החרדים ערערו ובלמו את קידום חוק המואזין
בעוד הח"כים הערבים מתכננים הפגנות מחאה נגד החוק, השר ליצמן מיהדות התורה הגיש ערר על החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה ומנע את הבאתו של חוק המואזין להצבעה טרומית במליאה. המשמעות: החוק חוזר לדיון בממשלה. הסיבה: ליצמן חושש שהחוק יגרום לביטול הצפירה בכניסת השבת
התפתחות מפתיעה סביב חוק המואזין . בזמן שהח"כים הערבים מתכננים הפגנות מחאה נגד החוק, השר יעקב ליצמן מיהדות התורה הוא שעוצר את קידום החוק. ליצמן הגיש אמש (יום ג') ערר על החלטת ועדת שרים לחקיקה שהחליטה לתמוך בחוק. המניע של ליצמן: חשש מהפרה של הסטטוס קוו בכך שהחוק יביא לביטול הצפירה בכניסת השבת.
לקריאת הצעת החוק - הקליקו
משמעות הגשת הערר היא שהחוק לא יובא מחר כמתוכנן להצבעה טרומית במליאת הכנסת, ויעבור לדיון בממשלה, שם יצטרך ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהצהיר כי הוא תומך בחוק, להחליט אם ומתי יעלה אותו לדיון.
ליצמן כתב בערר: "במשנה בסוף מסכת סוכה, חז"ל מתארים את שלוש התקיעות שנתקעו זמן מה קודם לכניסת שבת, על מנת להבדיל את העם ממלאכה, ושלוש תקיעות בכניסת השבת עצמה שנועדו להכריז כי מכאן מאילך אסורה כל מלאכה עד לצאת השבת או החג. במשך אלפי שנים במסורת ישראל שימשו כלים שונים לפעולה זו, בין השאר השופר והחצוצרה. עם התפתחות הטכנולוגיה, משמשות מערכות כריזה להודעה על כניסת השבת בעוצמת הקול המותרת ובכפוף לכל דין.
"חרף קבלת הצעת החוק בוועדת השרים לענייני חקיקה, הצעת החוק במתכונתה ובמסגרת הדיונים שיעלו בעקבותיה בוועדות הכנסת, עלולה לפגוע בסטטוס קוו הקיים ועל כן בהתאם לתקנון עבודת הממשלה, מוגש ערר זה לממשלה לצורך קיום דיון נוסף טרם הגשת החוק להצבעה במליאת הכנסת".
בכיר בש"ס הסביר מדוע דרעי תומך בערר שהגיש ליצמן: "אין צורך בחוק המואזין. על פי חוק המפגעים והתקנות אפשר להפסיק את זה. זו גם עמדת שרת המשפטים, השר לביטחון פנים והשר אלקין שמופקד על חוק המפגעים. הבעיה זו האכיפה. גם אם החוק המיותר הזה יעבור, ולא תהיה אכיפה, אז לא ישנה שום דבר חוץ מפגיעה בכבודם של אזרחים רבים. ובפרט כשלשון החוק החדש עלולה לפגוע גם בכריזה לקראת כניסת שבת. לכן השר דרעי תומך בערר שהגיש השר ליצמן".
ברכות מאיימן עודה: "שיתוף פעולה בין המוחלשים"
יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, הגיב על הורדת חוק המואזין מסדר היום של הכנסת: "נתניהו ניסה לחזר אחר קהל בוחריו בימין הקיצוני על-ידי העלאה של חוק רע ומיותר שכל מטרתו היא סימון והסתה נגד המיעוט הערבי. אני מודה לשר ליצמן על שהגיש את הערר ובלם את העלאת החוק ובאמת מאמין שנעשה צעד משמעותי בשיתוף הפעולה בין המוחלשים בחברה".
אתמול אחר הצהריים הפגינו עשרות מאנשי הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית ליד כיכר השהידים בסכנין. היום צפויות הפגנות נוספות ביפו, בהובלת מפלגת בל"ד, ובבקה אל-גרבייה, אך לא ברור כעת אם הן יתקיימו.
הצעת החוק של ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי), ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) וחברי כנסת נוספים מבקשת לאסור על בתי תפילה להשתמש במערכות כריזה. הצעות חוק דומות הוגשו בעבר, אך לא צלחו את הליכי החקיקה לנוכח הביקורת. ביום ראשון האחרון ואחרי כמה דחיות נתנה הממשלה אור ירוק, לאחר שוועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את נוסח הצעת החוק.
רבים בחברה הערבית מתנגדים להצעת החוק, ומביעים חשש כי אישור החוק יוביל ל"פיצוץ גדול וקשה". ח"כ חנין זועבי התייחסה היום לחוק, ואמרה: "זה חוק נגד הנוכחות הפלסטינית במולדת שלנו. לא הרעש מזיק, אלא הנוכחות בקול רם של השפה הערבית שמדגישה את זהות המקום, ומידה מסוימת של שליטה במרחב. זה מאבק על המרחב, ועל השליטה עליו. אם החוק יעבור, לא נכבד אותו. לא ננמיך את קולנו במרחב שלנו".
ח"כ ג'מאל זחאלקה קרא למואזינים להגביר את קולם ובנוסף תקף את ראש הממשלה בנימין נתניהו שהביע תמיכה בחוק. "נתניהו הראה סימנים ברורים של איסלאמופוביה כרונית, והוא זקוק לטיפול דחוף כי ההתקפים שלו מתחילים להיות מבעירי אש ומסוכנים", אמר חבר הכנסת הערבי. "קול המואזין הדהד בשמי הארץ לפני שקמה מדינת ישראל ולפני שכל שרי הממשלה והוריהם הגיעו לארץ".
הוא הוסיף ואמר כי "כאן זה לא אירופה. כאן המואזין השמיע את קולו זה יותר מאלף שנים, וכאן חיו וימשיכו לחיות מוסלמים על אפם ועל חמתם של יוגבים וליברמנים. מי שלא יכול לסבול את קול המואזין מוזמן לחזור להיכן שלא שומעים קולות כאלה. לא את קול המואזין צריך להשתיק, אלא את קול הגזענות בממשלה ובכנסת".
בתוך כך, ראש הממשלה נתניהו נאם אמש בשידור לווייני מירושלים במסגרת העצרת הכללית של הפדרציות היהודיות בצפון אמריקה GA שמתקיימת בוושינגטון, והתייחס למגזר הערבי. "אני רוצה שהערבים הישראלים יהיו חלק מסיפור ההצלחה האדיר של החברה הישראלית", אמר נתניהו.
"רק עכשיו הענקנו את חבילת הסיוע הגדולה ביותר בהיסטוריה של המדינה למגזר הערבי בהיקף של 13 מיליארד שקלים. החבילה הגדולה ביותר הקודמת שהעברתי לפני שלוש שנים הייתה בהיקף של מיליארד שקלים, כך שעשינו קפיצה עצומה ממה שכבר היה קפיצה עצומה. עשיתי זאת כדי לקדם את החינוך, התשתיות והתחבורה – הכול".
הצעת החוק הנוכחית כבר עלתה בוועדת השרים לחקיקה בחודש מרס ונדחתה להמשך דיון עקב אי-הסכמות בוועדה. היא עלתה מחדש להצבעה לאחר עבודה של ח"כ יוגב לגיבוש הסכמות בקרב חברי הקואליציה וחברי ועדת השרים, ואושרה כאמור.
מוקדם יותר אתמול ירדן הביעה התנגדות לחוק. הממונה על ענייני מסגד אל-אקצה וירושלים במשרד ההקדשים הירדני, עבדאללה אל-עבאדי, אמר אתמול בצהריים לסוכנות הידיעות הירדנית הרשמית כי "כל החלטה של הכיבוש הישראלי בנוגע למקומות הקדושים בירושלים ובין השאר חוק המואזין היא החלטה בטלה שאין לקבלה".
בראיון לעיתון הירדני "א-רד" הוא אמר כי "ההחלטה הזאת היא הסלמה בוטה של ממשלת הימין הישראלית ומדיניותה התוקפנית נגד העם הפלסטיני". הוא ציין כי לא מדובר בניסיון ראשון להשתיק את המואזינים וכי מדובר בניסיונות מתמשכים: "כל ההחלטות שמתקבלות מצד הישות הציונית לא נוגעות לירדן. המואזינים ימשיכו להשמיע את קריאת המואזין תמיד מבלי לפחד מההחלטות האלה". בנוסף אמר כי "על ממשלת ירדן לפעול נגד כל איום בנשק שעלול להיות מופנה נגד המואזינים בירושלים".
גם ברשות הפלסטינית בחמאס מתחו אתמול ביקורת חריפה על הצעת החוק. בלשכתו של אבו מאזן הזהירו מפני הסכנות של אישור ההצעה, ויו"ר הרשות אמר שהן יגררו את האזור לאסון. דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודינה, אמר שהרשות תפנה למועצת הביטחון של האו"ם ולכל שאר המוסדות הבינלאומיים. שר ההקדשים הפלסטיני יוסף אדעיס התייחס גם הוא לחוק, ואמר כי הוא מאיים לגרור את האזור למלחמת דת באמצעות הפרה של חופש הפולחן. לדבריו, "ההחלטה הזאת רוויה בקיצוניות כלפי בני הדת האיסלאמית בירושלים".