שתף קטע נבחר
 

רוב חברי ו' הכספים נגד מיסוי דירה שלישית

בדיון סוער בוועדת הכספים של הכנסת נשמעה התנגדות עזה לחוק שמוביל שר האוצר: "רק הדיבורים הבריחו את המשקיעים, גרמו להפסקות בנייה, לא הגדילו את היצע הדיור ועוררו את המשכירים להעלות את שכר הדירה"

כמעט כל חברי ועדת הכספים התמרדו היום (ב') בקולי קולות כאיש אחד נגד הטלת מס שנתי על מחזיקי דירה שלישית ומעלה, לפחות לא במתכונת שמציע שר האוצר בחוק ההסדרים לשנים 2017-2018. להגנתו של השר משה כחלון יצאו רק נציגי סיעתו, וגם טענותיהם נבלעו בצעקות שהסעירו את הדיון מהרגע הראשון.

 

שפל של 13 שנים בקניית דירות ע"י תושבי חוץ

האוצר: מס על דירה שלישית הבריח משקיעים

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, שלח את נציגי האוצר "לעשות חושבים". הוא לא נסוג מהצהרותיו החוזרות לפיהן החוק לא ייצא מהוועדה, אם בכלל, כפי שנכנס אליה - "ללא עקירת שפע העשבים השוטים הממלאים אותו". האווירה בוועדת הכספים היום השרתה תחושה, לפיה אם ימשך מזג האוויר הסוער בקרב חברי הוועדה, סיכויי החוק להתקבל במליאת הכנסת קטנים.

 

מרכז הקואליציה בוועדה, ח"כ מיקי-מכלוף זוהר (ליכוד), התנגד לעצם החוק בשקט. "המשקיעים כבר לא באים לשוק הנדל'ן. אבל מטרת החוק - להוריד את מחירי הדיור - לא תושג אחרי ביטול הפטור ממס שבח על מוכרי דירה שנייה, שהיה הגורם המרכזי לעליית המחירים, כשהמס הנוסף חוסם משקיעים במכשולים של מאות אלפי שקלים".

 

ח"כ אורן חזן (ליכוד) שיסע מנגד את כולם בצעקותיו הבוטות המכוונות לאוצר: "כל העבודה שלכם היא פיקציה של מציאות מעוותת ועבודה בעיניים. אתם יושבים למעלה עם הפרופסורים והחליפות שלכם, ולא רואים את משלמי המסים שלמטה, שאתם גוזרים עליהם חוק לא שוויוני ולא רלבנטי. אתם מייצרים לאוצר רק הכנסות וכותרות".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

נציגי האוצר ניסו להסביר, הח"כים לא השתכנעו

אמיר לוי, הממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר, ניסה להסביר כי "המיסוי איננו צעד בודד אלא חלק מאסטרטגיה כוללת. אנחנו רוצים שכספי משקיעים ילכו לאפיקים אחרים מלבד שוק הדיור", אמר ונתקל בחומה של צעקות: "רק הדיבורים הבריחו את המשקיעים, גרמו להפסקות בנייה, לא הגדילו את היצע הדיור ועוררו את המשכירי להעלות את שכר הדירה".

 

ערן ניצן, סגן הממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר, הוסיף כי "המיסוי איננו צעד חריג במדיניות של הרבה מדינות. תהיה לו גם אצלנו השפעה מינורית על שוק הנדל"ן כשהוא יחול רק על עשרות אלפים מתוך 600 אלף הנכסים להשכרה. עובדה שאין השפעה מידית מובהקת לצעדים בתחומי מס שבח ומס רכישה". לוי ציין בהקשר זה: "ומספר התחלות הבנייה קפץ פי ארבע בשש השנים האחרונות".

 

ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) הציע: "רוצים לפעול באמצעות המיסוי? תטילו מס אפקטיבי על דירות ריקות. תכפילו להן את הארנונה. תכפילו את מס הרכישה ל-15% כמו בסינגפור ותגמרו את הביקוש הספקולטיבי. הטלת מס רכוש של 1% על בעלי דירות בשווי 6-10 מיליון שקל זה פרוגרסיבי וגם עושה את המלאכה יותר טוב".

 

ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) ציין: "אין מדינה בעולם שהמס לא מתייחס לשווי הנכסים או להכנסות, כאן זו המצאה ישראלית. לקרוא לבעלי דירה שלישית שרובם ירשו אותה מההורים שלהם - משקיעים - זו מילה גסה".

 

ח"כ רועי פולקמן (כולנו) הציג את הצד החיובי: "תכלית החוק לשחרר דירות לשוק - וזה ישחרר ובענק. כל מי שיש לו שלוש דירות עשה 500-700 אלף שקל בחמש השנים האחרונות, ואם הם ימכרו את הנכסים אף אחד לא יצא מופסד. הוא יצא ברווח כי יהיו לו אפיקי השקעה. לאופוזיציה יש הצעות איך לשפר. אנחנו נעשה בינתיים את זה".

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו) חיזקה את דבריו של חברה לסיעה: "קיבלתם דירות בירושה? תשחררו אותן לדור הבא. למה לאסוף דירות? המס הזה יגרום למשקיעים להבין שהחגיגה נגמרה. אנחנו לא מעוניינים שאנשים יניבו רווחים משם. יש כאן חוק שיוצר צדק בין דורי. בעלי העניין שיושבים כאן מצאו פטנט להסתתר מאחורי דמי השכירות. אבל לרוב בעלי הדירות אין דירה שלישית".

 

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) טענה: "החוק הזה נגוע ברומנטיזם, כי התאהבו בו גם אלה שיודעים כי במבחן המציאות זה לא עובד. לא יוציאו דירות למכירה כי יפסידו יותר וגם בעלי דירה שנייה אוטומטית יעלו מחירי השכירות. כחלון לא יכול להרשות לעצמו להתקפל גם בנושא דירה שלישית. יש לי תחושה שהכל פוליטיקה".

 

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) הבהיר: "בחוק הזה מי שיש לו דירה אחת ומשכיר אותה ב-15 אלף שקל בחודש 'דופק' את מי שיש לו שלוש דירות שהוא משכיר כל אחת ב-2,500 שקל. יש למסות לפי הכנסות לא לפי נכסים. לא אנשים שזה עוד נכס שלהם לפנסיה. ולמי שיש מגרשים שלא בונים עליהם תתנו זמן מקסימלי לבנות אחרת ימוסו".

 

ואילו ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) סיכם: "החוק נובע ממצוקת האוצר, שרוקנה את הקופה בהסכמים קואליציוניים. אין סיכוי שהחוק יעבור, ואולי רק בתיקונים דרמטיים. עד אז הוא יהיה חלק מהבעיה. ואם מתעקשים להעביר אותו שיוציאו ממנו לפחות את הפנסיונרים, הנכים ושאר בעלי מוגבלויות שהשכרת דירה היא חלק מהקיום שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
גפני. החוק לא ייצא מהוועדה כמו שנכנס אליה
צילום: עמית שאבי
מומלצים