חצי שנה ללא נציב כבאות ראשי: "מזלזלים בנו, במשטרה זה לא היה קורה"
הבחירה בנציב קבוע מתעכבת עד סיום הליך משמעתי של אחד המועמדים. בינתיים הנציב הוא זמני, וכך גם מפקד מחוז צפון, מחוז חוף וקצין אגף המבצעים. גורמים בארגון טוענים: "הארגון בהקפאה". אחרים סבורים: מדובר בהפעלת לחץ על השר ארדן
חדי עין יכלו להבחין ביממה האחרונה שהתואר "ממלא מקום" נלווה לרבים מבכירי הכבאות שהופיעו בתקשורת על רקע גל השריפות. בין השאר מדובר במ"מ נציב הכבאות שמעון בן נר, ומ"מ מחוז כבאות והצלה ירושלים, טפסר נסים טויטו. זהו מצב חריג שאליו נקלע הארגון: בחצי השנה האחרונה מפקד עליו בן נר, המשמש נציב זמני עד שיסתיים ההליך המתעכב של בחירת הנציב הקבוע. ובשל היותו זמני בתפקיד, הוא גם לא יכול למנות בכירים קבועים.
הליך מינוי הנציב הקבוע טרם הסתיים משום שאחד משני המועמדים המובילים, מפקד מחוז דרום טפסר בכיר משה סויסה, נמצא בעיצומו של הליך משמעתי בנציבות שירות המדינה, לאחר שהואשם בדיווח כוזב על עברו המשמעתי בהליכי המכרז. השר לביטחון פנים גלעד ארדן החליט להמתין עם המינוי עד אשר יסתיים ההליך בעניינו.
בן נר החליף את הנציב הקודם, שחר איילון, שגם הוא נמנע ממינוי בכירים בשלושת החודשים האחרונים שלו לתפקיד. כך יצא שבעלי התפקידים הבכירים ביותר במערך הכבאות הם זמניים, בהם גם מפקד מחוז צפון, מפקד מחוז חוף (תפקיד שאותו ממלא סגנו) וכן קצין אגף המבצעים.
גורמים בשירותי הכבאות אומרים שהמצב גורם לארגון נזק לטווח הקצר והארוך. במשרד לביטחון פנים ובארגון הכבאים דוחים בתוקף הטענות, ומבהירים שהראיה הטובה ביותר לכך היא תפקוד הכוחות ב-24 השעות האחרונות, אז נדרשו להתמודד עם שריפות ענק בתנאי מזג אוויר קשים במיוחד.
"ארגון כל כך חשוב וגדול לא יכול לפעול בלי מפקדים קבועים. בטח ארגון חירום שתפקודו קשור באופן ישיר בחיי אדם", אומר גורם בכבאות. "כשהליך מינוי המפכ"ל התעכב מסיבות דומות אז הוחלט לחתוך ומינו מפקד. מישהו מדמיין לרגע את המשטרה פועלת בלי מפקדי מחוזות ובלי מפכ"ל במשך כל כך הרבה זמן? זה מראה על זלזול בשירותי הכיבוי".
גורם אחר הוסיף: "שורה ארוכה של מפקדים הם זמניים וזה משליך על השטח כי הארגון נכנס להקפאה. יש פחות תזוזה בין תפקידים. שרשרת הפיקוד תקועה וזה כמובן גורם לתסכול וייאוש. אין 'בעל בית', המחוזות עובדים בנפרד".
גורם אחר מסביר שחלק מהתחנות מתפקדות ללא ראשי משמרות או קצינים הכרחיים ואף בחוסר של כבאים – תקלות שניתן היה לפתור אילו היו מפקדים קבועים. "זה מורגש בכל פינה", הוא אומר. "בכל מה שנוגע לקבלת החלטות וביצוע אומרים: כשיהיה נציב נתקדם".
מנגד, יש גורמים בשירותי הכבאות שסבורים שאין בסיס לטענות. "היממה האחרונה הוכיחה ההיפך - הארגון מתפקד היטב". אומר יו"ר ארגון הכבאים, אבי אנקורי. "אם היה בלגאן ובעיות, אני הראשון שהייתי מרים דגל שחור, לא אדום. אנחנו רואים היטב שהמערכת מתפקדת, הולכת קדימה והממלא מקום עושה עבודה טובה. מי שטוענים שהארגון נפגע הם גורמים ספציפיים בודדים שרוצים להכניס אותנו לטלטלה ולהפעיל לחצים על השר".
"עבירה על טוהר מידות"
המתמודד השני לתפקיד נציב הכבאות הראשי הוא תא"ל דדי שמחי, שבתפקידו האחרון בצה"ל שימש ראש מטה פיקוד העורף. מנגד, ליריבו טפסר סויסה עבר עשיר בכבאות, שבשיאו היה מפקד מחוז ירושלים, אולם הקריירה שלו נעצרה זמנית כשהוגש נגדו כתב אישום ב-2010, בטענה שדרש מכבאים לבצע עבורו עבודות פרטיות ואף שילם לקצין אחר שהתמודד נגדו במכרז שיסיר את מועמדותו. אולם בתום מאבק משפטי עיקש של כארבע שנים הוא זוכה מכל האישומים נגדו.
הוא חזר לשירותי כבאות ומונה למפקד מחוז דרום. במרוץ לנציבות הוא זכה לתמיכה גדולה מקרב גורמים רבים בכיבוי אש, בהם כאמור גם ארגון העובדים.
אלא שבמהלך המכרז נפתח נגדו הליך משמעתי בנציבות שירות המדינה בעקבות קובלנה שלפיה לא דיווח לכאורה על עברו המשמעתי בעיריית ירושלים הן במכרז לתפקיד מפקד מחוז והן למכרז לנציב הכבאות. במסגרת ההליך החליט נציב שירות המדינה משה דיין להשעות אותו חלקית מתפקידו כך שלא יוכל לעסוק במכרזים ובמינוי עובדים.
"מדובר בעבירות על טוהר מידות שיש בהן לחתור תחת מנהל ציבורי תקין", כתב לו דיין במכתב ההשעיה.
מנגד, כאמור, סויסה זוכה לתמיכה רחבה. "הכבאות היא גוף של אלפי עובדים מקצועיים ורובם ככולם רוצים מפקד שגדל בארגון, מבין את הנפשות הפועלות ומקצועי", אומר גורם בכבאות. "למיטב ידיעתי, כל הגורמים שקשורים בתחום שמים את סויסה עשרה צעדים קדימה לפני כל מועמד אחר. הוא היה בדרך הבטוחה למעלה עד שנפל קורבן בתיק הפלילי לאנשים שככל הנראה לא אהבו את דרך הפיקוד שלו. חשוב לזכור שהוא יצא זכאי. לא מחמת הספק, לא מחוסר עניין ציבור – אלא מחוסר אשמה. גם לתיק הזה יהיה סוף דומה. מפקד מחוז שיש לו כל כך הרבה דברים על הראש, השמיט אירוע שהתרחש לפני שמונה שנים. על זה כל המהומה?".
לאחר השעייתו החלקית של סוויסה טען יו"ר ארגון העובדים אנקורי שהוא נרדף אישית על ידי נציבות שירות המדינה, שמעכבת את ההליך בעניינו למרות הדחיפות בשל דחיית המכרז. על כך נמסר אז מהנציבות: "אנו דוחים את הטענות. התבצעה חקירה מהירה והוגשה תובענה לבית הדין למשמעת, תוך פרק זמן קצר ביותר". את ההחלטה צפוי בית הדין המשמעתי למסור בסוף דצמבר.
מהמשרד לביטחון הפנים נמסר בתגובה: "כבכל הליך מינוי, נבדקת התאמת המועמדים באופן מעמיק ויסודי בכל ההיבטים הרלוונטיים, יתרה כשמדובר בגוף ציבורי גדול ומשמעותי. במסגרת הליך המינוי לתפקיד נציב הרשות הארצית לכבאות והצלה המתקיים בימים אלו, עלו סוגיות נוספות הנוגעות לאחד המועמדים לתפקיד. סוגיות אלו מתבררות בנציבות שירות המדינה. עם סיום ההליך ובחירת המועמד תצא הודעה בהתאם".