ההצבעה על חוק ההסדרה: בקואליציה פועלים להשגת רוב
ההצעה שמבקשת למנוע את פינוי עמונה ויישובים אחרים ביהודה ושומרון מגיעה לקריאה טרומית במליאת הכנסת. הח"כים מכולנו ייעדרו, וגם החרדים לא מתכוונים להצביע אוטומטית. על השולחן מונחות שלוש אפשרויות להתיר את הסבך
חוק ההסדרה שיגיע היום (ד') להצבעה במליאת הכנסת בקריאה טרומית מכניס את הקואליציה לדריכות שיא. אמש הבהירו בקואליציה כי הם עדיין פועלים לגייס רוב להצבעה על החוק שמטרתו למנוע את פינוי עמונה, ובהמשך גם יישובים נוספים ביהודה ושומרון.
התבטאותו של שר האוצר משה כחלון, שלפיה לא יתמוך בחוק שיפגע בבית המשפט, העבירה לראש הממשלה בנימין נתניהו מסר ברור, ובהמשך התברר שחברי הכנסת של סיעת כולנו אכן מתכוונים להיעדר מההצבעה. זמן לא רב לאחר מכן התברר שגם חברי הסיעות החרדיות לא מתכוונים להצביע באופן אוטומטי, והם הציבו דרישות כתנאי לתמיכתם בחוק.
ההערכה היא שתתרחש אחת משלוש אפשרויות. הראשונה, והקלושה בהן, היא שכחלון יגיש ערר על החוק ויעביר את הדיון לממשלה, שם נתניהו הוא זה ששולט בסדר היום. האפשרות השנייה היא שהקואליציה תצליח למצוא קיזוזים מול האופוזיציה ולרצות את חברי הסיעות החרדיות, וכך יהיה רוב במליאה.
האפשרות השלישית היא שמהצעת החוק יוסר הסעיף המבקש להחיל את המצב המשפטי החדש על היישוב עמונה, שלגביו כבר יש פסק דין חלוט. ללא הסעיף העוקף את החלטת בג"ץ - יתכן שכחלון יסכים לתמוך בחוק. כך או כך נראה כי המאמצים למציאת פתרון ימשכו עד הרגע האחרון .
הצעת החוק, שעברה בוועדת שרים לחקיקה ותובא למליאה, מבקשת לקבוע שלא יפונה אוטומטית שטח במחלוקת שהמדינה הייתה מעורבת בהקמתו או במימונו. אם יהיה דורש לקרקע שיוכיח בעלות, הוא יוכל לפנות לממונה על הרכוש ביהודה ושומרון ויוצעו לו שתי חלופות: שווי של 125% מהנכס או קרקע חלופית. אם יסרב לחלופות הללו, הוא יוכל לפנות לערכאה שיפוטית על מנת לבקש להשיב לו את הקרקע.
מדובר בנוסח מרוכך לחוק, שאליו הוכנס סעיף שלפיו אם תתגבש החלטה מדינית המחייבת פינוי, המפונים יקבלו פיצוי כספי מהמדינה או קרקע חלופית.
מועד הפינוי, קבע בג"ץ כבר ב-2014, יהיה לכל המאוחר סוף דצמבר, ובבית היהודי אומרים כי הדבר מחייב את השלמת החקיקה שבועיים לפני הפינוי המיועד. במפלגה, שגם יזמה את החוק, מעריכים שאם הוא יעבור תוגש לבג"ץ עתירה בעניינו, אך מקווים שכל עוד מתנהלים הליכים בנושא לא יבוצע הרס בתים והתושבים לא יפונו.
המערכה בכנסת תתנהל השבוע כשברקע התנגדות חריפה של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שמתעקש שהחוק אינו חוקתי, פוגע בזכות הקניין ומנוגד לחוק הבינלאומי.
גם הממשל האמריקני הביע דאגה עמוקה מהתקדמות החוק. דוברת מחלקת המדינה אליזבת טרודו אמרה כי "אם החוק יעבור, הוא עשוי לסלול את הדרך לאישור חוקי של עשרות מאחזים בלתי חוקיים בעומק הגדה המערבית. זה יהווה צעד חסר תקדים ומדאיג שאינו עומד בקנה אחד עם חוות דעת ישראלית קודמת ואשר יפר את המדיניות הישראלית שאין לבנות על אדמה פלסטינית פרטית".
שלשום התכנסו תושבי עמונה לישיבת חירום ופנו ישירות לראש הממשלה נתניהו. "חייהם של תושבי עמונה, 42 משפחות בני נוער וילדים, בידיך. היד שתפנה את עמונה בנר ראשון של חנוכה היא היד שלך", אמר אביחי בוארון, ראש מטה המאבק.
לדבריו, "לנו זה מאוד פשוט וברור. או צל"ש או טר"ש. אם אנחנו נישאר בבית אחרי 1 בדצמבר, אם עמונה תוסדר - זה צל"ש עבורך ועבור הקואליציה. אם יהיה פינוי של תושבי עמונה, זה יהיה טר"ש עבורך ועבור הקואליציה. אין באמצע. אין את מי להאשים ואין למי לבוא בטענות. האחריות האי בראש ובראשונה שלך ואחר כך רק אחר כך של שרי ממשלתך".