דו"ח: כמחצית מהמותקפים מינית הם קטינים, 87% מהתיקים מסתיימים ללא אישום
הדו"ח של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית מראה כי בשנת 2015 הגיעו כ-43 אלף פניות על פגיעה מינית, אך רק ב-14.5% מהמקרים הוגשה תלונה במשטרה. עלייה של 42% במספר הפניות בצבא תוך 5 שנים. הדו"ח יוצג היום בכנסת
מספר הדיווחים על פגיעה ותקיפה מינית למרכזי הסיוע עלה בשנה שעברה, אך רק מיעוט בקרב הנפגעים והנפגעות מתלונן במשטרה ואילו מרבית התיקים נסגרים ללא כתבי אישום. כרבע מהפגיעות המיניות נעשו בתוך המשפחה, כמחצית בוצעו בקטינים, ומספר התלונות בצבא כמעט הוכפל תוך חמש שנים – ואילו מספר כתבי האישום נותר ללא שינוי. כך עולה מדו"ח מטעם מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, שיוצג היום (יום ב') בדיון מיוחד של הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת.
תשעת מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית קיבלו כ-43 אלף פניות במהלך שנת 2015 – לעומת כ-40 אלף פניות ב-2014. מרבית הפניות הגיעו מנשים. מפילוח הפניות עולה כי 87% מהדיווחים הגיעו מנשים, 12.4% דווחו בידי גברים, ו-0.6% הגיעו מהקהילה הטרנסג'נדרית.
מפילוח מעמיק יותר של הדיווחים שהגיעו למרכזי הסיוע עולה תמונה מדאיגה: 88% מהדיווחים על תקיפות מיניות עוסקים בפגיעה מצד אדם מוכר. 27% מהמדווחים העידו על פגיעה מצד הורה או בן משפחה, 10% דיווחו על פגיעה מצד בן זוג, 25% מצד שכנים או מכרים ו-14% נפגעו בידי קולגות או ממונים במקום העבודה.
לדברי המשטרה, 5,887 תיקים על עבירות מין נפתחו במהלך השנה, ובמחציתם העבירה בוצעה כלפי קטינים. 61% מהפניות מצד ילדים עד גיל 12 דיווחו על גילוי עריות, וכ-11% מהפניות שהגיעו מבני נוער דיווחו על תקיפה מינית קבוצתית. בשנה החולפת חלה עלייה של 80% בדיווחים על הפצת תמונות ללא אישור – 248 דיווחים לעומת 134 בשנה הקודמת.
בשנים 2015-2010 חלה עלייה של 42% בדיווחים על פגיעה מינית מצד חיילות וחיילים. על אף הגידול המשמעותי בדיווחים שהגיעו למרכזי הסיוע – לא נרשם שינוי משמעותי בכתבי האישום שהוגשו על ידי הפרקליטות הצבאית בגין עבירות מין.
שיעור התלונות על עבירות מין במשטרה נמוך מאוד. רק 14.5% מהאנשים שפנו למרכזי הסיוע ב-2015 הגישו תלונה במשטרה. מנתוני הפרקליטות עלה כי מרבית התיקים נסגרים ללא הגשת כתבי אישום. 66% מהתלונות נסגרו עקב חוסר ראיות. בשנת 2015 נפתחו 4,085 תיקים בחשד לעבירות מין והטרדה מינית, ו-3,558 תיקים (כ-87%) נסגרו ללא כתב אישום.
כמחצית מהפגיעות בילדים מדווחות אחרי עשור לפחות
ס' נחשף להתעללות המינית של בת זוגו מצד אביה לאחר עשרים שנים של שתיקה. הגילוי התאפשר לדבריו רק לאחר שהיא הבינה כי אביה עלול לפגוע גם בילדיה, וביקשה להגן עליהם. "זה מטלטל אותי עד היום. גילוי עריות במשפחה זה דבר שמפרק אותך", אמר ל-ynet. לפני כשלוש שנים נשלח אביה של בת זוגו ל-18 שנות מאסר לאחר שהורשע בהתעללות מינית במשך שנים בשתי בנותיו, מאז שהיו בנות 3 בלבד. "זה יכול לקרות לכל אחד, המדינה מזניחה את קורבנות עבירות המין ולא מסייעת להם בטיפול נפשי. אנחנו מדברים על אלפי נפגעים בכל שנה, זאת מכת מדינה", הוסיף ס'.
מאז שרעייתו של ס' חשפה בפני משפחתה את ההתעללות מצד אביה, בני המשפחה מטופלים במרכז סיוע לנפגעי תקיפה מינית במרכז הארץ. "בלעדיהם לא היינו יכולים לעבור את כל השנים האלו. הסיוע מהמדינה הוא מינימלי. מישהו צריך להתעורר", הטיח ס'.
בת זוגו של ס' אינה לבד. יותר מ-50% מהפגיעות בילדים עד גיל 12 מדווחות עשר שנים לפחות לאחר ביצוע העבירה, ויותר מ-40% מהמדווחים פנו למרכזי הסיוע יותר משנה לאחר המקרה המדובר.
"המערכות חייבות להגביר את ההגנה על קטינים"
"למרות המודעות החברתית, המציאות בשטח עדיין קשה", טוענת אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית. "שיעור גבוה כל כך מהנפגעים הם קטינות וקטינים חסרי ישע, וזה חייב לעורר צעקה ציבורית. המערכות חייבות להגביר את ההגנה עליהם – להעלות מודעות לנושא במערכת החינוך ובקרב ההורים, ולדרוש שכל איש מקצוע בתחומים הרלוונטיים יקבל הכשרה ייעודית".
סוליציאנו הוסיפה כי כיום עומד על סדר היום אישור של פיילוט לתוכנית לאומית למניעת אלימות מינית, המשותפת לשישה משרדי ממשלה, למרכזי הסיוע ולג'וינט: "כרגע אנחנו נמצאים בנקודה קריטית שמחייבת תמיכה של הנהלת משרד החינוך ומשרדים נוספים להפעלת הפיילוט וגם אישור תקציבי של משרד האוצר. ללא תקצוב הולם לקדם תוכנית לאומית, ימשיכו אלפי ילדים להיפגע מדי שנה ולשלם מחיר כבר לכל אורך חייהם".