שתף קטע נבחר

דאודורנט לגבר בארץ יקר ב-62% מאשר ב-OECD

מחירי התמרוקים בארץ גבוהים מדי, כך טענו בכירי משרדי האוצר והבריאות בדיון שנערך בוועדת העבודה והרווחה. במסגרת חוק ההסדרים, מנסים במשרדים להוזיל את המוצרים על ידי זירוז קבלת רישיונות ייצור וייצוא. לא ברור אם ההקלות ליצרנים ויבואנים, שרווחיותם גבוהה, יתגלגלו לצרכנים

חשפו את מה שכולנו כבר יודעים: מחירי התמרוקים בישראל יקרים בעשרות אחוזים לעומת מחירם הממוצע במדינות ה-OECD. את הנתונים האלה הציגו היום (ג') בכירי האוצר ומשרד הבריאות בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות שהחלה לדון בריסון המחירים באמצעות חוק ההסדרים לתקציבי 2017/18.

 

 

מנהל אגף הרוקחות במשרד הבריאות ד"ר אייל שוורצברג וסגן ראש אגף התקציבים באוצר אמיר רשף הציגו לשם להדגמת פער המחירים גם את המחיר הממוצע של סבון רחצה שהוא יקר בישראל ב-42%, של מחירי השמפו הגבוהים בכ-35% ושל משחות השיניים היקרות בכ-18% לעומת מקביליהם בשווקי המערב.  מחיר הדאודורנט הממוצע לגבר יקר בישראל ב-62% לעומת הממוצע במדינות המפותחות.

 

הפתרון של המשרדים הוא להקל על קבלת רישיונות ייבוא וייצור, שכן מדובר בהליך מסורבל וארוך, אך לא ברור אם החיסכון הזה יתגלגל לצרכנים בדמות הורדת מחיר, שכן רווחיותם של השחקנים הגדולים בשוק הזה - רבה. מחזור המכירות השנתי של שוק התמרוקים בארץ נאמד בכ-6 מיליארד שקל בשנה. 

 

 

הכוונה: הקלה על כניסת שחקנים קטנים ובינוניים

הצעת החוק עוסקת באסדרת ענף התמרוקים, במטרה להוזיל בעיקר את מחירי המוצרים הנפוצים בשוק הבשמים, הסבונים, השמפו ותכשירי השיזוף.

 

בדיון בוועדה הדגיש רשף: "הריכוזיות בענף התמרוקים גבוהה מאוד בישראל ביחס לעולם. כוונתנו להוריד את מחירי המוצרים בהסרת החסמים, במטרה להקל על כניסת שחקנים קטנים ובינוניים ולהפוך את הליכי היבוא לפשוטים יותר". כיום, שיווק, ייבוא וייצור תמרוקים מחייבים קבלת רישיונות ממשרד הבריאות בתהליך הנמשך חודשים. התיקון המוצע דומה ל"רפורמת הקורנפלקס" שאושרה בחוק ההסדרים הקודם.

 

בכירי המשרדים ציינו כי התיקון המוצע מבקש לאמץ רגולציה אירופית המקצרת משמעותית את קבלת האישורים, באמצעות דיווח של היבואן ופיקוח בשווקים, תוך הקפדה על שמירת בריאות הציבור והחמרת העונשים הפליליים. נציגי ענף הקוסמטיקה בלשכת המסחר וענף התמרוקים בהתאחדות התעשיינים, עו"ד ראובן בילט ויואב גזית, דרשו לבטל את האגרה הנדרשת לקבלת כל רישיון בסך 1,312 שקל.

 

לטענתם, ההקלות המוצעות בחוק החדש לבדיקות הנדרשות, הופכות למיותרות גם את הצורך באגרה. "את האגרה לייצוא אתם מורידים בדאגה לצרכנים באיטליה ובגרמניה. כאן אתם מציעים הקשחה רצינית על התעשייה הישראלית". התעשיינים ביקשו לאפשר בדיקות במעבדה פרטיות לזירוז הליכי קבלת רישיון מוצר: "לא ייתכן שמעבדה בחו"ל במימון היצרן תאפשר פגיעה בבריאות הצרכן הישראלי. לכך יש את משרד הבריאות".

 

הח"כים חיליק בר (המחנה הציוני) ועבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת) חיזקו את דאגתם והזהירו מתוצאות הפגיעה בייצור המקומי. רשף בתגובה: "נסדיר אגרות חדשות על הפיקוח שיהיו בסכומים זעומים לכל מוצר". עו"ד שי סומך ממשרד המשפטים התנגד לבקשת התעשיינים. יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), הודיע בסיכום הדיון הראשון: "אם נראה פגיעה בתעשייה הישראלית בחוק החדש, החקיקה הזאת לא תעבור".

 

מירב קריסטל השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים