דו"ח: ירידה ממוות בעריסה במערב, בישראל המספרים נותרו יציבים
568 תינוקות נפטרו בישראל ממוות בעריסה בין השנים 2005 ל-2013. בשעה שאחוז תמותת התינוקות הפתאומית בעולם צנח, ככל הנראה עקב יישום ההמלצות למניעה, בישראל המספרים נותרו ללא שינוי. גורמי בריאות: "היענות ההורים ליישום ההמלצות נמוכה"
ההורים מתעלמים מההוראות, ותינוקות ישראלים ממשיכים למות: מנתונים שהוצגו היום (ד') בכנס "מוות בעריסה - לא רק גזירת גורל", שערכו עמותת עמותת "עתיד" לחקר ומניעת מוות פתאומי בעריסה ובית החולים שערי צדק, עולה כי בין השנים 2013-2005 נפטרו בישראל, מדי שנה, בין 40 ל-89 תינוקות בני פחות משנה כתוצאה ממוות פתאומי בזמן השינה שלא ניתן להסבירו (מוות בעריסה).
עוד עולה מהנתונים שהוצגו, כי בשעה שבעולם חלה ב-24 השנים האחרונות ירידה דרמטית של 50%-70% במקרי המוות בעריסה בשל יישום ההמלצות להשכיב תינוקות על גבם (ב-90% ממקרי המוות בעריסה התינוקות נמצאו שוכבים על בטנם) ולהימנע מעישון (90% מהאימהות לתינוקות שנפטרו באורח פתאומי עישנו), בישראל המספרים נותרו יציבים.
קראו גם:
שבוע שחור: 6 מקרי מוות בעריסה של פעוטות; 3 הבוקר
מספר שיא של מוות בעריסה: למה זה קורה?
זהירות: נמצא גורם נוסף למוות בעריסה
לא מיישמים את ההמלצות
בישראל קיימת מודעות לגורמי הסיכון למוות בעריסה ולהמלצות להפחתת הסיכון, אבל היענות ההורים והמטפלים הנוספים בתינוקות נמוכה יותר בארץ בהשוואה לארצות מערביות אחרות: אחוז ההורים הישראלים שמשכיבים את תינוקם על הגב עדיין נמוך מאוד והוא עומד על 33%-40% בלבד, כך עולה מסקרים של עמותת עתיד ומשרד הבריאות.
מהנתונים שהוצגו בכנס עולה עוד גם כי 19% מהאוכלוסייה החרדית, 20% מהאימהות המעשנות ו-34% מהאימהות שאינן מעשנות משכיבות את התינוקות על גבם. בנוסף, מראים הנתונים, שאימהות לתינוק ראשון נוטות יותר לנהוג לפי ההנחיות בהשוואה לאימהות למספר ילדים.
"מוות בעריסה היא סיבת המוות העיקרית בגילאי חודש עד שנה", אומרת ד"ר ענת שץ, יושבת ראש עמותת עתיד וחוקרת דרכי נשימה בתינוקות ויילודים בשערי צדק. "99% מהמקרים התרחשו עד גיל חצי שנה. שיא השכיחות נרשם בתינוקות בני חודשיים עד ארבעה חודשים. רוב מקרי המוות מתרחשים בעת השינה, בין השעות חצות לשש בבוקר. התופעה שכיחה יותר פי 1.5 בתינוקות בנים, ובישראל מוות בעריסה שכיח בכפי 3 בקרב האוכלוסייה הלא יהודית ביחס לאוכלוסייה היהודית".
גורמי הסיכון העיקריים: אימהות מעשנות ושינה על הבטן
"הסיבות למוות בעריסה אינן ידועות עדיין", הוסיפה ד"ר שץ, "מחקרים פיזיולוגיים בתינוקות תומכים בכך ששינה על הבטן ואימהות מעשנות פוגעים בתפקוד מנגנון ההתעוררות בתינוקות. בתינוקות שישנו על בטנם, נצפתה פגיעה בתפקוד הלב וכלי הדם שהתבטאה בירידה בלחץ הדם ובדופק, בעיקר בתינוקות בני 3-2 חודשים, וכן ירידה בחמצון המוח".
לדברי שץ, מאחר שלא ניתן לנבא מי יהיה הקורבן הבא, חובת ההורים והמטפלים להיות מודעים לכל גורמי הסיכון המוכחים למוות בעריסה ולנקוט בכל כללי הזהירות הנדרשים למניעת מקרה המוות הבא. "הנקה למשך 6 חודשים לפחות, ובעיקר הנקה בלעדית, הוכחה כמפחיתה את הסיכון למוות בעריסה בכ-50%. שימוש במוצץ בעת השכבת התינוק לישון מפחית את הסיכון למוות בעריסה ב-61%. שינה בחדר ההורים בעריסה נפרדת בששת החודשים הראשונים לחייו, הוכחה כמקום הבטוח ביותר לתינוק ישן", הוסיפה ד"ר שץ.
האחיות לא מכירות את כל ההנחיות
מסקרים שערכה עמותת עתיד עולה, כי 82% מההורים נשמעים להנחיות האחיות בבתי החולים ובקהילה בטיפות חלב. בסקר חדש, בהשתתפות 241 אחיות, שתוצאותיו מתפרסמות היום, נבחנה המודעות להמלצות למניעת הסיכון למוות בעריסה בקרב אחיות ממחלקות ילודים, פגיות וטיפות חלב:
הרוב המוחלט (96.3%) מהאחיות ידעו על הסיכונים הקשורים לעישון, השכבה על הגב ושינה במיטה נפרדת בחדר ההורים עד גיל 6 חודשים.
90% ידעו שלהנקה יש השפעה מגינה, ואילו רק 70% ידעו שלמתן מוצץ ישנה גם כן השפעה מגינה.
בנוסף, 88% מהאחיות ידעו שניתן להשכיב את התינוק על בטנו כשהוא ער בהשגחת מבוגר, ו- 87% ידעו כי טמפרטורת החדר הנכונה היא 22 מעלות צלסיוס.
עם זאת, רק 50% מהאחיות ידעו כי ראשו של התינוק צריך להיות ממוקם באמצע המיטה.
25% בלבד ידעו שהמיקום המומלץ לתינוק הוא בקצה המיטה, כשרגלי התינוק "נוגעות" בחלק התחתון של המיטה, ו-80% ידעו לומר כי על המיטה להיות "נקייה" מחפצים רכים, כולל כריות ומגן ראש, ושהמצעים צריכים להיות מהודקים למיטה.
60% מהאחיות לא ידעו שמומלץ לכסות את התינוק בשמיכה דקה המהודקת למזרן.
הסקר מצא שדווקא בקרב אחיות בעלות ותק עד 10 שנים, המודעות לכלל ההוראות הייתה גבוהה יותר מאצל אחיות ותיקות שעובדות למעלה מ-20 שנה, בעיקר בכל הנוגע לטמפרטורה בחדר התינוק, ההנקה, המוצץ ותנוחת התינוק בזמן ערות.
מהם אמצעי הבטיחות שיש לנקוט למניעת מוות בעריסה?
בכל פעם שאתם משכיבים את התינוק לישון - ביום ובלילה - הקפידו תמיד להשכיבו לישון על גבו.
השתמשו במזרן נוקשה ובסדין תואם ומתוח ובמיטה או בעריסה בעלי תווי תקן.
חלקו חדר עם התינוק - השכיבו את התינוק לישון בעריסה או במיטה נפרדת בחדר ההורים, סמוך למיטת ההורים, עד גיל חצי שנה לפחות, ועדיף עד גיל שנה.אין להשכיב תינוק לישון במיטת ההורים או האחים, על ספה או על כסא או כורסה, לבד או עם ההורה. אין להשאיר תינוק לישון בכיסא רכב או בעגלה.
שמרו על סביבת שינה ריקה מחפצים רכים כמו כריות, מצעים חופשיים ומגיני ראש.
הימנעו לחלוטין מעישון בזמן ההריון ובסביבת התינוק.הימנעו מחימום יתר של החדר: הטמפרטורה המומלצת היא 22 מעלות צלסיוס.הימנעו מהלבשת התינוק בשכבות ביגוד עודפות.בזמן ההשכבה לישון, תנו לתינוק מוצץ נקי ויבש שאינו קשור לחוט, לאחר גיל חודש כשההנקה התבססה.אין להשתמש במוניטור ביתי כאמצעי למניעת מוות בעריסה.
השתדלי להניק - הנקה נמצאה כגורם מגן מפני מוות עריסה.
*אינפוגרפיקה: איתן פלד
צפו: סרטון של משרד הבריאות שמסכם את ההמלצות למניעת מוות בעריסה