דרכים למניעת הדבקה ב-HIV
ביצוע בדיקות שגרתיות, טיפול מניעתי ובדיקות סקר לנשים הרות - איזה עוד שיטות יעזרו למנוע הדבקה ב-HIV
בשיתוף הוועד למלחמה באיידס
הדבקה ב-HIV, עשויה להתרחש רק במעבר של אחד או יותר מהנוזלים המדבקים (דם, נוזל זרע ו-Pre Cum, נוזל נרתיק וחלב אם) ישירות אל מחזור הדם או אל הרקמות הסופגות בגוף. איך ניתן למנוע הידבקות בנגיף?
קונדום
שימוש בקונדום בכל חדירה וגינלית או אנאלית הינו הדרך היעילה ביותר למניעת הדבקה, שכן הוא מונע מעבר של הנוזלים המדבקים לרקמות הסופגות בגוף.
ביצוע בדיקות שגרתיות ל-HIV
אחת הדרכים היעילות ביותר למניעת הדבקות הינה ידיעת סטטוס ה-HIV, המתאפשרת רק על ידי בדיקת דם ספציפית פשוטה. ידיעת הסטטוס מאפשרת טיפול רפואי מוקדם ועל כן מונעת נזקים בריאותיים והדבקות נוספות. ראוי לציין, כי מרבית ההדבקות מתרחשות מאנשים אשר אינם מודעים לסטטוס ה-HIV שלהם.
טיפול כמניעה וסטטוס "אנדיטקטבל" (בלמ"ד)
אדם חיובי ל-HIV המטופל בטיפול תרופתי ונמצא תחת מעקב רפואי, מגיע בד"כ לרמת עומס נגיפי Undetectable (בלמ"ד- בלתי מדיד), שמשמעותה היא שרמת הווירוס בנוזלי גופו היא כה נמוכה עד שאין כמעט סכנת הדבקה, אפילו במין ללא קונדום (סיכויי העברה של פחות מ-0.01%).
ביצוע פרקטיקות מיניות שאין בהן חשש להדבקה
על מנת להימנע מהידבקות ב-HIV, בהעדר אמצעי מניעה זמינים מומלץ לקיים יחסי מין הכוללים פרקטיקות מיניות שאין בהן חשש להדבקה בלבד (פרקטיקות שאינן כוללות חדירה וגינאלית או אנאלית).
PrEP (טיפול מונע טרום חשיפה)
מחקרים מהשנים האחרונות מראים ששימוש עקבי בתרופה מסוימת (שמרכיבה את ה"קוקטייל" התרופתי לנשאי HIV) על ידי אנשים שליליים ל-HIV, מונע את הדבקתם ברוב מוחלט של המקרים.
בישראל – בניגוד למדינות אחרות כמו ארה"ב, צרפת, דרום אפריקה ונורווגיה – טיפול זה עדיין אינו מאושר על-ידי משרד הבריאות, אך בקרוב אמור להתחיל פיילוט בקרב כ-400 איש.
PEP (טיפול מונע לאחר חשיפה אפשרית)
נטילת הטיפול התרופתי המשולב בטווח של עד 72 שעות מרגע החשיפה האפשרית לנגיף ולמשך 28 ימים, מוכח כיעיל במניעת ההדבקה. הטיפול ניתן אך ורק על פי שיקול דעתו של רופא בחדר מיון וישנה חשיבות מכרעת לנטילתו בהקדם האפשרי.
הדבקה מאם ליילוד
סיכויי העברת הנגיף מאם לילוד, במידה והאם אינה מטופלת תרופתית, נעים בין 15% ל-30%. עיקר ההדבקות מתרחשות בלידה או בהנקה ולא במהלך ההריון עצמו.
בדיקות סקר לנשים הרות
בדיקת HIV עדיין אינה מהבדיקות השגרתיות המוצעות לנשים הרות, למרות שניתן לבצעה באופן פשוט וללא עלות בקופות החולים, ולמרות שאיגוד רופאי האיידס והחברה הישראלית לרפואת אם וילוד ממליצים לכל אישה הרבה להיבדק ל-HIV.
ביצוע בדיקה, אבחון מוקדם, נטילת טיפול תרופתי ומעקב רפואי ומתן טיפול מונע לילוד בעת הצורך, ימנעו כמעט לחלוטין את העברת הנגיף מאם לילוד. במקרה שהאישה נשאית הנגיף, שימוש בתחליפי הנקה יסייע אף הוא למניעת הדבקה, שכן ישנה נוכחות של הנגיף בחלב האם.
שטיפת זרע והפריה חוץ גופית
במקרה של גבר חיובי ל-HIV, החשש להדבקה הינו בהעברת הנגיף לבת זוגו במהלך הליכי הכניסה להריון. מאחר והנגיף קיים בנוזל הזרע ולא בזרע עצמו, באמצעות הליך רפואי פשוט הנקרא "שטיפת זרע", ונמצא בשימוש בישראל החל משנת 2010 ובמהלכו מופרד הזרע מהנוזל לצורך הפריה, ימנע הדבקה בדרך זו. גם נשים נשאיות יכולות להביא ילדים בריאים לעולם באמצעות הפריה חוץ גופית (IVF).
החלפת מחטים
מאחר ובשימוש במזרקים ומחטים משותפים הנגיף עשוי לעבור ממחזור דם של אדם אחד למחזור דם של אדם אחר, יש להקפיד על שימוש במזרקים אישיים בלבד ולא לחלוק מחטים.
ראוי להדגיש, כי בכל הליך רפואי מוסדר המזרקים הינם חד פעמיים וכי כל תרומת דם אשר נעשה בה שימוש נבדקת ל-HIV, לכן הדבקה באמצעות שימוש בציוד הזרקה משותף מתרחשת בעיקר בקרב משתמשי סמים בהזרקה שחולקים ציוד הזרקה.
צפו בסרטון: