אמריקה של טראמפ תחזור לירח
הגעה לירח במקום חקר ההתחממות הגלובלית: הנשיא הנבחר כינה את שינויי האקלים "תרמית סינית", בן בריתו הקרוב כבר הציע הקמת קולוניה על הירח. תוכנית החלל האפשרית של טראמפ
נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ מתכוון לקצץ את תקציב נאס"א המוקדש למעקב אחר שינויי האקלים ובמקום זאת עשוי להציב יעד לשלוח בני אדם לקצה מערכת השמש בסוף העשור הנוכחי, ואולי אף בחזרה לירח.
ההערכה היא שטראמפ, שכינה את ההתחממות הגלובלית "תרמית סינית", מעוניין לשנות את הפוקוס של סוכנות החלל האמריקנית. בוב ווקר, שייעץ לטראמפ בנוגע למדיניות החלל, טען כי נאס"א הפכה ל"סוכנות לוגיסטית המתמקדת בחידוש אספקה לתחנת החלל ובמעקב סביבתי".
ווקר, חבר קונגרס לשעבר שעמד בראש הוועדה של הנשיא ג'ורג' בוש הבן בנוגע לעתיד תעשיית החלל האמריקנית, אמר ל"טלגרף" הבריטי השבוע: "נתחיל בכך שנציב יעד לחקר כל מערכת השמש עד סוף העשור הזה".
שעות אחרי בחירת טראמפ לנשיא, הגן בכיר נאס"א תומאס זורבוכן על כך שהארגון מתמקד בין היתר במעקב אחר ההתחממות הגלובלית: "העבודה של נאס"א על מדעי כדור הארץ עושה שינוי בחיי בני אדם בכל העולם, כל יום. זה עוזר להציל חיים".
אבל רפובליקנים התלוננו שהסוכנות ששלחה בני אדם לקח לא צריכה לבזבז מיליארדים כדי "לנבא את מזג האוויר". הרקע, נזכיר: תאגידי נפט, פחם וגז – לב הכלכלה במדינות רפובליקניות רבות – נלחמים זה שנים בטענות להתחממות גלובלית, גם מחשש שתקנות חדשות בנושא יובילו להגבלות עליהם ואף לסגירת מפעלים.
אדם לא פסע על הירח מאז 1972, אבל ההערכה היא כי בממשל טראמפ יש סיכוי טוב שאמריקני יצעד עליו. תוכניתו של בוש הבן למסע בחזרה לירח בשנות העשרים של המאה הנוכחית בוטלה על ידי הנשיא אובמה, אבל כעת טראמפ עשוי לחדש אותה – כאבן דרך לפני נחיתת אסטרונאוט במאדים. אם זה יקרה, זה עשוי להתרחש בסוף הכהונה השנייה של טראמפ, אם כמובן הנשיא האמריקני הנבחר יישאר בתפקידו וייבחר פעם נוספת, ב-2020.
ווקר תומך במסע לחלל, וכך גם ניוט גינגריץ', בן ברית של טראמפ שנחשב לאחד המועמדים הבולטים לתפקיד מזכיר המדינה אבל הודיע לפני כמה ימים כי לא יכהן בקבינט. גינגריץ', לשעבר יו"ר בית הנבחרים ומועמד בעצמו לנשיאות ב-2012, הציע אז להקים קולוניה אנושית על הירח תוך שמונה שנים, ואמר כי בעת שיהיו עליה 13 אלף איש הם יוכלו להכריז על המקום כמדינה.
גם ראש נאס"א הבא צפוי לתמוך בתוכנית השיבה לירח. צ'רלס בולדן, היו"ר הנוכחי, צפוי לפרוש בתפקידו לפני השבעת טראמפ ב-20 בינואר, ושניים מהמועמדים המובילים - ג'יימס בריידנסטיין וסקוט פייס - נחשבים כתומכים במסע לגוף השמיימי הקרוב ביותר אלינו. ויש גם סיבות פוליטיות – לרוסיה יש תוכנית להציב12 קוסמונאוטים בבסיס על אדמת הירח.
אובמה תמך ביעד שהציבה לעצמה נאס"א - להגיע למאדים עד 2035 - והסוכנות כבר החלה בתכנון רקטה מאסיבית לשם כך, לצד קפסולה שמכונה אוריון. התוכנית הייתה אמורה לכלול נחיתה על אסטרואיד, שליחתו לחוג את הירח ושימוש בו כעצירת ביניים לפני ההגעה למאדים - אך הדבר עשוי להתבטל עקב בחירת טראמפ.
באז אלדרין, האדם השני שנחת על הירח אחרי ניל ארמסטרונג, אמר כי הוא מאמין שטראמפ יהיה "טוב מאוד" לתוכניות להגעה למאדים, והפציר בו להגיע דרך הירח, בשיתוף פעולה עם מדינות אחרות. "תדלוק גשושיות על אדמת הירח הוא דבר חשוב מאוד, כדי שנדע איך לעשות זאת על מאדים, וזה יחסוך לנו המון כסף. מאדים הוא היעד, ואנחנו חייבים להפחית עלויות".
ווקר הוסיף כי לטווח הארוך, כחלק החיפוש אחר חיים בחלל החיצון המטרה תהיה להגיע לירח אירופה של כוכב הלכת צדק, שם על פי הערכות מסוימות יש אוקיינוסים תת-קרקעיים. "האמריקנים מבינים אינטואיטיבית שהייעוד של בני האדם החופשיים נמצא בכוכבים. טראמפ מסכים לחלוטין", אמר ל"טלגרף".
כדי שנאס"א תתמקד בחקר החלל, ממשל טראמפ צפוי להעביר לסקטור הפרטי כמה מהפעולות שהסוכנות מבצעת – בעיקר בנוגע לתחנת החלל הבינלאומית. חברת "SpaceX" כבר מפעילה טיסות אספקה לתחנת החלל, ומתכוונת גם להטיס אליה אסטרונאוטים, וכך גם חברות נוספות. נאס"א מתקצבת את תחנת החלל עד 2024, אך אם חברות פרטיות יחליפו אותה בכך, הסוכנות תוכל להקצות כספים למטרות שהרפובליקנים מעדיפים.