"אל תדאג, הכסף יגיע". כך פעלה שיטת הסחר באיברים
כתב האישום נגד ד"ר מיכאל זיס ושותפיו מפרט מכונה משומנת של זיוף, הונאה ושקרים בישראל ובבתי חולים בטורקיה. עסקה אחת נולדה בתחנה המרכזית בנתניה, אחרת נסגרה תחת איומים. לבסוף, התורמים לא רק סיכנו את חייהם ולא קיבלו טיפול, אלא אפילו לא קיבלו את הכסף במלואו
דיג שיטתי של תורמים וחולים באינטרנט, התחזות, זיוף מסמכים, איומים, שקרים לרשויות בישראל והונאה של בתי חולים בטורקיה. כתב האישום שהוגש הבוקר (יום ה') נגד ד"ר מיכאל זיס, שלומי ביטון, דניאל פאר וסאהר שלבי, משרטט שלב אחר שלב כיצד הפעילה הקבוצה מכונה משומנת של סחר באברים והשתלות לא חוקיות.
אז איך פעלה השיטה? הנאשמים מיכאל זיס ושלומי ביטון הם מכרים ותיקים. על זיס, שהסתבך בעבר בפרשה דומה, נאסר לעסוק ברפואה על ידי ההסתדרות הרפואית. על פי האישום, השניים החלו לפעול יחד ב-2013: ביטון איתר אנשים שמוכנים לתת כליה תמורת כסף, חלקם צעירים מאוד, בדרך כלל בשל מצוקה כלכלית. הוא עשה זאת על ידי חיפוש מודעות באינטרנט של אנשים שביקשו למכור או שפרסם מודעות בעצמו.
במפגשים עם התורמים הפוטנציאלים התחזה ביטון לבן משפחה שקרוב שלו זקוק להשתלה והציג שם בדוי. כשהתורם השתכנע נכנס זיס לפעולה: הוא דאג לזיוף מסמכים שיצביעו על קרבת המשפחה בין הצדדים, החל לחפש התאמה רפואית לחולה שזקוק להשתלה וביצע את התיאום מול בית חולים בטורקיה.
אחרי סיום החלק הבירוקרטי המריאו התורם והחולה לטורקיה עם מלווה לצורך הניתוח. מסכת ההונאות נמשכה גם שם, ולמעשה המשיכה אחרי סיום ההליך והחזרה לישראל, כשזיס וביטון "גזרו קופון" על התיווך.
המקרה של ג' מהאינטרנט
כך למשל, לפי אחד מסעיפי האישום פרסם ביטון מודעה באינטרנט שלפיה דרוש תורם כליה עם סוג דם O+. כעבור כמה שבועות יצר איתו קשר ג', בן 21 שנקלע לחובות. ביטון הציג את עצמו בפניו כירון כהן. במקביל יצר זיס קשר עם בני משפחתה של ד', תושבת לוד שסובלת מאי ספיקת כליות ונזקקה להשתלה. הוא הציע להם לבצע השתלה בלתי חוקית בטורקיה מתורם תמורת תשלום. ד' ובני המשפחה הסכימו.
בנובמבר 2015 יצר ביטון קשר עם התורם ג' וקבע איתו פגישה בתחנה המרכזית בנתניה. הוא גם הבטיח לו שיסייע לו למצוא עבודה כי אביו "קבלן". השניים סיכמו שהכליה תימכר תמורת 120 אלף שקל. בהמשך נפגשו ביטון ו-ג' בבית החולים בילינסון לבדיקת סיווג רקמות, ו-ג' נמצא מתאים להשתלה. כדי לקבל את תוצאות הבדיקה זייף ד"ר זיס מסמך והציג עצמו בפנייה בכתב לבית החולים כ"רופאה נפרולוגית מבית חולים אסף הרופא".
בינתיים פעל ביטון לבטל צו עיכוב יציאה מהארץ שהוטל על ג' התורם, והצליח להגיע לסיכום עם לשכת ההוצאה לפועל לגביו. וכך המריאו השלושה לטורקיה – ג' התורם, ד' החולה והמלווה מטעם ביטון וזיס – מצוידים בתעודות לידה מזויפות שיעידו שמדובר בבני משפחה.
באיסטנבול נעשה ניסיון להתקבל להשתלה בבית חולים אחד אך השלושה נדחו בשל אי התאמה במסמכים. בבית החולים השני שאליו פנו כבר קיבלו תשובה חיובית. הכליה נקצרה מגופו של ג' והושתלה אצל ד'. כשהצדדים שבו לישראל נתן ביטון לתורם 60 אלף שקל והנחה אותו לא ללכת לטיפול. לגבי שאר הסכום אמר: "אל תדאג, הכסף יבוא אליך בהמשך". אך שאר הכסף לא הגיע מעולם.
כשהתורם מתחרט בטורקיה
מקרה אחר המצוין בכתב האישום קשור בבן 25 השקוע בחובות ומוכרז פושט רגל. הוא פרסם מיוזמתו מודעה באינטרנט שלפיה הוא מעוניין למכור כליה. הוא זכה לפנייה מביטון, שהציג עצמו כאדם דתי שבן דודו זקוק לכליה. "המציל נפש אחת בישראל – כאילו הציל עולם ומלואו",
אמר לצעיר.
שוב הצדדים נסעו לטורקיה, הפעם לאנקרה, אלא שזמן קצר לפני הניתוח התחרט התורם. על פי האישום, בתגובה ביטון איים עליו לכאורה, "ואמר לו שלא כדאי לו להכיר את האנשים שאיתם הוא מתעסק". אחרי הבטחה כספית נוספת ממשפחת החולה, התורם התרצה.
עו"ד מוטי יוסף, המייצג את ביטון, מסר בתגובה: "לאחר עיון בכתב האישום, ובניגוד גמור למה שנטען במהלך כל המעצר, לא מדובר בפרשייה של עשרות ומאות מקרים כפי שנטען בתחילה. כתב האישום עבר 'דיאטה' וטוב שכך. עם קבלת חומר החקירה ולימודו אוכל להתייחס בצורה מעמיקה יותר לאישומים. חשוב לציין שמודבר בעבירות עוון, וזאת בהתאם לחוק איסור סחר באיברים. הניסיון של המשטרה לתאר כאן רשת אשר קוצרת איברים מאנשים תמימים חוטא לאמת".