כל מה שצריך לדעת על פזילת תינוקות
באיזה גיל הפזילה נעלמת באופן טבעי? מתי כדאי לפנות לאבחון ולטיפול? ומה הסיבה לפזילה מדומה אצל תינוקות? אם הילד שלכם פוזל, כדאי להבין בדיוק במה מדובר ולפעול בהתאם
בשיתוף מכבי ממבט ראשון
היא נפוצה בקרב כ-2% מהתינוקות עד גיל 3, ושכיחותה נעה בין 3% ל-4% בכלל האוכלוסיה. הסיבות להיווצרותה אינן ברורות אם כי ברוב המקרים היא עוברת בתורשה, ורק בדיקה מקצועית של רופא עיניים יכולה לאשש את קיומה. הפזילה או בשמה המקצועי טרופיה היא בפועל חוסר תאום בין העיניים. כלומר, כל עין קולטת תמונה אחרת במרחב או ממוקדת בכיוון אחר מרעותה. היות והיא עלולה לגרום לסבל רב, בעיות חברתיות וחוסר ביטחון אצל ילדים, יש לטפל בה מוקדם ככל האפשר והרפואה המודרנית בהחלט ערוכה לכך.
האופטומטריסט ד"ר ארי טיטיבוים מרשת מכבי ממבט ראשון מציין, כי "רק כ-23% בלבד מהתינוקות נולדים עם זוג עיניים ישרות המתבוננות אל אותו חפץ או מטרה, ולמרות זאת אין כל סיבה לדאגה בקרב ההורים, היות ובגיל שלושה חודשים הפזילה נעלמת אצל רובם המכריע באופן טבעי והם מגיעים לחדות ראייה של 6/6".
הסיבה לפזילה המדומה נובעת לדברי טיטיבוים ממבנה העפעפיים והפנים בקרב תינוקות. "למרבית התינוקות יש קפלי עור בשולי העפעף או גשר אף רחב והללו מסתירים חלק מהעין וגורמים לאשליה אופטית של פזילה. רוחב גשר האף מצטמק כאשר הפנים גדלות ולכן התופעה נעלמת לכל המאוחר בגיל תשעה חודשים. במידה ולא וההורים חושדים שלילדם יש נטייה לפזול, חשוב להיבדק אצל רופא עיניים כדי לדעת בוודאות האם חששם מוצדק".
- מהו הגיל הקריטי בכל הקשור להתפתחות הראייה של הילד?
אחרי תשעה חודשים, במהלכם שכב ברחם בחשיכה מוחלטת יוצא התינוק לאוויר העולם ומערכת הראייה שלו מתחילה להתפתח. אחד הגילאים הקריטיים להתפתחות והתחזקות הראייה הדו עינית הוא שישה חודשים עד שנתיים או אפילו עד ארבע שנים, וכל בעיה שלא תאובחן בפרק זמן זה עלולה לגרום לדבריו לנזק בלתי הפיך. במידה ומתעורר חשד, אפשר לבדוק את התינוק כבר מגיל שלושה חודשים. במידה ובדיקת העיניים בגיל תשעה חודשים יצאה תקינה, מומלץ לערוך בדיקה נוספת בגיל 4-5 שנים. ככל שעולים על הבעיה יותר מוקדם הסיכוי לרפא אותה עולה או לפחות לשפר את חיי הילד".
שיפור יכולות העין
שני סוגי הפזילה השכיחים הם האזוטרופיה, כאשר אחת העיניים פונה פנימה, והאקזוטרופיה כאשר אחת העיניים פונה החוצה. נדירות יותר הן פזילות בהן העין פונה למעלה או למטה. את הפזילה ניתן לתקן באמצעות ניתוח או הרכבת משקפיים, אך לעיתים יש צורך להשתמש בשניהם גם יחד. בגיל מבוגר יותר, אפשר לקחת את הילד לאורטופטריסט, מומחה לבדיקת תנועות העיניים שיעבוד עימו על שיפור יכולות העין והפחתת העומס על מערכת הראייה, באמצעות סדרת אימונים וטכניקות של תרגילים לעיניים.
ד"ר טיטיבוים מסביר על סוגי הפזילה:
פזילה פנימה מולדת (אזוטרופיה)
פזילה גדולה ובולטת המופיעה מלידה ואינה משתפרת עד גיל שישה חודשים. לעיתים הפזילה מתחלפת, כלומר הילד פוזל לסירוגין בעין ימין ושמאל, ולכן לרוב לא נוצרת תופעה של עין עצלה אצל ילדים הסובלים מפזילה זו. את הפזילה המולדת ניתן לתקן באמצעות ניתוח, משקפיים או על ידי שילוב של שניהם.
פזילה אקומודטיבית
סוג נוסף של פזילה פנימה המופיעה לרוב בגיל שמונה חודשים עד ארבע שנים, ומאפיינת בעיקר ילדים הסובלים מרוחק ראייה, ולעיתים קרובות ישנו גם מרכיב גנטי. לעיתים הפזילה מופיעה בפתאומיות ולעיתים היא מופיעה ונעלמת לחילופין. היא בולטת בעיקר כשהילד עייף או חולה, וכשהוא מתמקד על מטרה קרובה. בכדי לראות באופן חד וברור לרחוק ולקרוב, ילדים אלה מכווצים בחוזקה שריר פנימי בעין, וכך נוצרת הפזילה האקומודטיבית. אצל חלק ממקרים אלו משקפיים יתקנו לחלוטין את הפזילה. במקרים בהם הפזילה חמורה יותר במבט לקרוב, יש לתת משקפיים בי-פוקאליות או מולטי-פוקאליות .
פזילה כלפי חוץ (אקזוטרופיה)
מדובר בפזילה במסגרתה אחת העיניים פונה החוצה, המופיעה לרוב אחרי גיל שנה ויכולה להיות קבועה או זמנית ולעיתים אף מתחלפת בין שתי העיניים. הפזילה מופיעה בעיקר כאשר הילד עייף, חולה או לא ממוקד, ומאופיינת בעצימת עין אחת בזמן שהיה בשמש. לעיתים, כאמור, מתחלפת הפזילה בין העיניים אבל ברוב המקרים עין אחת נוטה לפזול יותר מחברתה ואז עין זו הופכת לעין עצלה.
פזילה אקזוטרופית עלולה לגרום לתופעות כמו כפל ראייה, כאב ראש, טשטוש ראייה ודמעת. הטיפול הראשוני מתבצע על ידי מתן סגירות מתחלפות או משקפי מינוס או בעזרת תרגול העיניים. במקרים שהפזילה הופכת לקבועה אזי יש צורך בניתוח.
היפרטרופיה/היפוטרופיה
הפזילה נראית כאשר עין אחת למטה (היפוטרופיה) או למעלה (היפרטרופיה) ונחשבת לנדירה ביותר. טיפול שכיח לתינוקות בשנה הראשונה לחייהם הוא ניתוח עיניים, המתבצע בהרדמה מלאה וכולל הידוק והתרופפות של שרירי העין. ככל שהניתוח מתבצע בגיל צעיר יותר, סיכויי ההצלחה שלו עולים. במקרים מסוימים בהם יש היחלשות של שריר העין, אין מניעה מביצוע ניתוח חוזר. "הרבה פעמים הניתוח הוא יותר קוסמטי מאשר ביצועי ולכן חשוב לשלב תרגילי עיניים כדי לגרום לעיניים להתאמץ ולשפר את מערכת הראייה הדו עינית", מבהיר טיטיבוים.
בשיתוף מכבי ממבט ראשון