פותחים צימר או מסעדה? קבלו הקלת רישוי
במסגרת ניסיונות האוצר להגברת הצמיחה במשק, כולל חוק ההסדרים רפורמה לביטול אישור כבאות אש לעסקים בעלי סיכון נמוך, והחלפתה בהתחייבות עצמית. בין העסקים שייהנו מההקלה: מקוואות, חדרי מתים, מכוני פירסינג, עסקי אביזרי מין ובתי מטבחיים לחזירים. רוצים לדעת אם גם העסק שלכם בפנים? הרשימה המלאה מתפרסמת לראשונה ב-ynet
יש לכם מסעדה קטנה, מכבסה, מספרה, מכון קעקועים ופירסינג, אטליז או חדר כושר? אתם צפויים לקבל הקלות ברישוי פתיחת העסק. במסגרת רפורמה של האוצר בחוק ההסדרים תבוטל חובת אישור כבאות האש לסוגי עסק מסויימים והיא תוחלף בהתחייבות עצמית. לידי ynet הגיעה רשימת 120 סוגי העסקים שיהיו פטורים מהאישור המדובר בדרך לרישיון העסק.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
בין הרפורמות בחוק ההסדרים שבתקציב המדינה, שנועדו להגביר את הצמיחה במשק, ישנה הקלת הרגולציה ועשיית עסקים באמצעות הסמכת מכוני בקרה פרטיים לרישוי עסקים. במסגרת זו תבוטל חובת אישור כבאות אש מסוגים מסויימים של עסקים, ותוחלף כאמור בהצהרה עצמאית של העסק בדבר בטיחות האש במבנה בו פועל העסק.
הרפורמה נובעת מיוזמת משרד האוצר והשר משה כחלון להקל על העסקים הקטנים, שמהווים חלק משמעותי בצמיחת המשק. כיום, אחד השלבים לקבלת רישיון עסק הוא בדיקה ואישור של כבאות אש שהעסק אכן עומד בדרישות הכבאות. הרפורמה מציעה שעסקים שהוגדרו על ידי כבאות אש כבעלי סיכון נמוך, לא ימתינו לאישור הכבאות - שלב שלרוב אורך זמן ממושך ועולה לא מעט כסף - אלא יצהירו בעצמם בדבר בטיחות האש במבנה העסק. זאת על מנת להקל את נטל הבירוקרטיה ולייעל את הרגולציה, בעיקר על עסקים קטנים.
פעמים רבות, בדיקת ואישור הכבאות מהווה חסם במתן רישיון עסק, מאחר שעד שמגיעה כבאות האש לבדוק את המקום, יכול לחלוף זמן רב. בנוסף, אגרת בדיקת כיבוי אש יכולה להגיע למאות עד אלפי שקלים, תלוי בגודל העסק. כיום, לפחות 30% מהעסקים תקועים ומעוכבים בשלב הכבאות שבתוך הליך הרישוי.
הרפורמה המוצעת צפויה לבטל את אותה המתנה לבדיקות טכניות בעסקים שהוגדרו על ידי שירותי הכבאות, בשיתוף האוצר, ככאלה שנמצאים בחלק הנמוך של סקאלת הסיכון. ובמקום בדיקת הכבאות, כל עסק בעל סיכון נמוך יצהיר בעצמו על כך שעמד בכל דרישות הכבאות שיפורסמו.
עלות המהלך - 100 מיליון שקל
לפי הרשימה שהגיעה לידי ynet, וגובשה על ידי הרשות הארצית לכבאות והצלה עבור האוצר, סוגי העסקים הפטורים כוללים בין היתר בתי מרקחת בשטח של עד 300 מ"ר, מפעלים לייצור קוסמטיקה ותמרוקים בשטח של עד 500 מ"ר, ייצור תכשירים ומכשירים רפואיים שטח של עד 500 מ"ר, מכוני קוסמטיקה כולל פדיקור, מניקור ומכוני שיזוף בשטח של עד 300 מ"ר, מספרות בשטח של עד 300 מ"ר, מכוני קעקועים בשטח של עד 300 מ"ר ומכוני פירסינג בשטח ש עד 300 מ"ר.
כמו כן, כוללת הרשימה חדרי מתים ללא הגבלת שטח, מעבדות לא רפואיות לבדיקת דגימות בעלי חיים ומוצרים מן החי בשטח של עד 300 מ"ר, מעבדות שיניים בשטח של עד 300 מ"ר, מכירת גז, שינועו ותיקונו ותחנות משנה לחשמל בשטח של עד 500 מ"ר.
עלות המהלך נאמדת בכ-100 מיליון שקל - סכום שנחסך מהעסקים הקטנים, אך ישולם לרשות לכבאות והצלה כפיצוי על אובדן הכנסה בעקבות ביטול הבדיקות והאגרות שנלוות אליהן.
מקוואות, מכוני כושר ומקומות למכירה ותיקון של כלי נשק ותחמושת
בנוסף נכללים ברשימה בתי מטבחיים, בתי נחירה (על פי הגדרות משרד החקלאות זהו מקום לנחירת חזירים, שהינה המתה לשם שחיטה לאכילה) ובתי שחיטה בשטח עד 500 מ"ר, ומקומות לגידול וטיפול בבעלי חיים, עסקים להצגת בעלי חיים, חניטתם, הזרעתם המלאכותית ושירותי חיטויים.
עוד כוללת הרשימה עסקים בשטח של עד 300 מ"ר, ביניהם מספרות לבעלי חיים, מזנונים, קיוסקים, עסקי אביזרי מין, מכבסות, עסקי מכשירי אלקטרוניקה, עסקי מוצרי טבק לסוגיו, מקוואות, מכוני כושר, מוסכים ומקומות למכירה ותיקון של כלי נשק ותחמושת.
בהמשך מפורטים העסקים שבשטח של עד 500 מ"ר עליהם תוחל הרפורמה, וביניהם מדגרות, קייטרינג, פנצ'ריות, ייצור כלי נשק ותחמושת, תעשיית טקסטיל, גזירה ותפירה ומסגריות.
עסקים נוספים הכלולים ברשימה: מטווחי ירי בשטח פתוח, מסעדות ובתי קפה כולל הגשת משקאות אלכוהוליים בשטח עד 50 מ"ר, בתי קירור לדגים, עופות וביצים עד 200 מ"ר, בתי מלון ואכסניות עד 16 מיטות ועד 2 קומות, צימרים עד 6 חדרים, גן חיות, ספארי ופינת חי עד 10,000 מ"ר, גני משחקים בשטח פתוח, כלי שיט לעינוג ציבורי, מתקני שעשועים, הסעת נוסעים, תחנות מוניות, ייצור ותיקון כלי טייס, עסקי פרחים וצמחי נוי עד 1,500 מ"ר ואטליז ללא הגבלת שטח.
על פי מסמך הכבאות, הפטור לא יחול על סוגי עסקים שמופיעים ברשימה אך נמצאים מתחת לפני הקרקע, בתוך קניון או במבנה משולב מגורים ועסקים, בו יש סכנה למתגוררים ולשוהים בקומות שמעל העסק.
"להוציא רישיון עסק זוהי משימה בלתי אפשרית"
עו"ד רועי כהן נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים) אמר כי "זהו צעד ראשון וחשוב בדרך להקל רגולטוריות על מגזר העסקים הקטנים, אך אסור שזה יעצר כאן. ישראל מידרדרת מדי שנה בדרוג העולמי של מדד ה- Doing Bussiness והממשלה חייבת להאיץ מהלך ולפעול לשינוי המגמה.
"הגיעה העת שהממשלה והמחוקקים יתעוררו ויבינו שהיום להוציא רישיון עסק בישראל זוהי משימה בלתי אפשרית. 50,000 עסקים נסגרים בישראל מדי שנה ומחובתנו להקל ולקצר תהליכים על מנת לסייע בהתמודדות המורכבת גם כך. חשוב לציין כי במקביל להקלה המאד מסויימת הזו, כיבוי אש החמירו מאד את הדרישות שלהם ממסעדות. חייבים להוביל רפורמה משמעותית וכוללת בנושא רישוי עסקים".
באשר לשאלה האם לא קיימת סכנה מפני היערכות לקויה לשריפות, כאשר שלב הבדיקה הפיזית של כבאות האש מתבטל, אמר כהן: "מדובר בעסקים עם פוטנציאל נמוך מאד ורמת סיכון נמוכה שעד עתה נאלצו להמתין חודשים לאישור המיוחל וחלה עליהם רגולציה מיותרת. לא מוותרים על הליכי המניעה, אלא על הבירוקרטיה סביבה".
עם זאת הזכיר כהן כי "להוצאת רישיון עסק יש עוד כשמונה שלבים נוספים לאישורים מלבד כבאות אש, כמו משרד הבריאות, העירייה, הגנת הסביבה, משטרה וכו'. אלה שמונה שלבים שמרגישים כמו 17 כי זה נמשך ונגרר חודשים, וכפי שעסקים מגדירים זאת, מדובר במדורי גיהנום. נושא כיבוי אש ידוע כאחד הקשים וטוב שתוקן - אבל זה ממש לא מספיק".