שתף קטע נבחר

 

הלבנונית שקוראת תיגר על בתי הדין הדתיים

בעלה של פאטימה חמזה זרק אותה מהבית והתחתן עם אישה אחרת ודורש את המשמורת על בנם הקטן. בית משפט שיעי פסק לטובת הגבר, אך רעייתו התעלמה מהפסיקה ונשלחה למעצר: "אסירה באשמת היותה אימא"

הרשויות בלבנון עצרו באחרונה אישה שסירבה להוראת בית דין דתי למסור את בנה לידי אביו. האישה, פאטימה חמזה, קראה "לצאת למהפכה נגד הדיכוי של חוקי המשמורת השיעיים" בעקבות פסיקת בית הדין. סיפורה עורר סערה ציבורית במדינה הערבית והיא זכתה לכותרת ראשית בעיתון "אל-אחבאר": "אסירה באשמת היותה אימא".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הסיפור כולו החל כשבית משפט הלכתי של העדה השיעית, "בית הדין הג'עפרי", קבע כי המשמורת על בנה בן השלוש של פאטימה תוענק לבעלה, שעזב אותה לטובת נישואים לאישה אחרת. לפי הפרסומים בלבנון, הבעל זרק את אשתו מהבית והותיר אותה לגדל את בנם לבדה. בשנתיים האחרונות רבים השניים בבית המשפט על המשמורת על בנם.

 

לא הסכימה לעבור בשתיקה על פסיקת בית הדין השיעי. חמזה ובנה ()
לא הסכימה לעבור בשתיקה על פסיקת בית הדין השיעי. חמזה ובנה
בבית הדין ההלכתי פוסקים לרוב לטובת הגבר, וכך היה גם במקרה המדובר. אלא שחמזה, מורה במקצועה, לא הסכימה לעבור על כך בשתיקה והחליטה להתעלם מהפסיקה ולשמור אצלה את בנה. בעלה בנפרד הגיש נגדה תלונה וכוחות הביטחון עצרו אותה.

 

המעצר והמחאה הציבורית

לפי החוק הלבנוני, סוגיות של גירושים, נישואים, ירושה, משמורת על ילדים ועוד עניינים אזרחיים-אישיים נידונות בבתי המשפט ההלכתיים המיוחדים לכל עדה במדינה. בלבנון יש 18 עדות שמוכרות באופן רשמי על ידי המדינה ו-15 חוקים שונים שמסדירים את דיני המשפחה. 

 

בעקבות מעצרה של חמזה געשו הרשתות החברתיות בלבנון, והחל מיד קמפיין הזדהות למען שחרורה. הקמפיין כלל בין היתר הפגנה בשבוע שעבר מול הבניין של המועצה האיסלאמית השיעית בפרבר הדרומי של ביירות, ותהלוכה לעבר המקום שבו מוחזקת האם. המפגינים מחו נגד השחיתות ונגד העוול שנעשה לחמזה, ודרשו את התערבותו של יו"ר הפרלמנט השיעי, נביה ברי.

 

קראה לנשים לצאת למהפכה נגד הדיכוי של בתי הדין השיעיים. חמזה ובנה ()
קראה לנשים לצאת למהפכה נגד הדיכוי של בתי הדין השיעיים. חמזה ובנה


הפגנה בביירות למען שחרורה של חמזה ממעצר ()
הפגנה בביירות למען שחרורה של חמזה ממעצר

"החלטת בית המשפט רוצה שהיא תחיה בלי הרוח שלה", צוטטה אחותה של חמזה, עורכת דין במקצועה שעמדה בראש המאבק הציבורי למענה, בעיתון "אל-אחבאר". באתר החדשות הלבנוני "א-נשרה" ציטטו את האחות אומרת: "חמזה עדיין לא גרושה לפי החוק. כל מה שאנחנו דורשים הוא שיהיה שוויון לאישה השיעית ביחס לכל נשות לבנון".

 

לפי המועצה השיעית האיסלאמית, גבר שנפרד מאשתו מקבל משמורת על הבן שלו מרגע שהוא מגיע לגיל שנתיים ועל בתו מרגע שהיא מגיעה לגיל שבע, אלא אם יש הוכחה משמעותית לכך שהוא אינו כשיר לגדל את ילדיו. ארגוני זכויות נשים בלבנון ניסו פעמים רבות לשכנע את יו"ר המועצה, השייח אמיר קבלאן, להעלות את הגיל כך שיהיה זהה לזה שבעדות האחרות במדינה, אך ללא הצלחה רבה. "נתקלנו בסרקזם מצדו", סיפרה זיינה איבראהים, אחת מהפעילות שארגנה את ההפגנה למען חמזה.

 

גם אם יצליח מאבקם של הארגונים ושל האם להעלות את הגיל שבו נמסר ילד של הורים פרודים לידי אביו, בסופו של דבר יעבור הילד מידי אמו ויגדל עם אביו - ולאישה אין מילה בסיפור. זאת בניגוד למערב, שם בוחנים לרוב את טובת הילד ובמקרים רבים משאירים אותו אצל אמו, אלא אם מושג הסכם למשמורת משותפת.

 

הלחץ של המפגינים עשה את שלו, וחמזה שוחררה ממעצר לאחר ארבעה ימים מאחורי סורג ובריח. בראיון לכלי תקשורת מקומיים היא אמרה: "עכשיו החלה המהפכה נגד הקיפוח של האישה. אסור לאישה להתמקח על הבן שלה. אני לא אחזור אחורה ואמשיך במה שהתחלתי". כרגע נראה שהצדדים פונים להליך של פיוס ביניהם, אך גם אם פרשה זו באה לקצה, יש לנשים בלבנון דרך ארוכה עד שיגיעו לשוויון מלא עם הגברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים