סופלקי וחברים: מסעדות יווניות בארץ
האוזו, הבוזוקי, המאזטים וגם הנוף לים: הן לרוב מלאות יצר ואקשן, יש להן מטבח ססגוני ועשיר, והאוזו שם נשפך כמו מים - מצאנו את המסעדות היווניות שעושות כבוד למטבח הבלקני ושכדאי לכם להכיר
יוונים יודעים לעשות שמח וכשהם עושים את זה, הצלחות נשברות לצלילי הבוזוקי: מי שביקר ביוון בטח ישב בטברנה, שהיא למעשה מסעדה לכל דבר. בישראל המילה טברנה קיבלה משמעות מעט אחרת, ומשתמשים בה לתיאור ברים תוססים שמגישים אוכל יווני קטן לצד משקאות אלכוהול אניסיים כמו אוזו וראקי.
לצד הטברנות יש גם חמארות, ברים קטנים שאליהם מגיעים בעיקר כדי לשתות ולהעביר את הזמן עם חברים. החמארות של פעם מאפיינות את סגנון הבילוי הבולגרי, אבל היום אפשר למצוא גם חמארות מזרחיות, או חמארות עדכניות יותר, הבאות לתאר בר אפלולי ותוסס.
המטבח היווני שייך לגזרה הבלקנית, שאינה רחוקה במאפיינים שלה מהים התיכוני: התפריט הבלקני עשיר בירקות, גבינות ודגים, וכמובן הרבה אניס. במטבח הבלקני בולטות גם בולגריה ותורכיה, אבל היום בחרנו להתמקד בעיקר דווקא במטבח היווני (מודים, לא יכולנו להתאפק והכנסנו גם בר בולגרי אחד ובר בלקני).
לפניכם מסעדות יווניות בארץ ששווה לכם להכיר, במיוחד אם אתם חובבי אוזו ואוכל טעים:
YAMAS
טברנה יוונית מודרנית, צבעונית ומלאת שמחת חיים הממוקמת במתחם M הדרך (בית ינאי) שעל כביש החוף. העיצוב של המקום מזכיר את יוון המודרנית והתוססת.
כדאי לפתוח את הארוחה עם מאזטים קלילים (19-46 שקלים) כמו אתונה מכמורת - גבינה יוונית עטופה בעלי פילו; סקורדליה ודולומה, שהם עלי גפן ממולאים בבשר עגל, אורז ונענע יבשה. במנות העיקריות תמצאו גירוס טלה (52 שקלים), מוסר ים עטוף בעלי גפן (72 שקלים) ועוד. בנוסף, המקום מציע מבחר אפשרויות צמחוניות וטבעוניות.
בימי רביעי בערב מתקיימות במקום הופעות חיות, במהלכן אפשר גם לשבור צלחות ובימי בראשון - רביעי בין השעות 18:00-20:00, מציעה הטברנה 50 אחוזי הנחה על כל המאזטים.
M הדרך (בית ינאי), 09-7998313, לא כשר
קפיטן
חמארה יוונית הממוקמת באחד הרחובות שמובילים לשוק הכרמל. המקום נבנה ועוצב על ידי הבעלים, גיא בר לב, ומוגש שם תפריט יווני עם נגיעות של מטבח שוק. ברקע מתנגנת מוזיקה יוונית, ולעיתים גם טורקית.
הרבה אוזו נשפך כאן כדי לעשות שמח, ובשעות הצהריים יש עסקית שמעניקה 10 אחוז הנחה על כל התפריט שמכיל את כל הקלאסיקות היווניות כמו סופלקי, מוסקה, גירוס, ברבוניות, סלט יווני ומאזות בשבעה שקלים לאחת. בימי שישי ושבת בצהריים האווירה במקום מתלהטת אפילו יותר, עד כדי שבירת צלחות.
רמב''ם 3 תל אביב, 03-5759579, לא כשר
דלידה
טברנה מודרנית, או אם תרצו חמארה עכשווית, שבה מוגשות מנות קטנות וטעימות. מחיר ארוחת טעימות הוא 159 שקלים, או שתבחרו כמה מנות קטנות מתוך התפריט הענקי ותרכיבו ארוחת נשנוש הגונה. אם תתזמנו נכון את הביקור במקום ותגיעו בין 17:00-19:00, תיהנו מ-50 אחוזי הנחה על כל התפריט.
המוזיקה האוריינטלית והעיצוב הים תיכוני הלא רשמי, הופכים את המקום הזה לשמח במיוחד. אגב, שם המקום הוא על שם דלידה, דמות מרתקת ומלאת גוונים וניגודים, שהייתה זמרת השאנסונים הערבייה-איטלקייה-צרפתייה שנולדה בקהיר, הקליטה מעל ל-500 שירים ונחשבה לאחת הנשים היפות במצרים.
זבולון 7 תל אביב, 03-5369627
ספרטה
מקום חדש המנסה לשחזר את תרבות האכילה והשתייה של היוונים הקדומים, בשילוב עם תרבות השתייה התל אביבית. התוצאה: שתייה ללא הגבלה תמורת 98 שקלים ותפריט שרינג שכולל בין השאר מגש ספרטני עם חמש מנות יווניות קטנות כמו צזיקי, פאבה, סקורדליה ועוד וגם מנות כמו גירוס, סופלקי, ברבוניות מטוגנות, קלמרי פריך ושרימפס במחבת.
ירמיהו 54 תל אביב, 03-6056575
גרקו
מסעדה יוונית גדולה שבה מגישים תפריט יווני מגוון, הכולל גם מגוון פרשנויות לשתי המנות הלאומיות של יוון - הסופלקי והגירוס.
תוכלו למצוא במקום גם ארוחות בוקר יוונית אותנטית המוגשות בסופי השבוע, וכוללת מנות קטנות (10-16 שקלים) כמו ממרח פלפלים ופלמידה כבושה, סלט תרד חי (52 שקלים) ומנות "חמות גדולות" כמו טירופיטה (48 שקלים) שהוא מאפה פילו וגבינות, ביצה קשה מגוררת ויוגורט יווני.
המקום המרווח מאפשר ישיבה בתוך החלל הפנימי, שמעוצב בהתאם לכל הכללים הבלקניים, או ישיבה בחלק החיצוני של המסעדה, שם תוכלו ליהנות מהבריזה של חוף תל ברוך הסמוך. זה מקום מושלם למשפחות גדולות, לאוהבי אוזו ולמי שמחפש את האוכל היווני והצבעוני. המסעדה נמצאת בשכונת אזורי חן בצפון תל אביב, וממולה גינה ירוקה גדולה, ומקום שבו הילדים יכולים לפרק את כל האנרגיות אחרי הארוחה.
הקוקטיילים של גרקו:
אורי צבי גרינברג 25 תל אביב, 03-7411022, לא כשר
יאסו תל אביב
מקום עם מוזיקה סוערת, אוכל יווני, המון אוזו ונוף כחול של ים. בנוסף, תוכלו למצוא שם מבחר קוקטיילים על בסיס אניס, ערק ואוזו.
המקום שייך לקבוצת "מסה" ולשף של הקבוצה אביב משה, שבנה כאן תפריט המחולק למנות של ירקות (28-58 שקלים), מנות דגים כמו סשימי טאבולה (62 שקלים), מנות פירות ים ומנות בשריות כמו פיצה שווארמה (58 שקלים) ורול לחמג'ון (64 שקלים).
בימי ראשון בשעות הלילה מתקיימות במקום הופעות של זמרים וזמרות יווניים, וישנו סיכוי שלרגע אחד תשכחו שאתם נמצאים בלב תל אביב ותאמינו שאתם בטברנה מודרנית ביוון. ואם במקרה תזדמנו למקום בצהרי יום שישי, תזכו ליהנות מחגיגה ססגונית שכוללת את מיטב להיטי הז'אנר היווני.
הירקון 105 תל אביב, 03-6031719
הטברנה של אלירון
טברנה ותיקה שממוקמת בשוק הפשפשים ביפו כבר כמה עשורים טובים, ואפשר למצוא בה בירה קרה וערק הבית, שהמתכון שלו עובר מדור לדור כבר 80 שנה. אולי המטבח לא בדיוק יווני בהגדרתו, אבל הוא בהחלט מהז'אנר הבלקני.
לצד השתייה מגישים במקום מנות ניגובים (25 שקלים), שקשוקה (36 שקלים), נקניקים (28-55 שקלים), דגים מלוחים, סלטים (כולל יווני כמובן), מנות בר מטוגנות מהאייטיז (28-44 שקלים) ודגים מלוחים (28-46 שקלים). ואם תזדמנו למקום באחד מימי שישי, תיהנו מחגיגות יווניות צוהלות שגולשות לתוך המדרחוב שלצד הטברנה.
רבי פנחס 13 שוק הפשפשים יפו, 03-6838611
קלמטה
מסעדה יוונית שחוגגת החודש שש שנים להקמתה. המסעדה, שממוקמת במבנה בן 500 שנה בתוך כיכר יפהפייה ביפו העתיקה וצופה אל הכחול העמוק של הים, וקיבלה את שמה מעיר הקייט שבדרום הפלופונס ביוון.
החלונות הגדולים שפונים אל הים מכניסים למקום המון אור, ויוצרים אווירת בילוי יפואית-יוונית שמתחזקת כתוצאה מהמוזיקה היוונית שמתנגנת ברקע וניחוח האניס שעומד במקום.
המטבח של המסעדה משלב בין טעמים ים תיכוניים, יווניים וקפריסאים ויש בו גם נגיעות איטלקיות. תמצאו בו מנות כמו סלט כפרי יווני שנקרא חוריאטיקי (44 שקלים), סביצ'ה מוסר ים בסגנון ערבי (46 שקלים) דגיגי ים מטוגנים (60 שקלים), קבב דג (68 שקלים), פסטה פירות ים (76 שקלים) ועוד.
כיכר קדומים 10 יפו העתיקה, 03-6819998
הצוענייה
מסעדה צוענית עם לב יפואי ונשמה בלקנית. הצועניה ממוקמת בלב השוק היווני של יפו, ומשלבת בהצלחה בין כל מה שהוא טברנה יוונית לבין כל מה שהוא חמארה בולגרית. האווירה כאן שמחה, האוכל קליל וסמטאות יפו מחזקים את האותנטיות היוונית.
התפריט מציע מזטים בלקניים (28 שקלים), מנות קטנות קרות כמו מטיאס כבוש (36 שקלים), מנות קטנות חמות כמו קציצות פרסה בולגריות (36 שקלים), מנות דגים ופירות ים, גירוס טבעוני (68 שקלים), וסלטים ומנות בשריות כמו מוסקה (64 שקלים), מטיטיי (68 שקלים) ועוד.
פנחס בן יאיר 3, השוק היווני יפו, 03-5521333, לא כשר
אוזריה
חמארה יוונית של השפית אביבית פריאל, המציעה את כל הקלאסיקות היווניות כמו מוסקה, סופלקי (40 שקלים), סינייה קבב טלה (56 שקלים), סרדינים ממולאים (48 שקלים) ועוד. בשעות הערב הוויב של המקום עולה, המוזיקה הופכת לסוערת יותר והאווירה לחגיגה יוונית אמיתית.
בשעות הללו תוכלו ליהנות כאן ממנות קטנות כמו ברוסקטה, צזיקי (15 שקלים), איקרה (15 שקלים) וקלמרי מטוגן עם איולי (18 שקלים) שמתאימות מאוד לצד אלכוהול, ואניס בפרט.
מטלון 44 תל אביב, 03-5330899, לא כשר
בינצ'י
הבר היווני הראשון של ראשון לציון, ומבין הראשונים שהחלו לפעול ברחוב רוטשילד ההומה מקומות בילוי. מדובר על חמארה משפחתית הפועלת במקום כבר חמש שנים, כאשר בימי שישי חוגגים במקום קבלת שבת עם ריקודים לצלילי הבוזוקי ומתקיימת הופעה חיה של זמרים יווניים.
העיצוב של המקום כולל תמונות מהטברנות של יוון, ופריטים משפחתיים שעלו מיוון יחד עם הסבים של אחד מבעלי המקום. התפריט כולל מנות פתיחה כמו איקרה (19 שקלים) ואנשובי (18 שקלים), כריכים שונים כמו כריך עם גבינת עזים וחצילים (34 שקלים) וגם סלטים ומנות אישיות ומפנקות, בהן בורקס עם גבינת פטה טורקית (34 שקלים) ופיצה יוונית (44 שקלים).
רוטשילד 104 ראשון לציון, 050-3008900, לא כשר
Nessies
בר ים תיכוני, שנפתח בקיץ האחרון על גדות האגם במערב ראשון לציון. במקום תפריט ים תיכוני המכיל לא פחות מ-40 מנות, והוא מחולק לשוק (סלטים), דגים, ירקות, בשר ולחם (כריכים ומאפי בצק). יש בו גם קציצות פרסה ותפוחי אדמה (31 שקלים), שקשוקת טלה (48 שקלים), שקדי עגל עם תפוחי אדמה מדורה (45 שקלים), חריימה בורי (48 שקלים) ועוד.
הערק שמוגש במסעדה הוא פרייבט לבל, והוא עובר שני זיקוקים ומשלב את הטעם של הערק הישראלי עם טעמו של האוזו היווני.
המאה ועשרים 6 ראשון לציון, 054-4900385, לא כשר
הטברנה של קריספיס
טברנה יוונית שבה מתקיימות הופעות חיות של זמרים יוונים, בזמן שעל השולחנות מוגשים דגים בכל וריאציה אפשרית (סרדינים, ברבוניות, דגים על הגריל ועוד) לצד ירקות טריים.
הכניסה למקום מעוצבת כמו מקדש יווני עתיק, ובפנים בר עם מספר מקומות ישיבה ושולחנות עם מפות משובצות.
סוקולוב 2 חולון, 050-3265615, לא כשר
יאסס
טברנה כשרה שנפתחה לפני פחות משנה בשל חיבתו של הבעלים למוזיקה היוונית. מי שהקים את המטבח הוא השף שי לוטטי, שהביא לטברנה שלו ניסיון של 20 שנה במטבח ואהבה גדולה לאוכל יווני ולצליל בוזוקי. בימי שלישי מתקיימות במקום הופעות חיות של הרכבי טברנה שעושים שמח ממש כמו בטברנות של אתונה.
הכשרות במקום הצריכה הרכבת תפריט יווני עם גימיקים אישיים של השף, שהחליף את מוצרי החלב במוצרי סויה על מנת שהאורחים יוכלי ליהנות מתפריט יווני אמיתי עם סלט ציזיקי וסלט יווני עם טופו, שמחליף במקרה הזה את גבינת הפטה.
לצד המנות היווניות המובהקות כמו סופלקי (65-75 שקלים), מוסקה (48 שקלים) ומזטים יווניים (18-22 שקלים) מגישים במקום גם בשרים ודגים צלויים על הגריל.
שמעון בן שטח 3 ירושלים, 02-6540811, כשר