אהוד ברק על עסקת הצוללות: "חובה לחקור"
שר הביטחון לשעבר אהוד ברק הגיב הערב על הפרסומים בדבר העסקה לרכש הצוללות והקשר שבין פרקליטו של ראש הממשלה לבין איש העסקים המייצג את המספנה הגרמנית: "יש הרבה סימני שאלה. לכן חובה לחקור". גם ח"כ יאיר לפיד קורא לחקור: "אם נתניהו לא ידע זה חמור - ואם הוא ידע זה עוד יותר חמור"
שר הביטחון לשעבר אהוד ברק מצטרף הערב (שבת) לקריאה של השר לשעבר משה (בוגי) יעלון לחקור את עסקת רכש הצוללות מגרמניה בעקבות הפרסומים על אודות הקשר בין פרקליטו של ראש הממשלה לאיש העסקים המייצג את המספנה הגרמנית בישראל: "צוללות הן חיוניות, אמון הציבור חיוני אף יותר. יש הרבה סימני שאלה. לכן, כמו שאומר בוגי, חובה לחקור. גם בגרמניה, גם אחורנית", צייץ ברק בטוויטר.
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד שהיה חבר קבינט בממשלה הקודמת אמר הערב בערוץ 2 כשנשאל אם הוא מוכן לאשר שההחלטות סביב עסקת הצוללות התקבלו באופן ענייני: "אנחנו לא יודעים. לא ידענו כנראה לא מעט דברים. נכנסנו לחדרים, הצבענו, ובכל הזמן הזה איש מאיתנו לא יודע שפרקליטו האישי של ראש הממשלה מעורב בעסקאות האלה. למה הגרמנים שכרו את שמרון, בגלל הידע שלו בימיה? הגרמנים שכרו את שמרון כי הוא האיש הקרוב ביותר לראש ממשלת ישראל. ואז נוצר מצב שאני ואחרים ושר הביטחון יושבים בחדרים, מנהלים מו"מ עם הגרמנים, הגרמנים יודעים שפרקליטו האישי של ראש הממשלה בעצם עובד אצלהם, ואנחנו לא יודעים. והעסקה נחתכת ככה. את זה צריך לחקור. היועץ המשפטי לממשלה צריך להורות על חקירה פלילית מיד, ושנבין למה הגרמנים שכרו את שמרון, כמה הם שילמו לשמרון, ומה הוא נתן בתמורה. זו העסקה הכי גדולה בתולדות המדינה. אם נתניהו לא ידע זה חמור - ואם הוא ידע זה עוד יותר חמור".
יו"ר האופוזיציה ויו"ר המחנה הציוני ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג יעלה השבוע במליאה דרישה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית שתחקור את כלל ההיבטים הממלכתיים הנוגעים לפרשה. כולל מעורבותם של מקורבי ראש הממשלה. הערב כתב בחשבון הטוויטר שלו בהמשך לדברי לפיד: "״טוב שהצטרפת לדרישת המחנה הציוני לחקירה. עדיף מאוחר מאשר לעולם לא. בהזדמנות זו מזכיר לך שמפלגתך מחזיקה בוועדה לביקורת המדינה".
השר לעבר יעלון כתב שלשום בדף הפייסבוק שלו: "התנגדתי נחרצות להגדלת צי הצוללות של חיל הים בשלוש צוללות נוספות. באותה עת, מטעמים מבצעיים, ארגוניים וכלכליים, לא היה לצה"ל צורך בכך, ואף לא בשנים הקרובות - ועמדתי התבססה גם על סמך עבודת מטה מקצועית, מעמיקה ומקיפה שבוצעה בצה"ל ובמשרד הביטחון. איני יודע מה נעשה ומה נחתם לאחר עזיבתי את משרד הביטחון, אך פרסומיו של רביב דרוקר בנושא מטרידים מאוד, ומחייבים בדיקה מקיפה של הגורמים הרלוונטיים. תיאור השתלשלות הדברים המתוארת בהודעת המל"ל, הוא חסר ואינו משקף את המציאות כהווייתה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו טען בשבוע החולף כי לא ידע על הקשר של עו"ד דוד שמרון לעסקת הצוללות. "כל האנשים הסובבים את ראש הממשלה, ודוד שמרון בתוכם, יודעים היטב שראש הממשלה אוסר בתכלית האיסור לפנות אליו בנוגע לענייניהם העסקיים", נמסר מלשכתו. עו"ד דוד שמרון אישר כי נפגש עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן בהקשר לאפשרות שתחזוקת כלי השיט תופרט.
המועצה לביטחון לאומי פרסמה שתי הודעות בעניין הצוללות. בראשונה נאמר כי "רכש הצוללות מגרמניה נעשה גם הוא בתהליך מקצועי סדור, ללא שום השפעה חיצונית, ובהמלצת כל גורמי המקצוע במשרד הביטחון, צה"ל, והמל"ל, כפי שעולה ממסמכים ומדיונים רבים. במסגרת תהליכי בניין הכוח של צה"ל ותכנון רב-שנתי לריענון וחידוש סד"כ הצוללות, הוחלט על רכש של 3 צוללות. בשל שיתוף הפעולה בין ישראל לגרמניה בתחום הצוללות, הנמשך משנות ה-90' לשביעות רצונם המלאה של צה"ל ומערכת הביטחון, הוחלט להמשיך את הרכש מגרמניה".
עוד נאמר כי "בשום שלב לא העלו הגורמים המקצועיים אפשרות לרכש צוללות מגורם אחר, וזאת משיקולים מקצועיים, מבצעיים ומדיניים - ובראשם היחסים הקרובים בין ישראל לגרמניה. גם שיקולים כלכליים לאומיים תמכו בהחלטה, שכן ישראל זכתה למענק גבוה מטעם ממשלת גרמניה בשווי של מאות מיליוני אירו. ראש הממשלה העלה את הבקשה לרכש הצוללות והמענק מגרמניה בפני הקנצלרית, ולאחר מכן נוהלה עבודת מטה בין-משרדית של כל הגורמים המקצועיים הרלבנטיים שהביאה לסיכומים".
גם בצה"ל הגיבו בימים האחרונים לעסקה השנויה במחלוקת: "דובר צה"ל מבקש להבהיר כי בעניין הצוללות מדובר על רכש עתידי - בעוד יותר מעשור - של שלוש צוללות שיחליפו צוללות שיתיישנו. הצורך הוצג על ידי צה"ל בדיון קבינט שנערך לאחרונה, בהמשך לשיח השוטף המתקיים בדרגים השונים - ראש הממשלה, שר הביטחון, דיוני קבינט וועדות חוץ וביטחון - בנושאים מעין זה".