פשפש המיטה: כיצד תיפטרו מהמטרד
הם עוקצים, מגרדים וזה סיפור להיפטר מהם. איך תימנעו את כניסתם של הפשפשים הביתה, מה ההבדל בינם לבין פרעושים וכמה יעלה הטיפול במטרד? אתר "המקצוענים" עם הסקירה
הם אמנם אינם מעבירים מחלות, אך מהווים מטרד של ממש. הם פעילים בעיקר על ספות ומזרונים בבית והעקיצות שלהם מאוד מגרדות ויכולות למנוע מדיירי הבית להירדם ואף להתעורר באמצע הלילה. סובלים מפשפשים? כך תיפטרו מהם. אינכם סובלים מהמטרד? כך תימנעו כניסתם אליכם הביתה.
עוד כתבות בנושא:
מהם ההבדלים בין שיטות ההדברה הקיימות
במקום להתגרד - טפלו ביתושים
"בשנים האחרונות זו קטסטרופה בישראל", אומר אמיר לבחר מ"להדביר עם אמיר" באתר "המקצוענים". "קל מאוד להכניס אותם הביתה וזה סיפור להיפטר מהם. מספיק שהכנסתם הביתה מזרון או רהיט נגוע, ישנתם בשטח או ביקרתם בבית-מלון שהיו בו פשפשים והבאתם אותו על גבי הבגדים שלכם או המזוודות. פשפשים לא מתעופפים וחפצים הם הדרך היחידה שדרכם הם חודרים אלינו הביתה".
"לכן, לפני שלוקחים רהיט ישן מהרחוב, כדאי לבדוק אותו היטב", מציע לבחר. "חשוב לוודא שאין על
גבי הרהיט, ובייחוד בפינות שלו, נקודות שחורות (סימנים של כתמי דם). כמו כן, כשמגיעים לבית-מלון כדאי לבדוק את המזרונים היטב. אם מביאים אותם הבייתה זה יהיה ממש קשה להיפטר מהם".
האם הם פעילים לאורך כל השנה?
לבחר: "הם פעילים במשך כל השנה, גם בחורף, למרות שבחוץ קר, מפני שיש להם את התנאים האידיאליים להתפתחות בתוך הבית, שלרוב מחומם לטמפרטורה שנוחה עבורם".
איך מזהים אותם?
"מבנה הגוף שלהם שטוח ופחוס וגודלם 4-5 מ"מ", מסביר לבחר. "הם בצבע אדום-חלודה ונמצאים בתוך הבית, לרוב בחדר המיטות או על הספות שבסלון. הם מסתתרים בחריצים, סדקים, שקעי חשמל, מזרנים וכו'.
"הם פעילים בעיקר בחשיכה וניזונים ממציצת דם. ניתן לדעת שמדובר בפשפשים אם נעקצים בשעות הלילה, אם ישנם כתמים בצבע אדום כהה או שחור על גבי הסדינים ואם מוצאים נשלים שלהם".
פשפשים או פרעושים: איך תבחינו ביניהם?
לדברי לבחר, "הם נראים אחרת לגמרי. פרעושים הם קטנים ושחורים, הם קופצים ולרוב מגיעים הביתה דרך בעלי-חיים. העקיצות שלהם הן באזור הגפיים (בעיקר רגליים). הם עוקצים לאורך כל שעות היום, ולא רק בלילה, בשונה מהפשפשים. אם יש בבית פרעושים, הם יכולים להיות בתרדמת גם למשך תקופה של שנה, ורק אז להתעורר. ההדברה שלהם היא שונה, ומתבצעת באמצעות ריסוס בלבד. הרבה יותר קל להיפטר מהם מאשר מהפשפשים".
כיצד נפטרים מפשפשים?
"הדרך הבטוחה והיעילה ביותר היא להרוג את הפשפשים עם חום", ממליץ לבחר. "זו דרך שאינה כוללת כימיקלים למיניהם, ומומלץ לחזור על פעולה זו פעמיים-שלוש, בהפרש של כשבועיים בכל פעם.
"זאת, בגלל שגם אם הרגנו את הפשפשים הבוגרים, הביצים שטרם נקבעו עדיין קיימות. אם לא נתפוס אותם מיד לאחר שיבקעו ונהרוג אותם כשהם קטנים, הם עלולים לגדול ולהטיל ביצים משלהם והבעיה תימשך".
מהם שלבי הטיפול במטרד? "בשלב הראשון שואבים באמצעות שואב אבק חזק את המזרן, את בסיס המיטה וכל סדק או חריץ בקרבת מקום, כולל שקעי חשמל" מסביר לבחר. "לאחר מכן, עוברים באותם המקומות עם קיטור יבש בלחץ גבוה. לבסוף, מבצעים הדברה במידת הצורך.
"יש לחזור לניטור כעבור 8 ימים כדי לראות שאכן נפטרנו מכל הפשפשים. הבעיה היא שבמקביל לטיפול של המדביר יש צורך גם לכבס את כל הבגדים בטמפרטורה של 60 מעלות, או לשים אותם במייבש כביסה על חום גבוה. בנוסף, בני הבית ובעלי החיים צריכים לצאת מהבית למשך 24 שעות".
עד כמה יעילות המלכודות שנמכרות בחנויות?
"הן יעילות רק לזיהוי של המטרד בבית ולא להעלמתו" אומר לבחר. "ממקמים אותן ליד רגלי המיטה והפשפשים נתפסים במלכודת. הן לא יעילות למקרה שבו הפשפשים כבר התמקמו בתשתית של הבית, שכן רק קיטור והדברה יסודית ייגרמו להיעלמותם לגמרי".
האם ניתנת אחריות על הדברה זו? לבחר: "כדאי לבדוק את העניין מראש עם מדבירים. ישנם מדבירים שלא נותנים אחריות, אלא רק מתחייבים להעלים את המטרד. אם הוא יחזור שוב, זה כבר לא באחריותם. לעומתם יש מדבירים שנותנים אחריות של 3 חודשים להדברת פרעושים ואחריות של חצי שנה להדברת פשפשים".
במוקד השירות של אתר "המקצוענים", מזכירים כי "תחום ההדברה הוא תחום מורכב המצריך ידע ומומחיות. מכיוון שנעשה בו שימוש בחומרים מסוכנים חשוב להקפיד להזמין רק מדביר שמציג רישיון בעל תוקף לסוג ההדברה המבוקש".
כמה זה עולה?
מוקד השירות: "הדברה של פשפש המיטה תעלה 700-1,000 שקל ומעלה עבור דירת חדר, ויכולה להגיע עד כ-2,000 שקל, בהתאם למספר המיטות והספות שיש בבית. הדברה נגד פרעושים תעלה כ-250-350 שקל לדירה של עד 3 חדרים".
מחפשים מדביר? לרשימה המלאה
Ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"