לחיות עם HIV כמחלה כרונית
בארבעת העשורים האחרונים מאז התוודענו למושגים כמו איידס ו-HIV, עברו הטיפולים והגישה כלפי המחלה שינויים רבים. כיום מתייחסים למחלה כמחלה כרונית שחיים איתה, כמעט ללא כל מגבלות
בשיתוף הוועד למלחמה באיידס
בשנות ה-80 הגיע האיידס לעולם כמחלה מסתורית שפגעה בעיקר בהומוסקסואלים וגילויה היה שקול לגזר דין מוות. כיום, כמעט 40 שנה אחר כך, ידוע כי המחלה עלולה לפגוע כמעט בכל אחד, אבל החשוב ביותר הוא שניתן לנהל אותה ולחיות איתה כמחלה כרונית.
ד"ר דניאל אלבירט, רופא בכיר במערך האלרגיה, אימונולוגיה ואיידס במרכז הרפואי קפלן, מסביר כי המפנה המשמעותי ביחס למחלה חל ב-20 השנים האחרונות. "השינוי נובע מכמה סיבות עיקריות", מסביר ד"ר אלבירט, "הקונספציה של הטיפול בקוקטייל השתנתה, התמעטות תופעות הלוואי של התרופות והתאמת אופציות טיפוליות בהתאמה אישית, בשונה מפעם כשהפרוטוקול הטיפולי היה זהה לכולם".
הטיפול באמצעות "קוקטייל"
גם כיום הטיפול בנשאי HIV הוא באמצעות ה"קוקטייל", אבל מה שפעם היה שילוב של 18 תרופות, מצטמצם היום לכדור אחד בלבד או 3 לכל היותר. לא רק זאת, כיום יש גם התקדמות באחסון התרופות, ההשפעה של השילובים ביניהן והשפעות הלוואי שלהן על הגוף.
"כל הדברים האלה ביחד", אומר ד"ר אלבירט, "מאפשרים לנשאי HIV לחיות את חייהם בשגרה רגילה לגמרי. בשל העובדה שהיום מטפלים בסימפטומים עוד לפני שהמחלה פורצת, החלוקה שהייתה של "נשא" ו"חולה", כבר למעשה כמעט ולא קיימת.
"היום מדברים על אדם החי עם נגיף ה-HIV - כלומר אדם שחי ומנהל את המחלה הזו, בדיוק כמו כל מחלה כרונית אחרת".
התמעטות תופעות הלוואי
לדברי ד"ר אלבירט, התרופות החדשות הניתנות לנשאים היום, הן בעלות תופעת לוואי הרבה יותר קלות מאשר התרופות בראשית הדרך. "כיום אנחנו לא רק מצילים את החולים, אלא גם נותנים להם איכות חיים", הוא אומר ומוסיף, "ההבדל הוא שבתחילת הדרך היינו מטפלים במחלה, היום אנחנו מטפלים בחולה".
טיפול בהתאמה אישית
אם פעם היה פרוטוקול קבוע של תרופות שניתנות, היום עוברים בעולם הרפואה בתחומים רבים להתאמה אישית של טיפול. "כל בנאדם מגיב אחרת לתרופות מסוימות וחשוב להבין את הייחודיות הזו של כל אחד ולאפשר ולהתאים טיפול אישי. כיום יש 30 אופציות טיפוליות שניתן להתאים לחולי HIV".
השינוי הזה התרחש הודות לשני דברים חשובים שקרו בשנת 1996:
1. פותחה שיטה למדוד את כמות הנגיף בדם - כלומר אם הטיפול עובד, אז כמות הנגיף בדם יורדת וכך ניתן היה להבין איזה טיפול עובד ואיזה לא.
2. מחקר שהתפרסם בנוגע לשיטת הטיפול באמצעות "הקוקטייל" הוכיח כי אם מטפלים בו בעזרת 3 תרופות שמתוכן 2 מקבוצות שונות, זה מביא למצב של דיכוי מלא של המחלה ולשליטה עליה.
שני הדברים המשמעותיים האלה גרמו להבנה שאלה כלים שיסייעו להתאמת טיפולים אישיים לחולים על פי התגובה האישית שלהם, וכבר אין צורך לתת טיפול כללי לכולם כי הוא לא בהכרח משפיע על כולם אותו דבר.
ד"ר אלבירט מסכם ואומר כי בגלל המודעות והטיפול, אנשים חולים כיום כבר לא מדביקים במחלה, כי הם מטופלים. "מי שעלול להדביק הוא מישהו שלא מודע לעובדה שהוא חולה. היום צריך לעבור למצב של מניעה, ויש כבר תרופות שיכולות למנוע, והסברה. יש אנשים ואוכלוסיות בעולם שעדיין לא יודעות איך להימנע. המוטו שלנו היום הוא לבדוק כדי להימנע, ולטפל אם יש צורך. רק ככה ניתן יהיה לעצור את המגפה".
בשיתוף הוועד למלחמה באיידס