שתף קטע נבחר

 

להפסיק עם הלחם, להתחיל עם השומן: למה דווקא פליאו

בניגוד למה שאולי שמעתם על פליאו, אתם לא חייבים להיות חובבי בשר קיצוניים כדי ליהנות מהעקרונות הבריאותיים שלה. אז מהי בעצם תזונה פליאוליטית, מה היתרונות שלה לגוף ולנפש ואיך בדיוק מיישמים אותה? רעות יששכר, דיאטנית פליאוליטית, עם כל התשובות וגם תפריט לדוגמה

כשאני מספרת לאנשים שאני דיאטנית פליאוליטית, התגובה הראשונית שלהם נעה בין פליאה ותהייה בסגנון "מה זה?", לבין רתיעה והכרזה ש"אני לא יכול/ה לאכול כל כך הרבה בשר, זה לא בשבילי!".

 

אז נכון, האסוציאציה הראשונה אצל רוב האנשים ששמעו על פליאו זה שפליאו שווה בשר ושומן, אבל אם נשים לרגע את כמויות הבשר התיאורטיות הללו בצד, נוכל לראות שבין אם אתם חובבי בשר ואם לא, עקרונות הפליאו עשויים לדבר גם אליכם.

 

קראו גם:

פליאו נגד טבעונות - סיבוב 1: למה אכילת בשר בריאה לכם ומזון מעובד לא

פליאו נגד טבעונות - סיבוב 2: האדם לא נועד לאכול בשר

בדקנו: כמה ק"ג יורדים מחודש אכילת בשר

 

תזונת הפליאו - 3 עקרונות בסיסיים

1. העקרון הראשון: ללא מזון מעובד. אבל מה זה מזון מעובד?

 

מזון מעובד הוא אוכל שמגיע באריזה שכתובות עליה כל מיני מילים ואותיות או מספרים שלא אומרים לרוב האנשים יותר מדי. דרך נוספת להגדיר מזון מעובד - מוצר שלא ניתן לראות את הצורה הגולמית של מרכיביו כפי שמופיעה בטבע.

 

כאן יש מספר יוצאים מן הכלל, ישנם מספר מזונות בתזונת הפליאו שהם לא לגמרי העתק מדויק של מקורם בטבע אך היתרונות התזונתיים שהם אוצרים בתוכם מחפים על הפער.

 

2. העקרון השני: לאכול!

 

התפיסה הרווחת בקרב אנשים שרוצים לרדת במשקל היא שכדי לרדת במשקל צריך לעשות דיאטה, ומה הפירוש של דיאטה? צמצום. פשוט נאכל פחות קלוריות ואולי אפילו נדלג על ארוחה פה ושם, מקסימום נסתום את הרעב עם עוד כוס קפה - העיקר שנרד במשקל.

 

יש אותיות ומספרים על האריזה? כנראה שמדובר במזון מעובד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש אותיות ומספרים על האריזה? כנראה שמדובר במזון מעובד(צילום: shutterstock)

 

הבעיה עם הגישה הזאת שהיא פשוט לא עובדת. והיא לא עובדת כי כשלא אוכלים מספיק נעשים רעבים, ויותר חשוב מזה, כשאנחנו לא אוכלים מספיק, אנחנו לא מספקים לגוף שלנו מה שהוא צריך, הגוף מורעב, והתוצאה הישירה היא תחושת רעב תמידית, חוסר שקט, עייפות, חוסר חיוניות ונשנוש בלתי פוסק. בעצם מתקבלת התוצאה ההפוכה ממה שרצינו. כשמאמצים אורח חיים פליאוליתי נותנים לגוף מה שהוא צריך ולא יותר וזה מה שמאפשר להגיע לתוצאות טובות.

 

3. העקרון השלישי: אורח חיים.

 

פליאו היא לא דיאטה. מי שבוחר לאמץ את השיטה לומד לחיות מחדש. למשל - הוא לומד לאכול כשהוא רעב ולא כשהגיעה שעת האוכל. פליאו הוא הקשבה לגוף. מה הגוף שלנו צריך בנוסף לאוכל? מנוחה ופעילות גופנית. הרעיון הוא לאהוב את הגוף שלנו מספיק כדי לספק לו את כל מה שהוא צריך.

 

אז מה אוכלים בפליאו?

כל ארוחה תכלול (שמירה על היחס בין המרכיבים חשובה):

 

1. מנת חלבון בגודל סביר: בשר בקר, טלה, עוף, הודו, דגים או ביצים.

 

2. שומן על פי הצורך: שמן קוקוס, שמן זית, אבוקדו, שומן מן החי, גהי (חמאה מזוקקת), זיתים.

 

3. ירקות מגוונים בכל הצבעים והמינים: עגבניות, מלפפונים, פלפלים, קישואים, תרד, מנגולד, חסות, כרוב ירוק, כרוב סגול, כרובית, ברוקולי, דלעת, דלורית וכך הלאה - הירקות יתפסו חצי מהצלחת.

 

4. ירקות שורש: בטטה, גזר, סלק, בצל, צנונית ולפת - נשלב אותם בכל ארוחה בכמות של ירק אחד או שניים, הם מספקים פחמימות בכמות בטוחה.

  

5. לקינוח: פירות - בפליאו אוכלים פירות בכמות מוגבלת - 2 פירות ביום בסוף הארוחה / זרעים ואגוזים - כמו טחינה, שקדים, אגוזי מלך וכדומה - נכללים בתזונה, אך במידה מעטה - כמות של חופן ביום בסוף הארוחה תעשה את העבודה / שוקולד מריר 85% ומעלה - מותר אך מומלץ לא להגזים בכמות, 2 קוביות מדי פעם זה בסדר.

 

6. מוצרי חלב: לתפריט הפליאוליטי נכניס מוצרי חלב שמנים בלבד והם יחושבו כשומן. חשוב לציין שהם אינם מתאימים לכולם וכדאי להתחיל מהאתגר כדי לוודא אילו מוצרי חלב מתאימים לכם.

 

מה לא אוכלים בפליאו?

1. מזון מעובד: כאמור, מזונות שמגיעים באריזות למיניהן אינם רצויים - זה כולל חטיפים, שתייה ממותקת, רטבים, אבקות, מזונות מהירי הכנה וממתיקים מלאכותיים.

 

מותר, אבל בכמות מוגבלת. פירות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מותר, אבל בכמות מוגבלת. פירות(צילום: shutterstock)

 

2. דגנים וקטניות: כן, לא אוכלים גם לחם.

 

3. שמנים מזוככים: שמנים שמקורם בזרעים - סויה, קנולה וכדומה.

 

4. סוכרים מוספים: ובהם סוכר, דבש, סילאן ומייפל - ניתנים לשימוש לתיבול של המזון בלבד.

 

5. מייצבים, משמרים.

 

אתגר הפליאו

חלק גדול ממי שמתחילים לאכול בגישה הפליאוליטית בוחרים להתחיל בחודש אתגר. מטרת האתגר היא לאפס את הגוף ואת הראש, לסגל הרגלים נכונים וטובים על פי הגישה ולהיכנס לאורח החיים החדש במלוא הכוח.

 

מה לא אוכלים באתגר?

מוצרי חלב, אלכוהול, שוקולד, סוכרים (גם לא כתבלין), חיקויים (לחם שקדים/טחינה וכדומה), וכל מה שכבר הגדרנו שאינו פליאו.

 

איך אוכלים?

אוכלים כשרעבים לאוכל, אוכלים לשובע, בכמות שנכנסת לנו בבטן, אוכלים לאט ובנחת מבלי להתעסק בטלפון, טלוויזיה ושאר הסחות. המרחק בין הארוחות יהיה לרוב בין 4 ל-5 שעות.

 

גוונים של פליאו

יש המון גישות לפליאו, חלקן קיצוניות יותר, חלקן פחות, יש אפילו מקומות בעולם שמוכרים מוצרים ארוזים שכתוב עליהם פליאו. הרשת מלאה בהסברים של הגישות והתיאוריות השונות, אני בחרתי להביא לכם את הבסיס המשותף לרוב השיטות שהוא בעיני מצוין כפי שהוא.

  

הכותבת היא בעלת תואר ראשון B.Sc במדעי התזונה, דיאטנית קלינית פליאוליטית ויועצת לתזונת פליאו מותאמת אישית לירידה במשקל וחיטוב.

 

ואילו מזונות עוזרים לנו לשמור על מצב רוח טוב? צפו:

  

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זאת בכלל לא דיאטה. פליאו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים