שתף קטע נבחר

 

"מצאנו קבר עם שם בתכם שנעלמה"

רינה, תינוקת בת שנה למשפחה שעלתה מתימן, הובאה ב-1952 לבית החולים בגלל בעיות עיכול, אך לאחר יום של אשפוז הוריה התבשרו שנפטרה. בני המשפחה, שלא ראו את גופתה של רינה מעולם, קיבלו בשבוע שעבר בשורה מעמותת "אחים וקיימים" - נמצא קבר ועליו מצבה עם שמה. אך הם מסרבים להאמין: "זה חלק מטיוח הפרשה"

 

בנות המשפחה בבית העלמין    (צילום: עידו ארז )

בנות המשפחה בבית העלמין    (צילום: עידו ארז )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במשך 64 שנים מחפשים בני משפחת סלימן מתל מונד את בתם הבכורה, רינה בת השנה, שהובאה בשנת 1952 לבית חולים בילינסון ממעברת "קולה" שהייתה במושב גבעת כ"ח, ומשם לא חזרה. "אמרו לנו שהיא נפטרה", מספרת האם נעמה בת ה-84. "רצינו לראות את גופתה והם אמרו שהיא בחדר המתים. הלכנו לחפש אותה בחדר המתים ולא מצאנו. הלכנו לבית הקברות ולא מצאנו אותה. לא הפסקנו לחפש אותה מאז". לפני כמה שבועות הופתעה המשפחה לקבל טלפון מעמותת "אחים וקיימים", שבו התבשרו שבבית העלמין סגולה בפתח תקווה יש קבר ועליו מצבה הנושאת את שמה.

האם נעמה מעל הקבר בבית העלמין סגולה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
האם נעמה מעל הקבר בבית העלמין סגולה(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

"64 שנים אנחנו מחפשים אותה ולא מדווחים לנו שהיא קבורה פה?" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"64 שנים אנחנו מחפשים אותה ולא מדווחים לנו שהיא קבורה פה?"(צילום: עידו ארז)

אחותה של רינה, ציונה רצון, מספרת כי לאחר קבלת הטלפון מהעמותה נסעה לבית העלמין ביחד עם שלוש האחיות הנוספות, מבלי לספר לאם. "איתרנו את הקבר ועליו המצבה עם שמה שנרשם כסלמון ולא סלימן. סביב הקבר יש מאות קברים נוספים שרובם נושאים שמות של ילדים תימנים".

 

רצון מספרת כי עובד בבית העלמין סיפר להן ש"לפני שנים, בזמן הבלגן של עוזי משולם, הביאו מחברת עם שמות ובנה את המצבות על קברי הילדים".

 

האחיות החליטו לנסוע למשרד הפנים לבדוק לפשר העניין. "הם הבינו די מהר שאנחנו שואלים שאלות בהקשר של ילדי תימן החטופים. על פי הפרטים שמופיעים בתעודת הזהות של האם נעמה, הם הוציאו רשימה של ילדיה, אז גילו כי כל הילדים רשומים מלבד רינה.

 

"לאחר חיפושים נוספים, נמצא כי רינה רשומה בתעודת הזהות של האבא ומופיעה כמי שנפטרה. ביקשנו לראות את תעודת הפטירה שלה ותעודת הלידה שלה אבל הם אמרו שאין. איך ייתכן שהיא לא מופיעה בתעודת זהות של אמה? איך ייתכן שהיא קיבלה צו גיוס? לנו זה נראה מוזר וחלק מהטיוח של היעלמותה של רינה", אומרת ציונה.

 

ביום חמישי לפני שבועיים החליטו האחיות לספר לאמם את הבשורה, והיא דרשה לראות את הקבר. האם עמדה מעל הקבר וניסתה להזיז את המצבה. "אני רוצה להוריד אותה ולראות אם יש עצמות, אם יש גופה", אמרה. "אני לא מאמינה שהיא קבורה פה. אני רוצה לראות את זה, לדעת מה יש בפנים. שזאת באמת רינה".

 

היא פונה לבנותיה ושואלת: "זה משכנע אתכן רק לראות את האבן? משרד ממשלתי עושה מצבות ולא אומר כלום. מאיפה הם הביאו את כל הילדים? אם יתברר לאחר בדיקות שהיא אכן קבורה כאן אקבל את זה ונשב עליה שבעה, אבל אני לא מרגישה כלום".

טעות בשם המשפחה. מסמך של חברה קדישא (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
טעות בשם המשפחה. מסמך של חברה קדישא(צילום: עידו ארז)

 

נפטרה באוגוסט 1952. מסמך משרד הפנים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
נפטרה באוגוסט 1952. מסמך משרד הפנים(צילום: עידו ארז)

האם מספרת כי רינה הגיעה לבית החולים בעקבות שלשול קל. "היא הלכה, דיברה וצחקה. אמרו לי לבוא לקחת אותה אחרי יום. כשחזרנו אמרו שהיא נפטרה. איך מתה פתאום? רצינו לראות אותה, אז אמרו שלקחו אותה לחדר המתים. לא מצאנו אותה. גם לא בחדר המתים של בית הקברות.

 

"עוד במעברה בעין שמר ידענו שנעלמים ילדים. היו לוקחים אותם לבדיקות ולא מחזירים. אני לא מוכנה לסלוח. הם גרמו עוול לכל התימנים, לא רק לי".

 

הבת ציונה גם היא סקפטית. "64 שנים אנחנו מחפשים אותה ולא מדווחים לנו שהיא קבורה פה? אני צריכה לשמוע את זה מגוף לגמרי חיצוני ולא ממשלתי?".

 

כעת בני המשפחה דורשים לפתוח את הקבר. "בעבר כבר פתחו קברים וגילו שהם ריקים", אומרת ציונה. "כשיפתחו נעשה בדיקת DNA, שנהיה בטוחים ונסגור מעגל". היא מאמינה שהקברים הללו הם חלק מהמגמה להשתיק את פרשת היעלמותם של ילדי תימן. "מי שרוצה יכול לבוא ולראות כמה קברים של ילדים תימנים יש פה".

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

נכון לעכשיו בני המשפחה לא מאמינים שתעלומת היעלמותה של רינה נפתרה. והכאב נותר בעינו. "כל הזמן היא עלתה לנו במחשבות", מספרות האחיות. "תמיד חיפשנו מישהו דומה לה. אמא לא מפסיקה לדבר עליה". האם מוסיפה: "בעלי חסן ז"ל לקה בדיכאון וחלה. הוא נשאר יותר מחצי שנה באבל. אני הייתי בוכה בשקט. רק שלשום בכיתי עליה שעה".

 

יעל צדוק, פעילה בעמותת "אחים וקיימים", היא זו שהודיעה למשפחת סלימן כי נמצא קבר הנושא את שם הבת רינה. "גילנו את הקבר על סמך דו"ח של ועדת החקירה בנושא", היא מספרת. "כל הנושא הזוי ומפוקפק. מה פתאום החליטה המדינה להיות נחמדה ולשים מצבות על הקברים על חשבונם? ואם כבר שמו - אז לא צריך ליידע את המשפחה שמחפשת את יקירתה?

 

"אנחנו מצטרפים לדרישת המשפחה לפתוח את הקבר, ואם יש גופה מתחת למצבה לקחת ממנה דגימות DNA. היה לנו מקרה שוועדת החקירה הצביעה על קבר של ילד, בעוד שעל פי רישומי חברה קדישא היה קבור שם אדם מבוגר. זה מוכיח שממצאי הוועדה שקריים וצריך לבדוק אותם".

 

מאגר ה-DNA נמצא בבחינה

הממשלה אישרה באחרונה לחשוף את הפרוטוקולים של ועדת החקירה לעניין היעלמות ילדי תימן. ועדת החוקה צריכה לאשר את החלטת הממשלה. לפי הערכות, הפרוטוקולים ייחשפו באמצע חודש דצמבר

באתר אינטרנט ייחודי שיעלה על ידי גנזך המדינה. לגבי מאגר ה-DNA שחברת הכנסת נורית קורן הציעה - הוא נמצא בימים אלה בבחינה. יש נכונות של הממשלה לממן את העניין. הרעיון שכל המשפחות שהתלוננו על היעלמות קרוב משפחה ימסרו דגימות DNA וכל אדם שחושב שהוא מאותן משפחות - יוכל לתת דגימה ואז תיעשה הצלבה במאגר.

 

חברה קדישא בפתח תקווה מסרה בתגובה: "במסגרת ניהול ואחזקת בית העלמין "סגולה", שיפצה החברה קדישא לפני כ-15 שנים את חלק יל/ב בבית העלמין. במסגרת זו, מיפתה החברה את כלל הקברים במתחם והציבה מצבות ראויות על גביהם וזאת בהסתמך על הרישומים המצויים בחברה מראשית שנות ה-50, לפי הפרטים המופיעים ברשיון הקבורה שהופק על ידי משרד הבריאות בשנת 1952. בידי החברה לא מצויים פרטי התקשורות עם בני משפחות הנפטרים שהלכו לעולמם בשנות ה-50, אלא אם כן פנתה המשפחה במהלך השנים לשם עדכון פרטיה בחברה. במקרה של המנוחה רינה סלמון ז"ל, הרי שבהתאם למסמכים המצויים בחברה לא נערכה פניה כאמור מאת משפחתה, ועל כן לא היו בידי החברה פרטים ליצירת קשר עם המשפחה".

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר כי "בהתאם לנוהל, ניתן להוציא תעודת פטירה לאחר שכל הפרטים בתעודה מלאים. במקרה זה לא כל הפרטים בתעודה קיימים ולכן על המשפחה לגשת ללשכת רשות האוכלוסין ולהשלים פרטים אלו בסיוע עובדי הלשכה. לאחר השלמת הליך זה, יכולים בני המשפחה להגיש על פי הנוהל בקשה לקבלת תעודת הפטירה".

 

השתתף בהכנת הידיעה איתמר אייכנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
לא הפסקנו לחפש. נעמה סלימן
צילום: עידו ארז
מומלצים