חדשותי בכל פעם שיוצא מחקר כזה או אחר.

 

המדינה חייבת להנחיל את החינוך הפיננסי וללמד את האזרחים - אם אפשר כבר מבית הספר- מה הכסף שלהם עושה, מה הוא יכול לעשות ואיך הוא יכול לשרת אותם הכי טוב. ידע זה לא רק כוח, זה גם כסף. המון כסף.

 

הכותב הוא מנכ"ל העמותות לקידום מקצועי חברתי מבית הסתדרות המעו"ף

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים