שתף קטע נבחר
 

"צריך להפסיק להבטיח ירידות במחירי הדיור"

בכנס של לשכת השמאים טען היו"ר אוהד דנוס שבשנתיים הקרובות הדירות לא יוזלו, ו"חבל שאזרחים תמימים יקבלו החלטות לא מבוססות". הוא הציע לדחות את חוק מיסוי דירה שלישית ל-2018, ועד אז לבנות דירות להשכרה. יו"ר מטה הדיור התייחס להחלטה לפרסם מדד מחירים רק ע"י הלמ"ס: "אין לנו שום דבר נגד השמאי הממשלתי - אבל בממשלה צריך מדד אחד"

"צריך להפסיק להבטיח לציבור הישראלי ירידות מחירים - לא ב-2017 ולא ב-2018. אף אחד לא באמת יודע מה יקרה וחבל שאזרחים תמימים יקבלו החלטות לא מבוססות". כך פתח הערב (א') יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל, אוהד דנוס, את הכנס השנתי ה-31 של הלשכה באילת.

 

"מספר חד ספרתי של הרוגים באתר בנייה"

כ-70% מהקבלנים: הדירות ימשיכו להתייקר

 

במושב הפתיחה של הכנס, שנערך במלון רויאל ביץ', אמר דנוס כי "מטרתו של ענף הנדל"ן היא לספק קורת גג. מימוש מטרה זו אמור להיות אפשרי למרבית האזרחים אם לא לכולם. מטרתה של הממשלה לאפשר מימוש זה והאמת חייבת להיאמר: מ-2011 כשלו שלוש ממשלות ישראל בהשגת היעד". הוא הוסיף: "המחירים אינם הולכים לרדת בזמן הקרוב. הציבור בפאניקה - והוא ממשיך לשלם כמעט כל מחיר שמתבקש".

 

דנוס התייחס לחוק מיסוי דירה שלישית וטען כי "ראוי להחליט על צעד של 180% לאחור לגבי החוק. אם יאושר החוק, המהלך יוביל לעליית מחירי השכירות". דנוס פנה לשר האוצר, משה כחלון, וקרא לו להחיל את החוק רק בעוד שנתיים, "כדי שניתן יהיה לייצר מלאי מספק של דיור ציבורי להשכרה, כתוצאה מהקיטון של שוק השכירות בעקבות החוק", לדבריו. הוא הוסיף כי לשיטתו, "יש לתמהל את תוכנית מחיר למשתכן, כך שיחלחל גם לדירות יד שנייה וגם לדירות חדשות שנבנות בקרקעות פרטיות".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, התייחס להחלטה של המשרד לאפשר רק ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) לפרסם מדד מחירי דיור. "אין לנו שום דבר נגד השמאי הממשלתי, טל אלדרוטי, אנחנו עובדים איתו בצורה יומיומית והדוקה", אמר, "רק חשבנו לעצמנו שבתוך ממשלה צריך שיהיה איזשהו מדד אחד - וזה לא קשור לגובה המחירים שפורסמו".

 

הוא הסביר כי לשיטתו, "המדד שהשמאי פרסם אינו מדד אלא סקירה על סוג אחד של דירות (בנות ארבעה חדרים - ה.צ) ולא עשינו זאת מהסתרת מידע או רוע לב. אני מברך על כך שהלשכה החליטה מיוזמתה לפרסם פעם ברבעון סקירה רבעונית, גם התאחדות בוני הארץ מפרסמים נתונים. אבל כשמגיעים לממשלה אי אפשר להתפזר".

 

יצחקי ציין כי במטה הדיור יקצו ב-2017 תכנון ושיווק של 110 אלף דירות (לעומת 100 אלף דירות השנה), וכן מתכננים תוכנית אסטרטגית ל-2040, במסגרתה יתוכננו 2.5 מיליון דירות נוספות - על 1.5 מיליון דירות שידרשו. "אנחנו חושבים ששהחלטות שלנו הן נכונות, אחרת לא היינו מקבלים אותן. לפעמים לוקח זמן להחליט, נאלצתי לחכות חצי שנה כדי לקבל החלטה על תמ"א 38. אין סוף לבלבולי מוח אבל בסוף צריך להגיע להחלטה. במדינה שלנו יש שיתוק כי לא מקבלים החלטות, אפילו לא בירוקרטיה".

 

"משתדלים לא לספר סיפורים"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אשל ארמוני, אמר למשתתפי הכנס: "אנחנו משתדלים לא לספר סיפורים, אבל אתם יודעים טוב מאוד שלנדל"ן לוקח זמן. כשמתסכלים על התוכניות והביצוע, צריך לתת לזה זמן לקרות ולהשפיע. תוכנית מחיר למשתכן התחילה לפני שנה וחצי בלבד, וכבר בסוף השנה שיווקנו 60 אלף יחידות דיור. אבל אין עדיין מסה קריטית של עסקאות שנכנסות לסטטיסטיקה - אי אפשר לעמוד עם אקדח לרקה ולהגיד נו".

 

ראש עיריית אילת, יצחק מאיר הלוי, שלקח גם הוא חלק במושב הפתיחה של הכנס סיפר על התוכניות העתידיות של העיר. "בשנה הבאה כבר יהיה שדה בינלאומי חדש וסביבו יוקם מרכז לוגיסטי והעיר תתחיל לזלוג צפונה", התייחס הלוי לשדה התעופה החדש בתמנע שנבנה בימים אלה. הוא ציין כי "אחת המשמעויות של המהלך היא שבטבורה של העיר יתפנה שטח של 820 דונם, כאשר עד המחצית הראשונה של 2017 הוא ייצא לתכנון מפורט ונוכל לשווק אותו".

 

הלוי התייחס להחלטת הממשלה לסגור את שדה התעופה שדה דב בתל-אביב וחזר על ההתנגדות שכבר הביע לא פעם. "ההחלטה לסגור את שדה דב היא החלטה זחוחה ומרשעת, החלטה רעה", אמר, "אני שמח שההגיון והשכל השתלטו ונראה שנמצאו חלופות המאפשרות לאנשי שכונת הגוש הגדול (בקרבת שדה גב - ה.צ) לבנות מבלי לנתק את אנשי העיר מאילת מהתחנה המרכזית שלה".

 

בהמשך התייחס הלוי לתוכנית המתאר של העיר, שנמצאת בימים אלה בדיונים בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה צפויה לקבל אישור ב-2017 לאחר עבודה תכנונית של תשע שנים. הוא חשף כי במסגרת התוכנית יחתם הסכם גג, תגדל אוכלוסיית העיר הדרומית ל-120 אלף תושבים, ומספר חדרי המלון יטפס ל-20 אלף. הוא ציין כי בכוונת העירייה לקדם את התוכנית האסטרטגית של מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, לפיה בין היתר המטרה היא להגיע ל-3,000-4,000 סטודנטים שיקבלו מלגת לימודים מלאה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דויד סאלם
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס
צילום: דויד סאלם
מומלצים