עודכן תקן שמן זית באופן שמקל על ייבוא
שר האוצר, הכלכלה והתעשייה, משה כחלון, חתם היום על עדכון התקן באופן שאמור לעודד ייבוא מאירופה. המשרד הסיר מהתקן כמה סעיפים שמקדמים שקיפות לצרכן, אך נוספה החובה לציין אם השמן ישראלי, זר או מעורב
שר האוצר, הכלכלה והתעשייה, משה כחלון, חתם היום על עדכון תקן שמן זית, "שהותאם לתקינה הבינלאומית, במטרה לאפשר יבוא שמן זית ממגוון מדינות ובמגוון מחירים בהתאם", כך נמסר.
הוסרו סעיפים שמקדמים שקיפות, אך יש חובה לציין אם השמן ישראלי, זר או מעורב
המשרד הסיר מהתקן המעודכן סעיפים שקידם מכון התקנים ואמורים היו לסייע לצרכנים לזהות את מקור שמן הזית וטיבו וכך למנוע במידת האפשר הטעיית צרכנים. המשרד הסיר אותם בטענה שהם יכלו להוות חסם ייבוא. בין היתר:
לא חל יותר האיסור לסמן מילות תואר כגון: טבעי, טהור, 100% וכו׳. ממשרד האוצר נמסר כי: "מבדיקת משרד הכלכלה, הן מופיעות על גבי שמנים במדינות מפותחות (האיחוד האירופי וארה״ב)". עקב כך, לפי המשרד, האיסור הזה היווה חסם ייבוא.
אין צורך לציין אם השמן מכיל יותר או פחות מ-50% שמן ישראלי על גבי התווית. לפי המשרד, דבר זה הקשה על היבואנים, ייקר את עלות שיווק השמנים ולעיתים - כלל אינו ישים. גם זה חסם ייבוא, טוענים במשרד.
אין צורך לסדר את מדינות מקור השמן לפי סדר יורד - דרישה ייחודית שלא קיימת במדינות מפותחות ואשר מונעת ייבוא (מאחר ולעיתים משנים תמהיל מדינות המקור) או מייקרת אותו (עקב הצורך להחליף תוויות עבור כל בקבוק).
במשרד מסבירים ש"יחד עם זאת, התקן החדש מסדיר את סוגיית ציון מקור השמן שבקבוק ומגביר את השקיפות עבור הצרכן, כפי שמקובל גם בתקינה הבינ"ל והאירופאית. לפיכך יוכל כעת הצרכן ללמוד מן התווית שעל הבקבוק האם השמן שבבקבוק הוא כולו ישראלי, כולו זר, או בלנד של שמן מקומי ושמן זר".
3 שחקנים שולטים בשוק בישראל; באירופה החקלאות מסובסדת
שמן זית כתית מעולה מהווה 88% משוק שמן זית בישראל. השוק נשלט נשלט על-יד שלושה שחקנים גדולים: מרדכי (שטראוס), זיתא ועץ הזית. נמכרים בארץ עשרות מותגים שונים, רובם מכילים עירוב של שמן מקומי ושמן מיובא, חלקם מיובאים וחלקם מכילים שמן זית מקומי בלבד.
באזורנו מתקיימת מסורת עתיקה של ייצור שמן זית, גם על-ידי יהודים וגם על-ידי ערבים. בשל סיבות שונות כמו שטחי גידול, עלויות ייצור וגם רווחיות גבוהה של חברות גדולות שהשתלטו על השוק - מחירי שמן הזית בישראל גבוהים ממחירי שמן הזית באירופה. באיחוד האירופי, יש סבסוד נרחב לחקלאות.
במשרד מסרו כי "בשנה האחרונה ירד מעט מחיר השמן בבקבוק לצרכן", לאור פתיחה של מכסות יבוא פטורות ממכס. היצרנים המקומיים ובראשם שלושת הגדולים, משתמשים כעת יותר בשמן זית מיובא זול ופחות בשמן זית מקומי.
אחד היצרנים הקטנים אמר בתגובה ל-ynet: "הצעד הזה לא מחדש הרבה, אבל זה עוד צעד לכיוון הפיכתנו למדינה שרק מייבאת ולא מייצרת. בסופו של דבר, הגדולים ששולטים בשוק, ישתמשו בשמן זר והקטנים ייעלמו. זה אבסורד שדווקא במדינת ישראל, שעץ הזית וענפיו הם אחד מהסמלים המזוהים עמה, לא משתלם לייצר שמן זית. אז נממן חקלאים מאירופה שבמילא מקבלים מימון רב. משרדי הכלכלה והאוצר הפכו להיות משרדי הייבוא. הם לא מעודדים תעשייה ובטח לא חקלאות".