היועמ"ש החליט: המשטרה תפתח בבדיקת פרשת הצוללות
היועץ מנדלבליט קיים התייעצות בהשתתפות פרקליט המדינה וראש אח"מ, "בעקבות מידע חדש שהתקבל מהמשטרה" - והורה בתום הדיון על פתיחת בדיקה משטרתית בפרשה
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הורה אתמול (ד') על פתיחת בדיקה משטרתית בפרשת הצוללות. זו ההודעה שהפיץ דובר משרד המשפטים: "היועץ קיים היום התייעצויות נוספות ב'פרשת כלי השיט', בהשתתפות פרקליט המדינה וגורמים נוספים במשרד המשפטים, וכן בהשתתפות ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל".
לפי ההודעה, ההתייעצות נערכה בעקבות "מידע חדש שהתקבל היום מהמשטרה, וכן התפתחויות נוספות בנושא. בסיכום הדיון, החליט היועץ המשפטי לממשלה להורות על קיום בדיקה באמצעות משטרת ישראל ביחס להיבטים שונים הקשורים בפרשה".
בשבוע האחרון הכחיש נתניהו כמה פעמים כי ידע על הקשר של עורך דינו דוד שמרון לעסקת רכישת הצוללות.
כתבנו אלי סניור מוסר כי מידע שהגיע ממשרד הביטחון ליחידת המשטרה להב 433 ביממה האחרונה הוא שהוביל לפתיחת הבדיקה על ידי היועץ מנדלבליט. צוות מצומצם בלהב בחן את המידע, וראש אגף החקירות ניצב מני יצחקי החליט לאחר דיון פנימי להביאו ליועמ"ש. לאחר שהמידע הוצג בפניו, נתן מנדלבליט אור ירוק לחוקרים לפתוח בבדיקה ביחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית (יאל"כ). גורמים במשרד הביטחון שהיו קשורים לעסקת הצוללות צפויים בעקבות זאת לקבל זימון למתן עדות בימים הקרובים בלהב 433.
יועץ התקשורת של עו"ד שמרון, אלי שקד, מסר את תגובת שמרון להתפתחות החדשה: "אני מברך על החלטת היועץ המשפטי לפתוח בבדיקה. אני סמוך ובטוח כי לאחר שהדברים ייבדקו על ידי גורם מקצועי אובייקטיבי, יתברר אחת ולתמיד שלא נפל כל דופי בפעולותיי ושהכל נעשה בהתאם לדין ולהסדר ניגוד העניינים. מובן מאליו שאני אשתף פעולה עם גורמי הבדיקה ככל שאדרש".
מוקדם יותר אתמול דחתה מליאת הכנסת הצעה לסדר שהגישה סיעת המחנה הציוני להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בעניין רכישת הצוללות מגרמניה. ההצעה הוגשה על ידי חברות הכנסת סתיו שפיר מהמחנה הציוני ומיכל רוזין ממרצ.
הלחצים להקים מספנה גרמנית בישראל
ב"ידיעות אחרונות" נחשף השבוע כיצד לחץ עו"ד שמרון להקים מספנה גרמנית בישראל. במספנות של חיל הים, שאחראיות כיום על אחזקת הצוללות, מועסקים אזרחים עובדי צה"ל, והם צפויים להיפגע מתהליך ההפרטה. מכתב שהפיץ יו"ר ארגון עובדי צה"ל, משה פרידמן, חושף את התנהלותם של גנור ושמרון, פרקליטו של ראש הממשלה נתניהו, מול ארגון העובדים וההסתדרות במטרה להוציא את אחזקת הצוללות מידי חיל הים ולהעבירה לידי החברה הגרמנית.
פרידמן מאשר במכתבו הרשמי את העובדה כי עו"ד שמרון וגנור נפגשו עמו ועם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כדי להוביל את המהלך, ומגולל את מסכת הלחצים שהפעילו השניים כדי שההסתדרות וארגון העובדים לא יערימו קשיים. "ההגינות מחייבת לציין כי עו"ד שמרון הודיע כבר בפתח הפגישה כי אין מדובר בפגישה פוליטית אלא בפגישה עסקית", כתב פרידמן. "התברר מתיאורו כי עדיף לחברה הגרמנית ולעובדי צה"ל המאורגנים בהסתדרות לנהל מו"מ ולהגיע להסכמות, ולא לקבל תכתיב כתוצאה מהחלטה שתתקבל במשרד הביטחון".
שלשום דווח כי היועץ המשפטי של משרד הביטחון אחז בן ארי כתב ביולי 2014 מייל למנכ"ל משרד הביטחון באותה תקופה, דן הראל, שבו סיפר לו על שיחת טלפון שיזם עו"ד דוד שמרון. במייל נכתב: "חוץ מזה שקיבלתי פניית ראש מל"ל אליך, התקשר אליי עו"ד דוד שמרון המייצג את קונסורציום טיסנקרופ, וביקש לדעת אם אנחנו עוצרים את הליכי המכרז על מנת לשאת ולתת עם לקוחותיו, כפי שנתבקשנו על ידי ראש הממשלה".
על פי הדיווח, המכרז שעליו מדובר הוא מכרז בינלאומי שמשרד הביטחון החליט לקיים כדי לרכוש כלי שיט להגנה על אסדות הגז במחיר הטוב ביותר. הקונצרן הגרמני רצה לקבל את העסקה ללא מכרז. עם התפוצצות הפרשה טען שמרון כי הוא לא שוחח עם אף גורם מדיני בנושא.
עו"ד דוד שמרון מסר אתמול בתגובה: "לא אמרתי לעו"ד אחז בן ארי דבר על ראש הממשלה. גם לא ידעתי דבר על בקשת ראש הממשלה, שעליה אני למד רק עכשיו מהתקשורת, ועל חיבור הדברים על ידי בן ארי. הפירוש היחיד האפשרי למייל זה, אם הציטוט נכון, הוא שאחז בן ארי ידע על בקשת ראש הממשלה ושעליה לא היה לי שמץ של מושג. לא היה לי שמץ של מושג על מעורבות ראש הממשלה בעניין הספינות. כל פירוש אחר אינו מתחבר לאמת".