ריבלין נגד חוק ההסדרה: "חושש למעמד בג"ץ"
נשיא המדינה המבקר בהודו התייחס לחוק שאמור לעקוף את החלטת בג"ץ ולמנוע את פינוי עמונה: "צריך לכבד כל מה שבית המשפט אומר, אנו לא רוצים הפיכה"
נשיא המדינה נגד חוקים עוקפי בג"ץ ובראשם חוק ההסדרה : בתדרוך לכתבים שמלווים אותו בביקור הממלכתי בהודו התייחס הנשיא ראובן ריבלין לחוק שעבר בקריאה טרומית בכנסת ונועד להסדיר יישובים ביהודה ושומרון ובראשם עמונה, שבג"ץ החליט כי יש לפנותו בעוד חודש, ואמר כי הוא חושש למעמדו של בג"ץ.
"קודם כול צריך לכבד כל מה שבית המשפט אומר. עכשיו זה מוטל על הכנסת וכמובן שמה שעובר לפתחה של הכנסת, שלא תהיה אי-הבנה, זה לפתחה של הממשלה", אמר הנשיא. "יכולה לבוא ממשלה ולהגיד החלטנו ברוב קולות כך או אחרת. ממשלה מובילים ראש ממשלה וסיעות מרכיבות, וראש ממשלה זה איש שמסכים לכל ההחלטות של ממשלתו. אם לא מסכים אז אומר – רבותיי עד כאן, אני לא מוכן להיות ראש של ממשלה שפועלת בניגוד לעמדתי, וראש ממשלה הוא ראשון בין שרים".
ריבלין התייחס לשאלת הפרדת הרשויות. "היה לי ויכוח רב שנים עם מורי, רבי וחברי אהרון ברק על השאלה מי הוא נציגו של הריבון. האם בית המשפט העליון או הכנסת?", סיפר נשיא המדינה בתדרוך. "אמרתי שהכנסת היא הנציגה של הריבון כי אותה ניתן להחליף.כל ארבע שנים מקסימום. אין כל ספק שאם לא נכבד את הפרדת הרשויות, ולא נציב כמושכלה מובנת בעינה כאושיות הדמוקרטיה בישראל את בית המשפט העליון ככזה – לא יהיה משפט ולא תהיה חברה, ולכן אנו מצווים לקיים את החלטות בית המשפט.
"השאלה היא אם יש דבר כזה הנקרא חוק עוקף בג"ץ. ואני לא חושב שחוק הוא עוקף בג"ץ כי מעל בג"ץ יש רק את החוק עם דיני הצדק הנובעים מהחוק, ומי שקובע את החוק זה הכנסת. לכן יש הצורך – וכאן אני נמצא בדיון משפטי – לקבוע גבולות ואת היחסים ההדדיים בין המערכות השונות, שכל אחת מהן לפעמים זולגת לכיוונה של המערכת האחרת", אמר ריבלין.
לדבריו, "כאשר נאמר על המהפכה החוקתית במדינת ישראל התכוון השופט ברק לומר כי אין צורך בחוקה. כאן הייתה זליגה בין מערכת אחת לאחרת. אני אומר למורי ורבי, ולא לרבים אני אומר שהם מוריי ורבותיי, וגם חברי הטוב אהרון ברק שלמדנו בגימנסיה, אני כמה שנים אחריו, שמהפכה נובעת כשהלמטה מפיל את הלמעלה. כשהלמעלה מפיל את הלמטה זו הפיכה ואנו לא רוצים הפיכה".
ריבלין ציין עוד כי המדינה שלחה את מתיישבי עמונה כמו את רבים מהמתיישבים האחרים אל יישוביהם, והיא חייבת לדאוג להם לפתרון. "מדובר באנשים נהדרים שלא צריכים להיפגע". ביום רביעי שעבר עבר חוק ההסדרה בקריאה טרומית בכנסת. לפני ההצבעה נפגשו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון וסיכמו כי כחלון יתמוך בסופו של דבר בחוק, ובתמורה הבטיח לו נתניהו כי הוא לא יקדם את החוק מעבר לכך. בבית היהודי אמרו על כך: "אין מולנו שום סיכום על כלום. לא מכירים סיכום זולת העברת החוק".