ליצמן על סימון המוצרים: נשנה את התזונה בישראל
שר הבריאות קיבל רשמית את ההמלצות לסמן בירוק מוצרים עם מעט סוכר, הבלטת סימון מלח ושומן רווי ובאדום מוצרים מזיקים. היישום: מינואר 2018. מנכ"ל משרדו: "נהפוך את האכילה הבריאה לנחלת הכלל"
ועדת האסדרה לקידום תזונה בריאה בישראל הגישה את המלצותיה לשר הבריאות יעקב ליצמן. עיקרי ההמלצות שלה: הפחתת סוכר, מלח ושומן רווי במוצרים, וסימון מוצרים מזיקים באדום ומוצרים בריאים בירוק. אחוזי הסוכר יסומנו באמצעות כפיות וסימון קלוריות מלח ושומן רווי יובלטו על גבי העטיפה. עוד היא ממליצה למנוע שיווק של מזון מזיק לילדים ולהגביל את פרסומו, ולדאוג להנגשה כלכלית של מזון בריא, בין היתר על ידי סבסוד לחם מלא.
יישום התוכנית יחל בינואר 2018, עם אפשרות להארכה של עד שישה חודשים, בכפוף לאישור שר הבריאות. זאת, על מנת לאפשר ליצרנים לפתח מוצרים קיימים מחדש ולהתאים אותם לטעם הקהל.
שר הבריאות ליצמן אמר עם קבלת ההמלצות: "אני מברך על עבודת חברי הוועדה לאסדרת המזון, ואני מבקש להבהיר כי אנו נחושים להוביל שינוי בתזונה נכונה לאזרחי ישראל. השלב הראשון הוא העלאת מודעות הציבור לסכנות הכרוכות במזון לא בריא, ובהמשך גם עידוד צריכת מזון ראוי ובריא. אני מברך את התעשיינים וכל גורמי המשק ששותפים איתנו בתהליך הלאומי שעליו הכרזנו למניעת תחלואה ולהבאה לשינוי הרגלי התזונה בקרב הציבור".
ליצמן ציין כי לפי מחקרים ישראל מודרגת ראשונה בעולם בצריכת סוכר לנפש, וכי משרד הבריאות נחוש למגר את התופעה כדי לשמור על בריאות הציבור ולמנוע תחלואה. "זה האתגר המרכזי שלנו בתקופה זו ואני בטוח שיישום המלצות ועדת האסדרה, בשיתוף כל הגורמים בתעשיית המזון, יביא לשינוי המיוחל לטובת אזרחי ישראל".
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ציין כי יותר מעשרת אלפים איש מתים מדי שנה בגלל תזונה לקויה, וכי אחד מכל שלושה ילדים סובל מהשמנת יתר: "היום זו נקודת פתיחה חשובה שבה מערכת הבריאות הישראלית לוקחת על עצמה אחריות נוספת. אורח חיים בריא ותזונה בריאה היו שמורים עד כה לקומץ תזונאים ולמיעוט רופאים ואחיות ועוד כמה משוגעים לדבר. אנחנו הופכים את הנושא הזה היום לנחלת הכלל ולנושא מרכזי בשיח הציבורי בישראל. הזכות לאורח חיים בריא היא של כולם, והחובה שלנו כממשלה היא לייצר סביבה שמאפשרת את הבחירה הבריאה".
ועדת האסדרה מונתה באפריל 2016 כדי לגבש המלצות לאסדרה תזונתית לקידום סביבה תזונתית בריאה לאוכלוסיית ישראל. הוועדה גיבשה את המסקנות כמה חודשים, ובמהלכם היא התכנסה ל-13 ישיבות עבודה וקיימה פגישות עם מומחים בינלאומיים בנושא. חברי הוועדה גם סיירו במפעלים ונפגשו עם גורמים רבים מתחום התעשייה ועם ארגונים המקדמים את נושא התזונה הבריאה.