"מדד אחד - החלטה פוליטית אך לגיטימית"
מצד אחד מקבל, מצד שני עוקץ - השמאי הממשלתי, טל אלדרוטי, בהתבטאות ראשונה על החלטת האוצר לפרסם מדד אחד של מחירי דיור ע"י הלמ"ס בכנס השמאים: "אין בהחלטה היבט מקצועי, אבל שני מדדים יכולים לבלבל את הציבור". עם זאת טען כי הממשלה והרוכשים לא צריכים להתבסס על מדד הלמ"ס: "הנתונים הם על תנאי של ארבעה חודשים"
"שני מדדים של מחירי הדיור עלולים לבלבל את הציבור וזה בסדר גמור. גם אני בעד שהממשלה תציג קול אחד. זו החלטה פוליטית לגמרי, אין בה שום היבט מקצועי, אבל היא לגיטימית - אחרי הכל זו החלטת ממשלה". כך אמר הבוקר (ב') השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, טל אלדרוטי, בכנס המקצועי של לשכת שמאי המקרקעין בישראל באילת.
לפי הלמ"ס - מחירי הדירות גם עלו וגם ירדו
"צריך להפסיק להבטיח ירידות במחירי הדיור"
מדובר בהתבטאות ראשונה של אלדרוטי לגבי ההחלטה של משרד האוצר לבטל את פרסום הסקירה הרבעונית של השמאי הממשלתי, ולהותיר את הסקירה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) בלבד. אמש התייחס לנושא במושב הפתיחה של הכנס יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, ואמר: "אין לנו שום דבר נגד השמאי הממשלתי - אבל בממשלה צריך מדד אחד".
אלדרוטי עקץ את מקבלי ההחלטות ואמר בציניות: "ייתכן שלא מתאים להם שכל פעם הנושא יצוף (מחירי הדירות - ה.צ), אבל לכן יש החלטת ממשלה - ואני עומד בה. הלמ"ס עושה עבודה מקצועית, התוצר יכול להתאים לשימור ידע לרצף היסטורי של מדינת ישראל, אבל לעת הזאת לאו דווקא משמש ככלי רלוונטי, ואל לממשלה ולרוכש לקבל החלטות לפי נתוניה". לשיטתו, מדד הלמ"ס אינו מתאים למקבלי ההחלטות ולרוכשי הדירות, "כי המתודה משתנה כל הזמן".
אלדרוטי אמר בקריצה לקהל שהמדד של השמאי הממשלתי כבר מוכן, אף שלא יפורסם לציבור הרחב, ורמז שרמת עליות המחירים כפי שהשתקפה בסקירת הלמ"ס מהשבוע שעבר גבוהה יותר מהמדד שלו. אף שהבהיר כי מדובר בהחלטה לגיטימית "כי הממשלה חייבת דין וחשבון לבוחריה", רמז כי ההחלטה מזכירה את העיתון הרוסי "פראבדה". "הנתונים של הלמ"ס הם תמיד על תנאי לארבעה חודשים קדימה, ואי אפשר לבנות על נתונים כאלה", טען.
על עליות המחירים במדד הלמ"ס, כפי שפורסם במדד המחירים לצרכן, אמר אלדרוטי כי הוא אינו מופתע מהנתונים משום שהם מושפעים מתוכנית מחיר למשתכן. לדבריו, אמנם התוכנית אמורה להוריד את מחירי הדירות, אך בשלב זה מאחר ששווק מספר מסוים של דירות וזכה מספר מסוים של זכאים, המחירים עדיין לא ירדו. הוא הוסיף כי מרגע השקת התוכנית נוצרו שני שווקים מקבילים: שוק הזכאים שאמור לקבל דירות מוזלות; ושוק הדירות מיד שנייה והדירות על קרקעות פרטיות. באופן טבעי, הסביר, ההיצע של השוק האחרון קטן יותר, ולכן המחירים עלו.
"הגלגל של שוק הזכאים במחיר למשתכן טיפה נעצר, ואז תמהיל העסקאות השתנה. רואים יותר עסקאות בדירות שהתייקרו מאשר דירות שהוזלו, ולכן הנתונים של הלמ"ס אינם מפתיעים", הסביר אלדרוטי. "בהמשך אולי נראה איזון במגמה - כשהתוכנית תתממש".
לשכת רואי החשבון: "מיסוי דירה שלישית - חקיקה מוטעית"
בפאנל השתתפו גם עו"ד ששי גז, מומחה במשפט פלילי; נשיא לשכת רואי החשבון, רו"ח יזהר קנה; עו"ד ארז קמיניץ, המשנה ליועץ הממשלתי לממשלה (אזרחי); השופט יעקב שינמן, סגן נשיא בית המשפט המחוזי מרכז; וסגן ראש עיריית רעננה, שמאי אלי כהן.
רו"ח קנה התייחס התייחס לחוק מיסוי דירה שלישית. "אנחנו בלשכה חושבים שזו חקיקה מוטעית, לא מהכיוון של המיסוי אלא מכיוון ההיצע - החקיקה של מיסוי על דירה שלישית לא תשפר את מצב כמות הדירות במדינת ישראל", אמר. לדבריו, "רוב הסבירות שהחקיקה תצלח. חקיקה של מיסוי על דירה שלישית לא תפתור את בעיית המחירים אלא תעלה מחירי השכירות ולצערי באוצר מתעקשים עליה".
עו"ד קמיניץ מתח ביקורת קשה על חוק היטלי השבחה, שמצבו המשפטי, לדבריו, הוא בכי רע. "יש עלינו ביקורת מבית המשפט העליון על ההתערבות שלנו בשינוי חקיקה בנושא היטלי השבחה. בהיטל השבחה המצב המשפטי הוא לא טוב. בסופו של יום רק הפטורים (מהיטלי השבחה - ה.צ) מייצרים קושיות על כל סעיף וסעיף, ובית המשפט העליון מבקש מאיתנו לחוקק ולתקן את החוק ולא לדרוש ממנו להכריע שוב ושוב", אמר.
עו"ד קמיניץ הוסיף כי "יש רצון לתקן את השומות המוסכמות, אך השמאים חייבים לשכנע את המערכת שחייבים לתקן את החוק, כי הוא לא טוב. בממשלה חושבים שתיקון יעלה את מחירי הדיור , אבל יש דברים שחייבים לתקן. זו אחריות השמאים להסביר ולתקן את זה ולהגיד גם שזה לא יעלה מחירים. אם יתוקן פרק היטל השבחה זה יפתור הרבה דברים".