להכנה ביתית: 4 מתכונים טבעיים שיעלימו אקנה
מהן הסיבות המרכזיות שגורמות להופעת פצעוני האקנה על העור? (רמז - זה קשור גם למצב הנפשי שלנו) מי מאיתנו נמצא בקבוצת סיכון? (עוד רמז - ממש לא רק מתבגרים ומתבגרות) ואיך אפשר להכין תרופות יעילות ונקיות במטבח הביתי? הזווית הטבעית למלחמה בתופעה המטרידה
פצעי האקנה השחורים והלבנים המוכרים לנו כ"פצעי בגרות" הם תופעה נפוצה המטרידה רבים, ונפוצה בעיקר אצל בני נוער, נשים בהריון, תינוקות ואנשים הנתונים במתח נפשי.
מה זה אקנה?
אקנה היא דלקת המתפתחת בבלוטות החלב וזקיקי השיער. היא מתפתחת כאשר ייצור מוגבר של הורמוני מין גבריים מגרה את תעלת זקיק השיער לייצר קרטין (סוג של תאי עור), וכן את בלוטות החלב לייצר עודף חומרים שומניים שנקראים "סבום".
עודף הקרטין גורם להיצרות או חסימה של תעלת הזקיק, מה שמקשה על הסבום המופרש להתנקז – כך נוצרים פצעונים מוגלתיים שנקראים "קומודונים".
עוד כתבות:
מחקר: מהו התבלין שמסיר אקנה יותר מכל משחה?
יש פתרון: איך למנוע מפציעה להפוך לצלקת
לא רק תרופות: איך להתגבר על אטופיק דרמטיטיס
פצעונים אלו מהווים מצע נוח להתפתחות חיידקי אקנה כמו סטפילוקוקים, אלבוס ועוד, המצויים באופן טבעי על העור. קומודונים לבנים הם פצעונים שלא באים במגע עם האוויר החיצוני ואינם מתחמצנים, ואילו קומודונים שחורים באים במגע עם האוויר, מתחמצנים ונראים כמו נקודות שחורות.
האקנה עלולה להתפתח בעוצמות שונות, בהתאם לקצב השינויים ההורמונליים ובהתאם לנוכחות החיידקים. כמו כן, אקנה עלולה להופיע בכל גיל וכן להופיע בחלקי פנים וגוף שונים בהם לחיים, סנטר, מצח, גב, כתפיים, חזה ועוד.
הצורה הקלה של האקנה מכונה "וולגאריס", בעוד צורתה החריפה, שמאופיינת בפצעים מוגלתיים עמוקים עם פוטנציאל להותיר צלקות, נקראת "קונגלובטה".
הגורמים העיקריים להופעת אקנה
1. חוסר איזון הורמונלי - אקנה עלולה להיגרם עקב פעילות הורמונלית לא מאוזנת, מוגברת ומשתנה של הורמוני המין במהלך גיל ההתבגרות. בגיל מבוגר, השינוי יחול בדרך כלל על רקע הפיכתו של הטוסטסטרון (ההורמון הגברי) לנגזרת שלו שנקראת דה-הידרו טסטוסטרון.
2. עומס ומתח - עומס ומתח יוצרים ומקבעים את תופעת האקנה על רקע יציאה מאיזון הורמונלי של הורמוני המתח (אדפטוגנים) ומעגלי ההשפעה שנוצרים בעקבותיה. בקרב מתבגרים, העומס הרגשי והסערות הפנימיות שחווים רבים מהמתבגרים עלולים להתבטא בעור הפנים.
3. תזונה - תזונה לקויה עלולה לקדם ולהגביר תסמיני אקנה. בין רכיבי המזון שמשפיעים על התופעה: סוכר לבן, פחמימות פשוטות, חלב ומוצריו, שומנים רווים ומטוגנים, בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שומנים מזוקקים, מזונות המכילים חומרים משמרים וצבעי מאכל, מזונות תעשייתיים ומשקאות אלכוהוליים.
4. רעלים וזיהומים - חשיפה לרעלים וזיהומים והצטברותם עשויים לנבוע משימוש באנטיביוטיקה, סטרואידים ותרופות אחרות. גם תזונה לקויה וחסרה, תנאים סביבתיים כגון לחות והזעה מוגברת ושימוש במוצרי איפור וקוסמטיקה שאינם מותאמים עשוי לחשוף את הגוף לרעלים ולזיהומים ובכך להוביל לאקנה.
5. רגישות אלרגית ואי-סבילות למיני מזונות - רגישות אלרגית או אי-סבילות למיני האלרגנים השונים עלולה להביא את תופעת האקנה לידי ביטוי.
כיצד תדעו מה הסיבה לאקנה במקרה שלכם?
אבחנה של אקנה תתבצע על ידי רופא/ת עור שיקבעו את מידת החומרה של הדלקת וינסו לאתר את הגורם, בסיוע בדיקות כדוגמת דם, רוק, שתן, אלרגיה ועוד.
כיצד ניתן להלחם באקנה?
שלב א - שינוי הרגלי תזונה ואורח חיים
1. מזון בסיסי, פשוט ונטול עיבוד - יש להימנע מאכילת מזון מעובד כדוגמת צ'יפס, חטיפים, משקאות מוגזים וממותקים. בתוך כך, יש להימנע מסוכר ומתחליפי הסוכר מכיוון שאלו ממריצים ייצור שומן, מספקים מזון לחיידקים ואף מעודדים התמכרות למתוקים דרך הרעלים השונים. כמו כן, יש להיזהר משומנים רוויים כמו מרגרינה, שוקולד ובוטנים.
2. ירקות ופירות - מומלץ לאכול ירקות בגווני כתום וירוק כהה, הרווים בבטא קרוטן, שמסייע לשמירה על העור וריפויו. כמו כן, מומלץ לעבור תהליך של ניקוי רעלים מהגוף באמצעות דיאטת מיצי ירקות ופירות. המומלצים הם: גזר, תפוחים, סלק, נבט חיטה, אצות ונבטי שעורה.
3. פחות פחמימות פשוטות - צמצום משמעותי של צריכת פחמימות פשוטות יגרום להפחתת דלקתיות העור. במקומן רצוי לשלב קטניות (אותן מומלץ לצרוך עם הקליפה שלהן) ודגי מים או סרדינים, המכילים אומגה 3, חומצות שומן ואף נחשבים כמקור טוב לחלבון במקום הפחמימות הפשוטות.
4. מים - יש לשתות לפחות 8 כוסות ביום. בתוך כך, מומלץ לשתות את המים גם כחליטות קרות או חמות של צמחים ממשפחת השפתניים (למשל - מרווה וזוטא).
5. אבץ וויטמין C - מומלץ לצרוך מזונות עשירים באבץ שמסייע לאיזון הורמונלי של הטסטוסטרון וכן מזונות עשירים בוויטמין C, שכן הוא מהווה מרכיב חשוב בבנית קולגן, בשמירה על בריאות העור ובשיפור תפקוד המערכת החיסונית.
שלב ב - מתכונים לתכשירים טבעיים
באקנה ניתן להלחם גם באמצעות טיפול צמחי המחולק לטיפול חיצוני וטיפול פנימי. הטיפול החיצוני יתבסס על צמחים מחטאים כמו אכינצאה, צמחים מאחרי רקמות כמו קלנדולה, צמחים נוגדי דלקת כמו קומפרי או כורכום וכן שמנים אתריים כמו הלבנדר.
הטיפול הפנימי יתבסס על צמחים מתמירים ומסלקי רעילות כמו שורשי שן ארי, צמחים נוגדי זיהום ותומכי מערכת החיסון כמו אכינצאה, צמחים מאזנים הורמונלית כמו פירות שיח אברהם, צמחים המשפיעים על האנזים אלפא 5 רדוקטוז כמו קצח, צמחים המשפיעים על איזון הורמוני המתח כמו שורש וויטניה וצמחים אנטי-אלרגניים כמו סירפד.
4 מתכונים להכנת תכשירים ביתיים והוראות השימוש בהם:
1. מרשם לטיפול חיצוני באקנה
רכיבים
20 גרם שורש אכינצאה
20 גרם פרחי ציפורן חתול
20 גרם קצח
20 גרם קמומיל
5 אצבעות שורש כורכום יבשות ושלמות
10 מל' שמן אתרי של לבנדר
אופן ההכנה
מכניסים לצנצנת של רבע ליטר את הצמחים (ללא הלבנדר).
ממלאים את הצנצנת בשמן זית עד הסוף וסוגרים היטב עם מכסה.
מניחים על השיש למשך חודש.
לאחר חודש מסננים, מוסיפים את השמן האתרי של הלבנדר ומערבבים.
אופן השימוש
מריחת התכשיר על הפצעים ולאחר מכן ניגוב וייבוש שלהם.
2. מרשם לטיפול פנימי באקנה בנערים
רכיבים
20 גרם שורשי וויטניה
20 גרם זרעי קצח
20 גרם זרעי דלעת מקולפת
20 גרם פירות שיח אברהם
20 גרם שורשי אכינצאה
20 גרם אבקת דקל ננסי
20 גרם עלי סירפד
אופן ההכנה
נטחן את כל המרכיבים ביחד בבלנדר או במטחנת קפה.
אופן השימוש
פעם ביום להוסיף רבע כפית מהתכשיר לטחינה או מזון אחר ולאכול.
3. מרשם לטיפול פנימי באקנה בנערות
רכיבים
20 גרם שורשי וויטניה
20 גרם פרחי תלתן
20 גרם שורשי אכינצאה
20 גרם פירות שיח אברהם
20 גרם שורשי שן הארי
20 גרם זרעי סלרי
20 גרם שורשי ליקוריץ
אופן ההכנה
נערבב את כל הצמחים עד לקבלת תערובת אחידה.
אופן השימוש
להרתיח כפית מהתערובת עם כוס מים (250 מ"ל) במשך עשר דקות ולשתות לקראת השינה.
4. תערובת תבלינים לטיפול באקנה
רכיבים (ביחס שווה)
זרעי קצח
זרעי סלרי
עלי סירפד יבשים
עלי אורגנו
עלי אזוב
עלי קורנית
פפריקה מתוקה טחונה
פירות שיח אברהם
ג'ינג'ר
זרעי פשתה
אופן ההכנה
לערבב ולטחון את כל המרכיבים יחד עד לקבלת תבלין אחיד.
אופן השימוש
להוסיף את התבלין לכל סוגי המאכלים שאתם מוצאים לנכון, במיוחד לסלטים. מומלץ להשתמש בתבלין עד להקלה על התופעה או להתמכר לכל החיים.
הכותב הוא עשבונאי, הרבליסט ובעלי חוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית.
ואילו עוד תכונות מפתיעות יש לצמחי מרפא ותבלין? צפו: