שתף קטע נבחר
 

כ-70% מהקבלנים: הדירות ימשיכו להתייקר

סקר של חברת המידע העסקי CofaceBdi לקראת הכנס השנתי של ארגון קבלני ת"א-בת ים, מעלה את החשש בקרב מנהלי חברות בנייה לגבי שוק הנדל"ן. 87% צופים המשך קריסת חברות ביצוע, ויותר מחצי סבורים שהענף לא ימשיך לצמוח ב-2017. עם זאת יש תחזית להמשך עליות מחירים

יותר ממחצית מהקבלנים בישראל צופים כי ענף הנדל"ן לא ימשיך לצמוח ב-2017, והרוב סבורים שחברות בנייה נוספות עלולות לקרוס. כך עולה מסקר ציפיות הקבלנים שערכה חברת המידע העסקי CofaceBdi ופורסם היום (א') בקרב 100 בעלי תפקידים בכירים בחברות בנייה ברחבי הארץ.

 

מנכ"ל דניה סיבוס: "אין אכיפה באתרי בנייה"

יותר התחלות בנייה, פחות דירות שנמסרו

הקבלנים: זו הסיבה לקריסת חברות הבנייה

 

על פי הסקר - שנערך לקראת כינוס הנדל"ן השנתי ה-19 של ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו-בת ים, אשר ייפתח השבוע (ד') באילת - 68% צופים שמחירי הדירות ימשיכו לעלות. לשם השוואה, ב-2012 רק 14% מהנשאלים סברו כי צפויה עליית מחירי הדיור.

 (מקור: CofaceBdi) (מקור: CofaceBdi)
(מקור: CofaceBdi)

עוד עולה מהממצאים כי 87% צופים המשך נפילות של חברות ביצוע בשנה הקרובה. הגורמים העיקריים לפשיטות רגל בקרב קבלני הביצוע, לדעת הנשאלים הם: ניהול כושל, תמחור לקוי, מחסור בכוח אדם, מצוקת אשראי, תחרות חריפה, עליית מחירי עבודה וחומרים, עודף רגולציה ובירוקרטיה ומוסר תשלומים בעייתי.

 

מהסקר עולה עוד כי הקבלנים מעריכים שהממשלה תתקשה לעמוד במשימה העיקרית שלה - להגדיל את היצע הדיור בישראל ולהוריד את מחירי הדירות. רק 46% צופים גידול או גידול מהותי בפעילות ענף הנדל"ן, זאת לעומת 65% שצפו זו בסקר שנערך שנה קודם לכן ו-63% לפני שנתיים.

 (מקור: CofaceBdi) (מקור: CofaceBdi)
(מקור: CofaceBdi)

 

קושי במימון פרויקטים

לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-CofaceBdi, "ציפיות הקבלנים צריכות להדליק נורה אדומה בקרב מקבלי ההחלטות. הממשלה החליטה להגדיל את היצע הדיור ולהפחית מחירים באמצעות מחיר למשתכן, אך מרבית הקבלנים אינם צופים שב-2017 יהיה גידול בפעילות הענף. לעומת זאת הם מעריכים שהמחירים ימשיכו לעלות, בין היתר גם בגלל קריסת חברות ביצוע נוספות - מצב שעלול להשפיע על עליית מחירי הביצוע ומכאן על מחירי הדירות".

 

אחת הסיבות לכך, כפי שעולה מהסקר, הוא הקושי הגובר של הקבלנים לקבל מימון מהבנקים לצורך בניית הפרויקטים - 42% מהקבלנים ציינו שהיכולת שלהם להשיג אשראי למימון פרויקטים ירדה, זאת לעומת 10% שענו כך בשנה שעברה. 60% ציינו כי עלות המימון שלהם התייקרה לעומת 28% בשנה שעברה.

 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

לדברי ינאי, "היכולת של הקבלנים להשיג אשראי לפרויקטים צריכה להיות גורם בלתי נפרד מהתוכניות הממשלתיות להגדלת היצע הדירות בישראל. לא ניתן להגדיל את מספר הדירות הנבנות בשנה לרמה של 80-100 אלף דירות, ללא תמיכה פיננסית מצד המערכת הבנקאית והחוץ בנקאית. על הממשלה לפעול גם במישור הרגולטורי כדי לאפשר זאת".

 

מנתוני CofaceBdi עולה כי במחצית הראשונה של 2016 חלה ירידה של 5.8% במחזור פעילותן של חברות הבנייה הגדולות, זאת לעומת עלייה של 3% שנרשמה בתקופה המקבילה ב-2015. כמו כן, עולה כי חלה ירידה חדה בשיעור הרווח הנקי שלהן לפני מס מסך ההכנסות, מ-4.3% שנה שעברה ל-2.7% בסוף המחצית הראשונה של 2016. בתחום ייזום הנדל"ן חלה ירידה חדה בשיעור הרווח הנקי לפני מס - מ-27.7% לפני שנה ל-17.2% בסוף המחצית הראשונה השנה.

 

כל חברה 11 בענף - בסכנת קריסה מיידית

מניתוח דירוג הסיכון של החברות הפועלות בענף הנדל"ן ובכלל המשק עולה כי קבלני הבנייה נמצאים בדרגת דירוג של 7.15 - הגבוה יותר מהסיכון הכללי במשק העומד על 6.62. בחברת CofaceBdi מדגישים כי 8.7% מהחברות בענף הבנייה נמצאות בדרגות הסיכון הגבוהות ביותר, כאשר המשמעות היא שכל חברה 11 בענף הבנייה נמצאת בסכנת קריסה מיידית.

 

כמו כן, נתוני מוסר התשלומים בענף הבנייה מראים עלייה מתמדת בשנה האחרונה, מרמה של 100 ימי אשראי בפועל, לרמה של 112 ימי אשראי בפועל. זאת לעומת 102 ימי אשראי בפועל בכלל המשק.

 

לדברי אבנר לוי, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו-בת ים, "על אף הכוונות הטובות, ממשלת ישראל מובילה את ענף הנדל"ן קרוב מאוד לנקודת האל-חזור. שרי הממשלה, אשר אוהבים לצאת בהצהרות בומבסטיות ולעשות כותרות, אינם מצליחים להביא לסיום את משבר הדיור. אני סבור כי תחושותיהם של הקבלנים משקפות את תחושת הציבור: איננו מאמינים כי ההיצע אכן יגדל וכי המחירים אכן יירדו".

 

"הבעיה היא", מוסיף לוי, "שהנתונים מצביעים על הסיבה שבגינה הענף לא יצליח להיחלץ מהקיפאון - הקושי בהשגת מימון, אי שיווק קרקעות המדינה (לקהל יעד שאינו זכאי למחיר למשתכן - ה.צ), המחסור בכוח אדם והרגולציה הכבדה". הוא התייחס ליוזמה להבאת חברות בנייה זרות לישראל: "במקום לעשות מאמצים להגיע לפתרון אמיתי, הממשלה החליטה להביא לכאן חברות בנייה זרות. צריך להתעורר ולהבין - מדינה מתוקנת לא פותרת משבר בתעשייה הגדולה ביותר שלה, על ידי החלפתה בתעשייה זרה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
אילוסטרציה
צילום: שאול גולן
מומלצים