היי דרומה: מסעדות שכדאי להכיר בערבה
בית קפה בריאותי, טאבון פיצות עם תוספות מגידול מקומי, מבשלת בירה וגם דוכן פלאפל שמשגע לתושבי האזור את בלוטות הטעם: קפצנו לערבה רעבים וחזרנו עם שלל המלצות למקומות ששווה להכיר
אזור הערבה הוא לא סתם אזור גאוגרפי שנמצא בדרך לאילת, אלא מקום שבו חיים אנשים עם חזון ליישם חקלאות בת קיימא ולתת דרור לגישת ה-farm to table.
רובם לא נולדו ולא גדלו באזור, אלא היגרו אליו מהמרכז הסואן מתוך שאיפה לחיות הכי קרוב שאפשר לאדמה. בלב החממה הם הקימו עסקים, משקים אורגניים, גינות ירק, בתי קפה ומלונות בוטיק שמפארים את חקלאות הערבה ונותנים כבוד גם לכל שאר התוצרת המקומית. לפניכם כמה מהם.
מכוורת פורת
במכוורת פורת, בין המכוורות הגדולות בארץ, ניצב גן פסלים מיוחד מאוד של האמנית צ'צ'ה פורת ז"ל. אחת לשבוע, בימי חמישי (בין השעות 22:00-18:00) הגן הזה הופך ל"מושבוץ" - פיצרייה עם טאבון ענק שבו מכינים פיצות שאת כל המרכיבים שלהן, מהבצק ועד הרוטב, מנפקים מהתוצרת המקומית.
הפיצות מגיעות בגודל אחיד, משהו בין אישית לבינונית, ומחירן 25 שקלים. מבחר התוספות משתנה מדי שבוע וכולל חצילים, קישואים ופלפלים קלויים בטאבון או כל דבר אחר שיעלה על הדעת, כל עוד הוא טרי, ללא חומרים משמרים וגדל בערבה.
יחד עם הפיצה מציעים במקום חצי ליטר בירה (גולדסטאר ומכבי) ב-15 שקלים, וכוס יין ב-20 שקלים. בנוסף, תוך כדי אכילת הפיצה, תוכלו ליהנות מהקרנה של הופעה או של משחק ספורט או להאזין למוזיקה ישראלית.
משק 25 מושב עין יהב, 08-6715496 לא כשר
מבשלת בירה ערבה
במבשלה, שהתחילה כפרויקט ביתי, מייצרים שלושה סוגי בירות - בלונד עם 5.5% אלכוהול, ענבר עם 4.6% אלכוהול וכהה עם 5% אלכוהול.
בימי פסטיבל הסרטים בערבה המבשלה תהיה פתוחה מדי יום החל מהשעה 18:30, ותציע בירה קרה מהחבית לשתות במקום או בירה בבקבוקים שניתן לקחת לפסטיבל (בפסטיבל עצמו לא תהיה מכירת אלכוהול). גם שליש מהחבית וגם בקבוק לקחת - יעלו לכם רק 15 שקלים.
מושב צוקים, 052-7202301, כשר
רוזטה
בית קפה עם אג'נדה בריאותית שנפתח השנה בערבה. המקום מגיש תפריט טבעוני שהוא 100 אחוז farm to table, כשכל מרכיבי המנות מיוצרים במקום ממוצרים טבעיים שרובם הגדול גדל בערבה. כל מה שתזמינו כאן יספק לכם טעימה מקומית בריאה ומזינה.
בשעות הבוקר מוגשות כאן ארוחות בוקר (49-54 שקלים) שמורכבות מלחמי מחמצת שנאפים במקום, ירקות מהערבה, ממרחים ורטבים המבוססים על ירקות עונתיים, קטניות, אגוזים, שקדים וקשיו, גבינת שקדים, ממרח פלפלים קלויים, קרם חצילים על האש, זיתים אורגניים ועוד.
במהלך היום התפריט משתנה, ומציע מנות כמו קוסקוס מסולת מלאה אורגנית ומרק ירקות (49 שקלים), חומוס שמוגש לצד חמוצים ופיתות מקמח מלא שנאפות במקום (32 שקלים) אליו ניתן להוסיף פטריות יער טריות ממושב פראן. כמו גם, תמצאו כאן תבשילים ביתים שמשתנים מידי יום כמו מאסלה דוסה, למשל.
בערב מגישים במקום תפריט קלאסי של בית קפה עם קישים (יש גם ללא גלוטן), סלטים, פסטה מקמח מלא, סנדוויצ'ים, מרק, חליטות תה ועוגיות, שייקים של פירות, מעדן אסאי וקינוחים. מומלץ לא לוותר על וופל בלגי מקמח מיוחד (מלוח או מתוק) עם סלט (פירות או ירקות) שמגיע עם מבחר רטבים מעניינים, ובנוסף לכל יכול גם להיות נטול גלוטן (49 שקלים).
בנוסף לכל הטוב הזה, ניתן להזמין כאן סלי פיקניק בהזמנה מראש, שכוללים סלט ירקות טרי, ממרחים, לחם מחמצת, קיש, עוגה וכלים אקולוגיים (160 שקלים לזוג). אם רוצים, ניתן גם להוסיף ליטר מיץ ירוק, תרמוס תה צמחים, קפה ואפילו בקבוק יין. להזמנת הסלים יש לשלוח הודעה למספר 054-2323024
שימו לב לשעות הפעילות (המשתנות בהתאם לעונה): שלישי - 12:00-22:00, רביעי 12:00-22:00,חמישי - 9:00-22:00, שישי - 9:00-15:00 (בראנץ׳).
משק 69 מושב עין יהב, 08-6228089, לא כשר
חוות ערנדל
מלון בוטיק שפועל בחוות בודדים הממוקמת במקום הכי גבוה בערבה, ומתפרסת על פני 70 דונם חקלאים בהם גדלים תמרים וזיתים. המלון מורכב משש סוויטות נפרדות, וצמוד אליו פועל בית בד קטן.
במקום מוגש בראנץ' בופה עשיר, שכל המרכיבים שלו מיוצרים על ידי בעלי המקום - קרן ודני כהן, עם דגש על מוצרים שמגיעים הישר מהמשק ומהמגדלים המקומיים, ביניהם: לחמים, גבינות, קישים, סלטים, אנטיפסטי, גרנולה, סלט פירות, יוגורטים, שקשוקות וביצים בכל הצורות האפשריות. כמו גם תמרים, טחינה, מיצים טבעיים, קפה וחליטות תה. מחיר הארוחה למי שאינו אורח המלון, הוא 90 שקלים לאדם.
מכיוון שבית הבד נמצא צמוד למטה הזיתים והמסיק נעשה בצורה המסורתית, שמן הזית שמייצרים כאן הוא מהאיכותיים ביותר שתמצאו וניתן להשיגו אך ורק בחווה. פח של 750 מ"ל יעלה לכם 40 שקלים, ליטר יעלה 50 שקלים ושני ליטרים - 100 שקלים.
הבראנץ׳ מוגש בימי שישי בין השעות 8:30-11:00, ובתיאום מראש בלבד
מושב יהל, 052-4564085, לא כשר
גן ירק בצופר
מסעדה קטנה השוכנת בתוך חממת רשת שקופה של גן ירק אורגני. את ארוחות הבוקר שמגישים כאן מכינים אך ורק ממה שגדל במקום, ועד שהאוכל יוגש לשולחן - יוצאים לסיור בין הערוגות.
הגינה משתרעת על פני דונם וחצי, וגדלים בה - ללא שום ריסוס - כ-150 סוגים של ירקות ופרחים. במהלך השבוע מתקיימים במקום חוגי חקלאות לילדים מהמושב ומהאזור כולו, שבהם לומדים עבודת אדמה ומלטפים חיות משק כמו ארנבות ותרנגולות חופש.
בסופי השבוע מוגשות במקום ארוחות בוקר שרונית אלעזרי (אגרונומית ומורה למדעים לשעבר), מכינה בעצמה ממה שנקטף מהגינה כמה רגעים לפני הארוחה. בין היתר תוכלו לטעום שם סלטים וממרחים מיוחדים, חביתת ירק עשירה מביצי חופש עם מנגולד או עם ירק אחר (על פי מה שמחליטה אמא אדמה), סלט ירקות גדול, גבינות, זיתים שמכינים במקום, לחם מלא ולימונדה שנסחטת טרייה באותו היום, תה צמחים, ריבה ביתית ועוגיות שקדים.
ארוחת הבוקר לילדים תכלול גם סלט מלפפונים, לחמניות וקוטג'. מחיר הארוחה 70 שקלים לאדם בוגר ו-50 שקלים לילד. בימי שישי בתיאום מראש בלבד.
מושב צופר, 052-3666819, לא כשר
הפלאפל של מש
דוכן פלאפל נייד, שפועל מתוך מטרה לכנס יחד את תושבי הסביבה על מנת שיוכלו לתקשר זה עם זה, ועל הדרך גם לנשנש משהו. כדי למצוא את הדוכן הנודד הזה, תצטרכו להיכנס לעמוד הפייסבוק (פלאפל מש) שבו מתפרסם המסלול השבועי שלו בתוך ישובי הערבה.
מנת הפלאפל שמכינים כאן עולה 15 שקלים והיא כוללת כדורי פלאפל, כמובן, עם סלט ירקות טרי שעשוי מירקות של הערבה אותם קוטפים באותו היום, טחינה ורוטב פטרוזיליה מיוחד. במקום התוספות הסטנדרטיות שהופכות את הפלאפל ליציקה, תוכלו להוסיף למנה של מש רטבים מיוחדים כמו קרם חצילים או צ'אטני נענע, אבל אל תתפסו אותנו במילה כי מה שהדוכן מציע היום, ייתכן וכבר לא יציע מחר. יחד עם הפלאפל, מוכרים בדוכן גם שתייה קלה ולימונדה טבעית.
הדוכן פועל בימים שני-חמישי בין השעות 17:00-21:00, ובימי שישי בין השעות 11:00-14:30. המיקום משתנה מדי יום, ומומלץ לעקוב אחרי עמוד הפייסבוק.
058-4848445, לא כשר
משק עפאים
החנות החדשה של אחד המשקים האורגניים המרתקים שפועלים כיום בישראל, בעיקר בשל העובדה שהוא מיישם הלכה למעשה את עקרונות החקלאות הבת קיימא.
במקום פועל מרכז מבקרים שבו ניתן לסייר ולהתנסות בחליבה (בימי חמישי ב-16:30), חנות שבה נמכרים כל מוצרי המשק ופעמיים בשבוע מגישים במקום גם מאכלים מעניינים המבוססים על תוצרת המשק. כמו גם, צמוד לבית הקפה נמצא דיר עזים ולול, כך שאחרי או לפני הארוחה אפשר גם לערוך במקום סיור חינוכי מרתק.
בימי חמישי, בין השעות 16:00-20:00 ובימי שישי, בין השעות 8:00-15:00, תוכלו לטעום כאן מאכלים משתנים בהתאם למה שיש למשק להציע באותו שבוע. בין היתר תמצאו כאן מגש גבינות, תבשילים, פיצות, פוקאצ'ות, כריכים, סלטים, מאפים, ארוחות בוקר ועוד מיני דברים טובים וגם יין וקפה איכותי. מומלץ לעקוב אחרי עמוד הפייסבוק על מנת לגלות מה מציעים באותו היום.
משק עפאיים בשדות המערבים של מושב עידן, 052-2764461, כשר
פונדק נאות סמדר
חוות עזים תיירותית שהוקמה בשנת 2003 על ידי משפחת נחימוב, המייצרת גם גבינות ויין אותם ניתן לרכוש בחנות הצמודה.
עבור מי שמזדמן לכאן רעב, פועלת במקום גם מסעדת "פונדק נאות סמדר". מדובר במסעדה צמחונית שהתפריט שלה מבוסס על מוצרים אורגניים מתוצרת מקומית, ירקות מהגינה וגם מיצים ונקטרים אורגניים. בין היתר תמצאו כאן גם ארוחות בוקר (50 שקלים), פלטת גבינות זוגית או ליחיד (48-96 שקלים), לזנייה (45 שקלים), פלפל ממולא (45 שקלים) ומתוקים מהתנור הביתי.
בשבת המטבח סגור וניתן להזמין רק בייגל טוסט, סנדוויץ' בריאות, עוגה או גלידה תוצרת בית.
פונדק נאות סמדר, צומת שיזפון, 054-4218789/8, כשר ללא תעודה
בית התה
מסעדה צמחונית-טבעונית חלבית, ש-90 אחוז מהמנות שלה עשויות ממה שגדל בגן הירק האורגני שנמצא בסמוך למסעדה. הן המסעדה והן הגן ממוקמים בתוך המרכז האקולוגי היצירתי של קיבוץ לוטן, והתפריט מורכב מארוחות בוקר (45 שקלים לאדם או 85 שקלים לזוג), פסטות, קישים, שקשוקות, טורטיית סביח, סלטים כמו סלט בורגול, סלט חיטה, סלט קינואה ועוד ויש גם עוגות וחליטות תה מגן הירק.
מלבד אוסף הבריאות הזה, שמתומחר באופן ידידותי למדי (המנה היקרה ביותר בתפריט עולה 38 שקלים), מציעים במקום גם סיור מרתק שיוצא מדי יום בשעה 9:30. מדובר על סיור אקולוגי שבו לומדים על בנייה בבוץ, על מערכות ליצירת אנרגיה מתחדשת, על מחזור המים, על שימוש בתנורים סולאריים לבישול ועל קומפוסטים שמיועדים ליצירת ביוגז (מחיר הסיור 30 שקלים לאדם).
בנוסף לכך, מחוץ לבית הקפה פועל פארק לילדים עם מתקנים שנבנו מפסולת ממוחזרת בו הם יוכלו לשחק בזמן שההורים נהנים מארוחה בריאה.
ראשון-חמישי בין השעות 8:00-20:00, שישי - 8:00-14:00
בשבת לא מבשלים במקום, אבל ניתן לקבל פלטות קרות בין השעות 11:00-18:00
קיבוץ לוטן, 08-6356935, כשר
פסטיבל הקולנוע "סרטים בערבה", שייפתח ב-24 בנובמבר ויימשך עשרה ימים, הוא הזדמנות נהדרת לרדת לערבה ולהכיר את מבשלת הבירות, את גינת הירק, את בית הקפה הבריאותי, את המכוורת שמפעילה אחת לשבוע טאבון פיצות עם תוספות מהגידול המקומי, ואת דוכן הפלאפל שמשגע את תושבי האזור עם רטבים מיוחדים וסלט טרי מירקות הגדלים באזור.
כמו גם, יפעל בפסטיבל מתחם אוכל שיספק אופציה נוספת לרעבים שיכלול מגוון דוכנים שיגישו מרקים, תפוח אדמה אפוי, טורטיות, פד תאי ולקינוח עוגה, שייקים בריאים וקרפים.