שתף קטע נבחר
 

"מספר חד ספרתי של הרוגים באתרי בנייה"

בכנס חירום על תאונות בענף הבנייה שערכה התאחדות בוני הארץ ברמת גן, אמר ח"כ איל בן ראובן, חבר ועדת העבודה והרווחה: "יש ארצות שבהן אין אדם שנכנס לאתר בנייה בלי להציג תעודת הכשרה מינימלית בבטיחות בעבודה. זה אפשרי ונגיע לשם כי אם לא, נגיע לבתי קברות"

בטיחות בחירום: מאות קבלנים, מנהלי עבודה ומנהלי בטיחות בעבודה בענף הבנייה השתתפו הבוקר (א') בכנס חירום של התאחדות בוני הארץ (הקבלנים) בשיתוף עם המוסד לבטיחות וגיהות בכפר המכביה ברמת גן. בפתח הכנס אמר נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק: "למרות שאין לנו חובה רגולטורית לעשות זאת, ההתאחדות השקיעה עד היום מיליוני שקלים בתחום זה. פעילות זו לוותה במעט מדי מעורבות והשקעה של הממשלה. אנו שומעים נתונים על המחסור בפיקוח, על המחסור בתקציבים בריחה של השרים מלעסוק בעניין הזה לאורך כבר שנים ארוכות. זה ביזיון".

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן  של ynet:

שפל של 13 שנים בקניית דירות ע"י תושבי חוץ

ועדת הכספים מקדמת הקלות לרוכשי הדירות

האוצר יוזם: שני מדדים למחירי הדיור

 

עוד הוסיף בריק, "ממשלות ישראל גררו רגליים במשך שנים וכעת אנחנו רואים, כיצד עולות שוב ושוב בכנסת קריאות לממשלה לפעול, ואיך היא מוצאת שוב ושוב תירוצים להימנע מטיפול בתחום החשוב הזה. עליכם, רבותי חברי כנסת, ועל הממשלה, חלה חובה לקבל החלטות מושכלות שיטפלו בתופעה הבלתי נסבלת הזו. אבל חשוב לא פחות שתקבלו החלטות שיבטיחו כי מי שיפגע בעקבות התנהלות לא מקצועית או לא חוקית - יהיה באמת זה שפעל בניגוד לחוק".

 

לפני כשבועיים התכנסה ועדת העבודה לדיון בו הוצגו עובדות והמלצות של מרכז המחקר של הכנסת. השורה התחתונה היתה ברורה. הטיפול בנושא תאונות העבודה בענף חייב לכלול שלושה חלקים: השקעה רחבה בהכשרה והדרכה לכל הדרגים בענף, סנקציות נגד קבלנים שלא פעלו על פי התקנות והחוקים וסנקציות נגד עובדים שעוברים על התקנות והחוקים - עד שכל אחד משלושת הכלים שעלו מהמלצות לא יטופל, לא נראה תיקון אמיתי ומקיף במצב הבטיחות בעבודה בענף הבנייה. צריך פה רגולציה שתבטיח פתרון כולל.

 

רוני בריק  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
רוני בריק (צילום: גיל יוחנן)

בריק סיכם: "חשוב שכל קבלן שעבר על החוק ויזלזל בנושא הבטיחות בעבודה באתר שלו, ישלם את המחיר הקבוע בחוק. אבל, הסתפקות בהטלת סנקציות רק על קבלנים שעברו על החוק - לא תביא תוצאות, ללא הרחבת הצוות המקצועי והידע של העובדים בכל אתר ואתר בנייה, וללא טיפול בעובדים סוררים".

 

ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, הגיב לדברי בריק: "בעיניי הממשלה היא האחראית בראש ובראשונה למצב בתחום הבטיחות בעבודה בענף הבנייה. הממשלה לא מתואמת עם הצרכים של הענף בשום דבר. קל להתנפל על 22 מפקחים שלא מגיעים לאתרים, כשתחתם 13 אלף אתרים - מי אחראי עליהם? מי אחראי לתת להם תנאים סבירים לעבודה? המדינה צריכה להסדיר רגולציה, לענות על הצרכים שלהם, יום יום אנשים יוצאים לשטח ולא מוגנים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הוא הוסיף כי "החוק היחיד כרגע הוא סגירת האתרים במידה ומתרחשת תאונה קטלנית וגם איתו היינו צנועים, קבענו שסוגרים את האתר ליומיים במיידי. אנחנו הסכמנו לסגירת אתרים ליומיים לא לצורך הענשה של קבלן אלא כדי לתקן מה שצריך בזמן הראוי. הגישה היא לא לפעול נגד הקבלנים היא לטובתם ויש לנו בקנה עוד כמה הצעות. אנחנו רוצים גם להבטיח שבכל אתר נבחין בין תפקיד מנהל עבודה לאחראי בטיחות".

 

לדבריו, "אנחנו חושבים שצריך להקים רשות דווקא בענף הבניין בשביל להבחין בין המערכות, לטובת הקבלנים. עוד לא הרמנו ידיים, כי לדעתנו הצעת החוק הזו יכולה לעזור ולהתמודד עם הדברים. לא באנו להילחם באף אחד, ביטוח לאומי משלם כל שנה, כולל תאונות בענפים אחרים מעל לארבעה מיליארד שקל בשנה, המשק מאבד במושגי פיריון עבודה בעקבות התאונות 11 מיליארד שקל בשנה. אני חושב שאנחנו במצב כזה שכל הממשלה צריכה להירתם למשבר".

 

ח"כ איל בן ראובן (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
ח"כ איל בן ראובן(צילום: חיים צח)

חבר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ איל בן ראובן, ציין כי בראש השינויים אליו מכוונת ועדת העבודה הפחתה משמעותית בתאונות בתוך חודשים ספורים. "אנחנו מכוונים להורדת מספר ההרוגים בתאונות בענף הבנייה למספר חד ספרתי בתוך שנתיים. לא נגיע לאפס הרוגים, זה היעד. המטרה השנייה היא להפוך את ישראל

למובילים בעולם בתחום תרבות וניהול העבודה. לתוכנית אגב קראתי אפס תאונות - ובונים בטיחות חדשה. אנחנו נדרוש מכולם אפס סובלנות לתאונות, נביא עדכון של הרגולציה, ניצור מוטיבציה בקרב כלל העוסקים בנושא באמצעות חיזוקים חיוביים על תוצאות טובות. אני מדבר על עידוד ותגמול, סבסוד של המדינה של מי שמשתמש בכלי בטיחות".

 

עוד אמר כי "יש ארצות בהן אין אדם שנכנס לאתר בנייה בלי להציג תעודת הכשרה מינימלית בבטיחות בעבודה. זה אפשרי ונגיע לשם כי אם לא, נגיע לבתי קברות. לא באנו לריב עם אף אחד אנחנו רוצים לעבוד ביחד. האחרונים בשרשרת האחריות הם הפועלים. כל השרשרת מעליהם היא זו שאחראית לנושא. שר הרווחה והעבודה צריך לקחת אחריות, אני אופטימי ומקווה שזה יקרה".

 

ד"ר אורנית רז, מנכ"לית המוסד לבטיחות ולגיהות הוסיפה כי "המוסד לבטיחות ולגיהות פועל כל העת בהסברה והדרכה בכל רחבי מדינת ישראל. בפעולות אלה אנו משנים את תרבות הבנייה ואת תופעות ה"סמוך" וה "יהיה בסדר". אנו נגיע לכל אתר בנייה ומפעל שנדרש וניתן את הכלים לעבודה בטוחה וכל זאת ללא עלות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים