שתף קטע נבחר

 

דיון חירום בכנסת על סכנות מכל האמוניה: "17 אלף ייהרגו ברגע הפגיעה"

שבוע לאחר כשלון המכרז להקמת מפעל אמוניה בדרום, מתקיים בכנסת כנס חירום בנושא. ח"כ לפיד אמר: "המכל הוא סיכון שמדינה לא יכולה לקחת". ראש עיריית חיפה הזהיר: "אני מאמין לנסראללה כשהוא אומר שאנחנו חיים על פצצה". בחיפה כימיקלים השיבו: "הסיכונים נמוכים יותר, במקרה החמור ביותר עשרות אנשים עלולים להיפגע"

שבוע לאחר כשלון המכרז להקמת מפעל אמוניה , התקיים היום (ב') בכנסת כנס חירום בנושא מכל האמוניה במפרץ חיפה. הכנס נערך בהשתתפות חברי כנסת, שרים, ופעילים סביבתיים, והוא יעסוק בחששות הנובעים מעיכוב פינויו של מכל האמוניה מהמפרץ, ובפתרונות אפשריים למצב. הכנס נערך ביוזמת יו"ר מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד, ראש עיריית חיפה יונה יהב ועמותת צלול. ynet העביר את הדיון בשידור חי. 

 

לפיד: "אפשר לרוקן את המכל תוך 30 יום"

ח"כ לפיד פתח את הדיון ואמר: "אנחנו עושים את הכנס כי הדברים שצריכים לעשות על ידי הממשלה לא נעשים. ההערכה הכי זהירה שהוצגה בפנינו על מספר נפגעים במקרה של פגיעה ישירה במכל האמוניה הייתה 17,500 הרוגים ברגע הפגיעה ו-42,500 הרוגים בשלוש השעות הראשונות. זה כפול מכל חללי מערכות ישראל ביחד בכל השנים. זה סיכון שמדינה אינה יכולה לקחת על עצמה.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

"אבל אנחנו רואים שהמכרז להקמת מפעל חלופי נכשל. בחודשים האחרונים קיימנו מספר פגישות עם מומחים כדי ללמוד את הנושא. אין חולק על כך שאפשר לרוקן את המכל תוך 30 יום. אפשר לעשות את הדבר הנכון. זה הפך להיות דוגמא מוחלטת של שלטון שהפסיק לתפקד. השלטון לא חושב אחרת מאיתנו".

 

בהמשך דבריו ציטט לפיד התבטאויות של גורמים בכירים שדיברו בעבר בנושא מכל האמוניה: "השר משה כחלון ב-14 לנובמבר אמר כי העתקת מכל האמוניה ממפרץ חיפה היא בעלת חשיבות עליוניה. השר זאב אלקין אמר כי המשרד להגנת הסביבה לא ישלים עם מיקומו הנוכחי של המכל במפרץ חיפה.

מכל האמוניה במפרץ (צילום: ערן יופי כהן) (צילום: ערן יופי כהן)
מכל האמוניה במפרץ(צילום: ערן יופי כהן)
 

"השר לשעבר אבי גבאי אמר כי בימים הקרובים נפרסם מכרז להקמת מפעל אמוניה בדרום ובטווח של 3 שנים המכל בחיפה ייסגר. השר יעקב ליצמן אמר כי אנו פועלים בשקט וללא פרסום להעברת מכל האמוניה בחיפה. השר גלעד ארדן אמר כי יש להקצות בדחיפות תקציב לפינוי מכל האמוניה והקמת מפעל בנגב. זו פצצת זמן מתקתקת.

 

"למרבה הצער מדובר בשרי ממשלת ישראל. מי עוצר בעדכם מלעשות את עבודתכם? אם יהיה סבב נוסף של לחימה בצפון מה יגידו למשפחות ההרוגים? מכל האמוניה מיושן, הוא נמצא שם משנות ה-80. יש פתרונות לפינוי המכל. כל מה שצריך לעשות זה להרים את הכפפה וללכת לעבוד". לפיד ציין כי בכנס יוצגו חלופות למכל האמוניה.

 

יהב: "אין למכל רישיון עסק ואין רישיון בניה"

ראש העיר חיפה, יהב, אמר כי "המכל מכיל 12 אלף טון אמוניה. התצרוכת של הארץ הוא 2,000 טון. ההפרש הולך לייצוא על חשבוננו, על חשבון החיים שלנו. העירייה נמצאת בהליכים משפטיים 11 שנה לבד לגמרי. 11 שנה אנחנו מטולטלים במערכות המשפט כאילו מדובר במכל מים. זו שערוריה שאין שניה לה.

 

"אני מאמין מאוד בנסראללה. חוויתי אותו כראש עיר ב-2006. כל מה שאמר באל מנאר קרה בעיר שלי. גם לפי לוחות זמנים. כשהוא אומר שאנחנו חיים על פצצה אטומית, הוא יודע על מה הוא מדבר. צריך לסגור עכשיו, ללא דיחוי, את מכל האמוניה.

 

"המדינה יודעת לעבוד רק במצבים משבריים ואז דברים יסתדרו. חיפה כימיקלים היא הצרכן המרכזי של האמוניה. 60%. את הצרה הזו אנחנו לא יכולים לאפשר שתהיה פה. אין למכל רישיון עסק ואין רישיון בניה. את אף אחד זה לא מעניין".

 

מנכ"לית צלול: "כל תושב הוא בן ערובה בידי חיפה כימיקלים"

מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת צלול אמרה: "בפיקוד העורף טוענים כי הסבירות הסטטיסטית לפגיעה במכל האמוניה קטנה ולכן עושים זאת רק בגלל לחץ ציבורי והכל פופוליזם. חיפה כימיקלים הם האחראים המרכזיים לעיכובים ולמצב שאנחנו נמצאים בו. מחירי הגז יצרו בלם רציני מאוד.

 

"חיפה כימיקלים סירבו לקנות אמוניה מהמפעל החדש שיקום. הם ידעו שלא יהיה ברירה אלא לסגור את המכל בחיפה. כל תושב הוא בן ערובה בידי חיפה כימיקלים. אנחנו פונים לראש הממשלה: האחריות היא שלך. נמאס לנו. האחריות היא שלך לביטחון תושבי הצפון וישראל בכלל".

 

סמנכ"ל חיפה כימיקלים: "השאלה היא מה באמת הסיכון?

עמיחי זיידר, סמנכ"ל תפעול חיפה כימיקלים, אמר בתגובה כי "חיפה כימיקלים מעוניינת שיוקם מכל לייצור אמוניה בדרום ישראל ושנרכוש ממנו אמוניה. מי שטען שתקענו מקלות בגלגלי המכרז טועה ומטעה. מאיפה ה-17 אלף הרוגים? על אירוע חומ"ס (חומרים מסוכנים, א.ק) יש הרבה גורמים שמשפיעים. נושא הסיכון ממכל האמוניה וחומ"ס בכלל הוא מורכב.

 

"לפי עמדתנו, הסיכונים הם בסדרי גודל יותר נמוכים מסדרי הגודל שזורקים לאוויר. והשאלה היא מה באמת הסיכון? זה מדע. הסיכון הוא בסדרי גודל יותר נמוכים לפי הסקרים שאנחנו עשינו. במקרה החמור ביותר עשרות אנשים עלולים להיפגע. אם תהיה הודעה להסתגר בבתים אפילו אדם אחד לא ייהרג.

 

"בהיסטוריה העולמית של 120 שנה לייצור אמוניה, מעולם לא תועד נפגע מאמוניה במרחק יותר מ-500 מטר מהמוקד. אין הבדל בין פגיעת טיל לרעידת אדמה".

 

יהב השיב לדברים ואמר: "מעולם לא התחייבתם שתקנו אמוניה. זו הסיבה שהמכרז נכשל. ומה דינה של האוניה שמובילה אלינו אמוניה?".

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ קארין אלהרר אמרה כי "המשרד להגנת הסביבה הוא לא היחיד האחראי על האמוניה. אמרו בדיון האחרון (בנושא) תחכי עד היום האחרון של המכרז. ישבתי עם מנכ"ל משרד רוה"מ שאמר כי הכל זה עניין של ניהול סיכונים. אם נמשיך כך דוח צוק איתן תהיה הבעיה הקלה של ראש הממשלה. יש פה אחריות לאומית שלא באה לידי ביטוי. היא אחריות רק על הנייר. אני לא רואה את מר ביטחון מתעסק בביטחון של תושבים מפרץ חיפה".

 

השר להגנת הסביבה לשעבר ח"כ עמיר פרץ (עבודה) אמר כי "להערכתי, ואני זה שהתעקשתי להקים את המפעל במישור רותם, כי משרד הכלכלה לא הסכים לעשות בזה. השתתפו 7 חברות בינ"ל במכרז. מחיר הגז. פה הממשלה הייתה צריכה להכריע ולהתחייב למחיר שיצדיק את הקמת המפעל". ח"כ פרץ ציין כי אם המדינה רוצה לפתור את הבעיה עליה להקים בעצמה את המפעל. 

 

אף חברה לא ניגשה למכרז

בשבוע שעבר נסגר כאמור המכרז להקמת מפעל האמוניה במישור רותם בדרום, לאחר שאף חברה לא ניגשה למכרז. מדובר בכישלון צורב לאחר דחיות חוזרות ונשנות של המשרד להגנת הסביבה.

 

לפי המכרז, אותו הוביל השר להגנת הסביבה הקודם אבי גבאי, המציעים יתחרו על מענק הקמה מהמדינה בסכום שלא יעלה על 240 מיליון שקל ויוכלו גם להציע מענק למדינה.

 

בנוסף, בעקבות הסיכום בין משרד האוצר למשרד להגנת הסביבה תעניק המדינה פיצוי בסכום שלא יעלה על 480 מיליון שקל למקרה קיצון שיביא לסגירת המפעל. במשרד מסבירים כי העובדה שמדובר במפעל לייצור אמוניה ולא לאחסונה תפחית באופן משמעותי את הסיכון הנשקף ממתקן שכזה לעומת מכל האמוניה במפרץ חיפה, שכן הכמויות במפעל במישור רותם תהיינה נמוכות יותר. המפעל יידרש לספק את כל צרכי השוק המקומי, העומדים על 120,000 טון בשנה נכון להיום.

 

אז מה משמעות הכישלון? בית המשפט העליון ביקש מהמדינה לקבל פירוט בכל הנוגע להיערכות של כל הגורמים הנוגעים בדבר למקרה שהמכרז, או מימושו, ייכשלו. כמו כן התבקשה המדינה להודיע על מועד סופי ובלתי תלוי לסגירת מתקן האמוניה הקיים. זאת במסגרת ערעור של חיפה כימיקלים על החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה שלא לתת להם היתר בנייה.

 

בנוסף ביקש בית המשפט מהמדינה גם את פירוט ההיערכות לתקופת הביניים, לרבות הפחתת כמויות האמוניה המוחזקות בו כיום והסדרת אפשרות של סבב אוניית האספקה, כך שהאוניה תגיע לפריקה בסוף הסבב שלה בים התיכון ובכמות אמוניה המינימלית הנדרשת לאספקה למתקן הקיים, ככל שהדבר יידרש. נכון להיום, המדינה לא הגישה תשובה לבית המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערן יופי כהן
מכל האמוניה
צילום: ערן יופי כהן
צילום: אלי מנדלבאום
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים