"טובים ממסי". בי"ס לכדורגל של צפון קוריאה
הכדורגל בצפון קוריאה במשבר בגלל הבידוד הבינלאומי, אבל באקדמיה היחידה חושבים על העתיד. עם משמעת נוקשה וחניכים נחושים הם בטוחים שתוך כמה שנים הם יתבססו כמעצמה. אם ירשו להם לשחק בחו"ל
אך הצלחה בספורט ידועה ככלי תעמולה חשוב, ובבית הספר הבינלאומי לכדורגל בפיונגיאנג, שנפתח ב-2013, מתעקש המאמן רי יו-איל שהשמיים הם הגבול. "אנחנו מאמנים את הילדים להפוך לסופר-מוכשרים, עם יכולות טובות יותר מליאו מסי", משווה המאמן בין השחקנים הצעירים שלו לכוכב הגדול של ברצלונה. "כרגע אני חושב שאנחנו צרכים לשלוט באסיה. בעתיד הקרוב אני מקווה שנשיג גם דומיננטיות בינלאומית".
שעתה היפה של נבחרת הכדורגל הצפון קוריאנית הייתה ב-1966. באותה שנה, עם רי צ'אנט-מיונג – אביו של המאמן רי – בשער, היא השתתפה במונדיאל. צפון קוריאה היממה את איטליה, ניצחה 0:1 והעפילה לרבע הגמר. נדרשו לה 44 שנים לחזור למונדיאל. ב-2010, בדרום אפריקה, היא הפסידה בשלושת המשחקים בשלב הבתים וחזרה הביתה.
בנסיבות האלה יצירת שחקנים ברמה של מסי באקדמיית הכדורגל היא אולי דרישה מוגזמת. באקדמיה יש 200 ילדים – 40% בנות – בני תשע עד 15. רבים מהתרגילים באימון שגרתיים למדי אך יש גם פעולות יוצאות דופן, כמו תרגילי שליטה בכדורגל לרקע מוזיקה – חלק מהפרסום והתעמולה של האקדמיה. כשהילדים לא משחקים במגרשים הסינתטיים הם לומדים בכיתות שמעוטרות בתמונות המנהיגים הצפון-קוריאנים המנוחים.
"ברק פגע בשחקניות"
למרות המאמצים של האקדמיה מאמן הנבחרת הבוגרת, יורן אנדרסן הנורבגי, מציע להנמיך ציפיות. "לא, אני לא חושב שיהיה שם ליאו מסי, אבל אני חושב שהם יכולים לספק שחקנים טובים לאסיה", הוא אומר. "יש הרבה שחקנים מוכשרים, אבל הם תמיד צריכים להישאר במדינה. הם לא יכולים לצאת החוצה", הוא מוסיף, ומדגיש את הצורך בהתמודדות עם הכדורגל האירופי, שהוא "קשה וטוב יותר". לדבריו, העובדה שהשחקנים נשארים בצפון קוריאה, ולא יוצאים לשחק בחו"ל, מנמיכה את הסיכוי לשפר את הרמה.
כמו בתחומים אחרים, גם בכדורגל מעוררת המדינה המבודדת מחלוקת. בשנה שעברה נשללה ממנה הזכות להשתתף במונדיאל הנשים אחרי שחמש שחקניות נכשלו בבדיקת סמים בטורניר הקודם, ב-2011. רופא הנבחרת דאז האשים את תוצאות הבדיקה ב"תרופה סינית" שעשויה מבלוטות של איילי מושק, שלדבריו נועדה לטפל במי שנפצע מפגיעת ברק. בשבוע שעבר שוער נבחרת הנערים, ג'נאג פאק-הו, נקנס והורחק לשנה אחרי ספיגה מכוונת של שער מבעיטה של השוער היריב מאוזבקיסטן.
אחד המכשולים המרכזיים של הכדורגל הצפון קוריאני הוא היעדר משחקים. הקבוצות לא משחקות בטורנירים של קונפדרציית הכדורגל באסיה, ובליגה יש רק 11 קבוצות. המשחקים נערכים מול יציעים שוממים, ובממוצע מגיעים בין 200 ל-300 צופים למשחק. "לשחקני הנבחרת שלי אין משחקי אימון. הם תמיד מתאמנים, מתאמנים ומתאמנים.. אבל בלי משחקי אימון", מתלונן אנדרסן, שחתם במאי על חוזה לשנה.
בעיה גדולה אחרת היא הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על צפון קוריאה בעקבות תוכנית הגרעין שלה, לאחר שהיא ביצעה שני ניסויים גרעיניים במהלך השנה. במרס החליט איגוד הכדורגל הבינלאומי פיפ"א להקפיא העברת תקציב של 1.7 מיליון דולר להתאחדות הכדורגל. במאי התקיים דיון בפרלמנט האיטלקי בנוגע לשחקן נוער של פיורנטינה, ותהו אם המשטר בפיונגיאנג ייקח את השכר שלו. ביולי עזב השחקן את הקבוצה, ודובר הקבוצה הודה שהיו "כמה בעיות בירוקרטיות".
סונג היי-יונג, גורם בהתאחדות הכדורגל המקומית, מספר כי עד הטלת הסנקציות קיבלה אקדמיית הכדורגל תקצוב ראשוני מפיפ"א. כעת, הוא מודה, המוסד נמצא בבעיות כלכליות. "הסנקציות הביאו הרבה קשיים לארצנו, וזה אחד מהם", הוא אומר.
התחרות על המקומות הפנויים באקדמיה לכדורגל גדולה. גם למוכשרים שמתקבלים אין חיים קלים: משמעת נוקשה מאוד והדחות על בסיס שנתי. "שחקנים לא מוכשרים מודחים, זה בלתי נמנע", אומר המאמן רי. לטובים יש סיכוי להגיע לנבחרות הצעירות ולהיחשף לזירה הבינלאומית, אף שרק לקומץ צפון קוריאנים מאשרים לשחק בקבוצות בחו"ל. עדיין, רבים מהשחקנים הצעירים באקדמיה "נעולים" כל כך על חלום הכדורגל, שאין להם תוכנית למקרה שהדברים ישתבשו. "הגעתי כדי להצליח בכדורגל, לא משנה מה, אז מעולם לא חשבתי על זה", מספר חניך בן 15.