המחברת של ואן גוך: חשיפה או זיוף
מחברת חדשה של ציורים המשויכים לכאורה לצייר ההולנדי נחשפה היום בצרפת, עם 65 יצירות שלא נראו מעולם. מנגד, מוזיאון ואן גוך אמר: "מדובר בזיוף"
בצרפת נחשפה הערב (יום ג') מחברת סקיצות המשויכת לצייר הנודע וינסנט ואן גוך, לרגל פרסום ספר חדש המציג את היצירות שנמצאו בה. אלא שמוזיאון ואן גוך באמסטרדם טען בתגובה כי מדובר בזיוף שמבוסס על יצירותיו של הצייר ההולנדי.
המחברת שייכת לאוצר פרטי, ואף שלפני כמה חודשים נחשף דבר קיומה – עד כה לא נמסרו פרטים על תכניה. הספר החדש שבו מוצגים הציורים שנכללו בה, ובו 288 עמודים, נקרא "וינסנט ואן גוך: מחברת הסקיצות שהתגלתה". הוא ייצא לאור רשמית מחרתיים בצרפת, בארה"ב, ביפן, בבריטניה, בגרמניה ובהולנד.
בעקבות פרסום הציורים החדשים הוציא מוזיאון ואן גוך באמסטרדם הודעה מיוחדת בה טען כי מדובר בזיוף. לדבריהם המומחים בדקו צילומים של 56 ציורים מהמחברת, וגם בדקו את המקור לפני כשלוש שנים, ולטענתם, "הם אוחזים בדעה שלא ניתן לייחס את הציורים לוינסנט ואן גוך".
בהודעתו, נימק המוזיאון את החלטת המומחים: "הם בדקו את הסגנון והטכניקה והם הגיעו למסקנה שיש ביצירות החדשות שגיאות טופוגרפיות מובהקות. בנוסף, היצירות נצבעו בדיו חום מסוג שלא היה בשימושו של ואן גוך בין השנים 1890-1888".
המחברת כוללת 65 ציורים - שלא נראו מעולם. מוקדם יותר השנה אמר עורך הספר כי תכניה של המחברת נראו עד כה רק על-ידיו, על ידי הבעלים של המחברת – ועל ידי המוציא לאור. לדבריו התוכן שלה "מהמם".
מחברת הסקיצות כוללת כמה יצירות שנעשו במקביל לתקופה המשמעותית ביותר בחיי ואן גוך – כשהוא חי בעיר ארל בדרום צרפת ועבד על כמה מציוריו המפורסמים ביותר. באותה העת הוא סבל גם מבעיות נפשיות קשות. לפי הערכות, את הציורים שהתגלו כעת הוא צייר לכאורה בספר חשבונות של מלון שבו לן בעיר הזו.
קיומה של המחברת נחשף על-ידי פרופסור בוגומילה וולש-אובצ'רוב מאוניברסיטת טורונטו. היא התבקשה על-ידי חוקר אומנות מצרפת להתבונן באלבום שהיה ברשותו ולבדוק את תכניו: "כשפתחתי אותו הדבר הראשון שאמרתי היה 'לא, זה לא ייאמן!'", סיפרה. "הציור הראשון שלקחתי והחזקתי בידיי – זה היה רגע של חוויה מיסטית לחלוטין".
ואן גוך התגורר בעיר ארל בשלהי חייו הקצרים. שם, ב-1888, הוא חתך חלק מאוזנו לאחר ויכוח עם עמיתו האמן פול גוגן. ואן גוך התאבד בצרפת ב-1890, כשהיה בן 37. שבע מיצירותיו נכללות ברשימת 30 היצירות היקרות בהיסטוריה.